Politika

Protesti Srba na severu Kosova ušli u drugu sedmicu: Jedinice ROSU i dalje na prelazima

Komentari

Autor: Fonet, RTS, Euronews Srbija

27/09/2021

-

13:14

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Protest Srba s Kosova i Metohije, nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga kosovske policije Rosu na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i odlukom Prištine o zameni registarskih tablica, ušao je danas u drugu sedmicu.

Na terenu nema nagoveštaja skorog rešenja, javlja RTS. Ne povlače se pripadnici specijalne jedinice kosovske policije, a zbog njihovog prisustva Srbi ne prestaju da se okupljaju i zahtevaju povlačenje uredbe o probnim tablicama za automobile iz centralne Srbije.

Dok se to ne dogodi, Srbi drže u blokadi magistralne pravce Raška-Leposavić i Ribariće - Zubin Potok. Osmi je dan krize, već tri dan naletali su i ratni vazduhoplovi snaga bezbednosti Srbije.

Viđeni su prvo naleti borbenih helikoptera, naleti orlova i "migova 29", i nalet dva "orla" u niskom letu, a taj prostor je nadletao i helikopter Kfora.

Dačić: Jednostrane akcije na KiM moraju da prestanu

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić poručio je danas nakon prve sesije sastanka predsednika parlamenata država Zapadnog Balkana da Srbija ne prihvata jednostrane akcije.

"Mi nismo saglasni sa jednostranim aktom proglašenja nezavisnosti tzv. Kosova, nismo saglasni što su neke države priznale tzv. Kosovo, mi želimo da nastavimo dijalog, ali nismo saglasni ni da se tenzije izazivaju jednostranim akcijama Prištine. Ta praksa mora da bude eliminisana kao način ponašanja", poručio je Dačić na skupu koji se održava na Brdu kod Kranja.

On je pozvao vlasti u Prištini da se vrate za pregovarački sto, a ne da se pretvaraju da Briselski sporazum ne postoji, jer, kako je istakao, time se ruši i kredibilitet EU.

"Srbija je sprovodila Briselski sporazum, a sada dolazimo u situaciju da se na taj dokument gleda kao na papir koji ne postoji. Mislim da će samit zemalja Zapadnog Balkana i EU sledeće nedelje u Sloveniji biti prilika da se sva ova pitanja stave na dnevni red. Srbija je opredeljena za mir, ali neće dozvoliti da se silom rešavaju otvorena pitanja uključujući i pitanje Kosova i Metohije", rekao je Dačić.

Izrazio je i uverenje da bi EU trebalo da gradi svoju "autoritativnost i kredibilnost insistirajući na implementaciji svega što je dogovoreno".

"Ja sam potpisao Briselski sporazum koji se već osam godina ne implementira. Ne realizuje se u smislu formiranja Zajednice srpskih opština, a to smo potpisali Hašim Tači, Ketrin Ešton i ja", naglasio je Dačić.

Podsetio je da je u Briselu dogovoreno i da na Sever Kosova ne dolaze bilo kakve bezbednosne snage bez prethodnog dogovora sa KFOR odnosno NATO i uz obaveštavanje predsednika srpskih opština na severu KiM.

KFOR pomno prati situaciju

KFOR pomno prati situaciju na celom Kosovu i ostaje fokusiran na svakodnevnu primenu svog mandata - proisteklog iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. - kako bi se osiguralo bezbedno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu, navode za Euronews Srbija iz KFOR.

Kako dodaju, KFOR je povećao broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, "uključujući i severno Kosovo".

Podsetimo i da su danas gradonačelnici opština sa severa Kosova i Metohije razgovarali sa komandantom Kfora Frankom Federićijem, koji je rekao da se Kfor neće mešati u politička pitanja, niti nasilno uklanjati blokade sa puteva, saopštila je Srpska lista.

Gradonačelnici su zahtevali da vojnici Kfora ostanu neutralni i da deluju u skladu sa rezolucijim 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Potrebno je da se zbog serije incidenata koje su u prethodnim danima izazivali specijalci Rosu, posebno na prelazu Brnjak, pojača prisustvo Kfora kako bi se takvi incidenti sprečili i sačuvao mir, navodi se u soapštenju Srpske liste.

"Pozivamo građane da ostanu suzdržani i da ne nasedaju na provokacije, mi smo svoji na svome i branimo osnovno ljudsko pravo koje garantuju svi međunarodni akti i povelje", navodi se u saopštenju.

Stano: Dijalog nije propao, pregovarače očekuju u Briselu

Portparol EU Peter Stano poručio je danas da je EU jasna u svojoj poruci da je deeskalacija ključna reč za trenutnu situaciju između Beograda i Prištine, ali i u oceni da su za spuštanje tenzija prvenstveno odgovorne dve strane.

Stano je na redovnoj konferencije EK za medije naglasio da će prvi pozitivan korak u rešavanju situacije na KiM biti dolazak glavnih pregovarača u Brisel.

"Oni će iskoristili platformu dijaloga da razmotre put napred što znači deeskalaciju situacije, jer ono što se trenutno dešava nije dobro ni za narod na Kosovu, u Srbiji, ali i u regionu", kaže Stano.

Navodi da se pregovarači očekuju u Briselu, a da će dodatni detalji biti naknadno saopšteni.

"Umesto da reagujete jednostrano ili se angažujete u provokacijama, trebalo bi da iskoristite platformu dijaloga kako biste rešili sva otvorena pitanja. Dijalog nije propao, jer verujemo da će na kraju biti moguće da se obe strane dogovore, a mi smo tu da im pomognemo u tome", kazao je Stano.

Dodao je da je EU na svim nivoima od početka "snažno angažovana" u diplomastkim naporima za smirivanje situacije na KiM i to kako na terenu sa Beogradom i Prištinom, tako i sa međunarodnim partnerima.

Stano je potvrdio da se šef diplomatije EU Žosep Borelj juče ponovo telefonom čuo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Kurti: Nisam obavešten o intervenciji Kfora na severu

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je, nakon sastanka sa albanskim premijerom Edijem Ramom u Prištini, da su ponudili da se ukinu probne tablice, ukoliko to učini i Srbija sa druge strane.

Euronews Srbija

"I neuporedivno više Albanacima smetaju  srpske tablice koje imaju četiri slova 'S' ćirilično napisano, a koje ste mogli pronaći u mnogim kućama tokom rata na Kosovu, pa čak i na izbodenim grudima Albanaca, nego što Srbiji smeta kosovska mapa na tablicama. Mi ćemo ukinuti probne tablice, onda kada ih ukine i Srbija, jer želimo da se svi ljudi slobodno kreću", naveo je on.

Kurti je ranije danas rekao i da nije obavešten da će danas Kfor intervenisati na severu KiM. On je kazao da je sa zvaničnicima Kfora razgovarao o situaciji na severu i dodao da odluke koje donose nisu čisto političke, prenosi Koha.

"Ministar unutrašnjih poslova i ja ne donosimo političke odluke, ali na osnovu informacija koje dobijamo, Kfor kontroliše situaciju. Otvoreni smo za razgovore. Razgovarao sam i sa generalnim sekretarom NATO Stoltenbergom i nisam obavešten da će Kfor intervenisati na severu", rekao je Kurti i pozvao na smirivanje situacije.

Pojedini mediji u Prištini objavili su da će Kfor danas kasno po podne intervenisati na severu KiM.

Portal "Reporteri" tvrdi da će, nakon što Kfor preuzme kontrolu nad administrativnim prelazima, specijalne jedinice kosovske policije biti povčene, a putevi deblokirani.

Ranije danas saopšteno je da je Kurti, nakon telefonskog razgovora sa visokim predstavnikom Evropske unije Žozepom Boreljom i generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, poručio da je dijalog jedini put da se dođe do "pravednih rešenja" za situaciju na severu Kosova i Metohije.

"Razgovarali smo o vladavini zakona, miru i bezbednosti, o potrebi deeskalacije na severu Kosova. Dijalog je jedini način da se pronađu pravedna rešenja", napisao je Kurti na svom tviter nalogu.

NADA: Povući ambasadora iz Tirane

Koalicija NADA osudila je danas stav Ministarstva spoljnih poslova Albanije u kojem poziva Srbiju da povuče svoje vojne trupe sa "granice sa Kosovom", i pozvala vlast da povuče ambasadora iz Tirane, sve dok ne dobije zvanično izvinjenje zbog te najnovije provokacije, saopšteno je iz tog pokreta.

Kandidat te koalicije za predsednika Republike Miloš Jovanović upozorio je da "Srbija ne sme mirno da posmatra taj slučaj drastičnog mešanja u svoje unutrašnje stvari, ako drži do svog suvereniteta i dostojanstva".

"Dok je Srbija inicijator mini-šengena, inicijative Otvoreni Balkan, Albanci čine sve da se taj sporazum dovede u pitanje. Srbija bi trebala da razmisli o svom povlačenju iz mini-šengena, nakon otvorene izjave neprijateljstva od strane albanskih zvaničnika", izjavio je predsednik Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS) Žika Gojković. Koaliciju NADA čine Demokratska stranka Srbije, POKS i još 23 udruženja građana.

Preko dva prelaza samo pešice

Podsetimo, juče je na severu Kosova bio i ministar odbrane Nebojša Stefanović koji je rekao da se moraju zaustaviti tenzije "koje već sedmi dan izazivaju specijalne jedinice iz Prištine sa ciljem da unesu strah u srpski narod na severu Kosova".

On je tokom obilaska dela srpskih snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti u Garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje istakao da je neophodno da se jedinice iz Prištine povuku da bi moglo da se razgovara.

"Pre toga nije moguće razgovarati sa onima koji ne poštuju nijedan dogovor i izazivaju destabilizaciju i uznemirenje, sa ciljem da se Srbi potisnu sa severa KIM", ukazao je Stefanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom, te naveo da će Srbija nastaviti da poštuje sve sporazume koje je potpisala, sve međunarodne pravne propise i nastaviti da pruža podršku regionalnom miru i stabilnosti uprkos neodgovornom, neozbiljnom i kriminalnom ponašanju prištinskih vlasti.

Borelj je juče pozvao Beograd i Prištinu na bezuslovno deeskaliranje situacije na severu Kosova i Metohije, hitnim povlačenjem specijalnih policijskih jedinica i uklanjanjem blokada puteva.

Bilo kakve dalje provokacije ili jednostrane i nekoordinirane radnje su neprihvatljive, napomenuo je Borelj u saopštenju i dodao da i dalje pomno prati situaciju na severu KiM.

 

Komentari (0)

Srbija