Politika

Ambasadori Kvinte zatražili deeskalaciju krize na severu Kosova, Vučić: Nećemo dozvoliti poniženje Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/09/2021

-

15:00

Ambasadori Kvinte zatražili deeskalaciju krize na severu Kosova, Vučić: Nećemo dozvoliti poniženje Srbije
Ambasadori Kvinte zatražili deeskalaciju krize na severu Kosova, Vučić: Nećemo dozvoliti poniženje Srbije - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadore zemalja članica Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i šefa Delegacije Evropske unije, koji su zatražili deeskalaciju krize na severu Kosova i Metohije. 

Predsednik Vučić je ovom prilikom objasnio poziciju Srbije, navedeno je u saopštenju iz Predsedništva. 

"Posvećeni smo očuvanju mira i poštovanju Briselskog sporazuma, ali nikako nećemo da dozvolimo poniženje ni Srbije, niti njenih građana", rekao je predsednik Vučić. 

Podsećamo, protest Srba sa Kosova i Metohije, nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga kosovske policije Rosu na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i odlukom Prištine o zameni registarskih tablica, ušao je danas u drugu sedmicu.

Na terenu nema nagoveštaja skorog rešenja. Ne povlače se pripadnici specijalne jedinice kosovske policije, a zbog njihovog prisustva Srbi ne prestaju da se okupljaju i zahtevaju povlačenje uredbe o probnim tablicama za automobile iz centralne Srbije.

Dok se to ne dogodi, Srbi drže u blokadi magistralne pravce Raška-Leposavić i Ribariće - Zubin Potok. Osmi je dan krize, a u nekoliko navrata nadletali su vazduhoplovi snaga bezbednosti Srbije.

Kfor prati situaciju, EU očekuje pregovarače u Briselu

U međuvremenu je za Euronews Srbija iz Kfora rečeno da pomno prate situaciju na celom Kosovu i da Kfor ostaje fokusiran na svakodnevnu primenu svog mandata - proisteklog iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. - kako bi se osiguralo bezbedno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu.

Portparol EU Peter Stano poručio je danas da je EU jasna u svojoj poruci da je deeskalacija ključna reč za trenutnu situaciju između Beograda i Prištine, ali i u oceni da su za spuštanje tenzija prvenstveno odgovorne dve strane.

Stano je na redovnoj konferencije EK za medije naglasio da će prvi pozitivan korak u rešavanju situacije na KiM biti dolazak glavnih pregovarača u Brisel.

"Oni će iskoristili platformu dijaloga da razmotre put napred što znači deeskalaciju situacije, jer ono što se trenutno dešava nije dobro ni za narod na Kosovu, u Srbiji, ali i u regionu", kaže Stano.

Navodi da se pregovarači očekuju u Briselu, a da će dodatni detalji biti naknadno saopšteni.

Komentari (0)

Srbija