Politika

Sedmi dan protesta na Kosovu: Situacija mirna, preko Jarinja i Brnjaka i dalje samo pešice

Komentari

Autor: Euronews Srbija/RTS/Tanjug

26/09/2021

-

12:03

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Situacija na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak je i dalje mirna, ali napeta, a protest Srba sa Kosova i Metohije zbog odluke Prištine o zameni registarskih tablica i raspoređivanjem specijalnih snaga policije Rosu ušao je u sedmi dan.

Dva aviona Vojske Srbije nadletela su prelaz Jarinje, a primećen je i helikopter Kfora.
Ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišli su deo naših snaga koje se nalaze u u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u Garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje.

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, preko ovih administrativnih prelaza zbog blokade moguće je preći samo pešice. Srbi koji su blokirali prelaze nezadovoljni su odlukom Prištine o zameni registarskih tablica i rasporedivanjem specijalnih snaga policije Rosu.

Tokom jučerašnjeg dana nekoliko aviona Vojske Srbije je u više navrata nadletalo administrativne prelaze Jarinje i Brnjak. Od svojih pozicija ne odustaju ni pripadnici specijalne policije, ni građani okupljeni na protestu.

Premijerka Ana Brnabić iz Njujorka poručila je da je Beograd spreman na dijalog, a očigledno je da Priština nije.

Apelovala je na međunarodnu zajednicu da insistira da Priština počne da primenjuje dogovoreno u Briselu, a posebno da formira Zajednicu srpskih opština.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da je "osvedočeni ekstremista Aljbin Kurti ponovo potvrdio da je spreman da za šaku glasova na predstojećim izborima, izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije".

Vučić razgovarao sa generalnim sekretarom NATO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom povodom situacije na severu Kosova i Metohije.

Predsednik Vučić je istakao da Srbija apsolutno ničim, ni jednim jedinim svojim potezom, nije prekršila ni Briselski sporazum, ni Rezoluciju 1244, niti je na bilo koji način ugrozila očuvanje mira, navodi se u saopštenju.

"Sedam dana traje potpuna okupacija oklopnim vozilima severa Kosova i Metohije koje sprovodi Priština i svi u međunarodnoj zajednici "gromoglasno ćute", naglasio je predsednik Srbije, te dodao:

"Ipak, svi su iznenada zabrinuti kada na teritororiji centralne Srbije ugledaju srpske helikoptere i avione, jer valjda ne bi trebalo da postoje, ili ne bi smeli da polete dok im Kurti ili neko iz međunarodne zajednice to ne odobri", istakao je predsednik Vučić.

Stefanović: Jedinice iz Prištine sa ciljem da zastraše Srbe

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da se moraju zaustaviti tenzije koje već sedmi dan izazivaju specijalne jedinice iz Prištine sa ciljem da unesu strah u srpski narod na severu Kosova.

Euronews/Vladislav Ćup

 

On je tokom obilaska dela srpskih snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti u Garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje istakao da je neophodno da se jedinice iz Prištine povuku da bi moglo da se razgovara.

"Pre toga nije moguće razgovarati sa onima koji ne poštuju nijedan dogovor i izazivaju destabilizaciju i uznemirenje, sa ciljem da se Srbi potisnu sa severa KIM", ukazao je Stefanović.

Stefanović je ocenio i da je čudno kada se iz Brisela šalju poruke kojima se poziva na deeskalciju, pri čemu šest dana postoji tišina iz Beograda, a kada se pojave helikopteri i avioni na nebu Srbije, onda se šalju ovakve poruke.

"Mi ne unosimo tenziju, niti će nam neko reći gde ćemo na delu centralne Srbije da koristimo svoje snage, vojsku i policiju, to je suverena odluke Srbije", istakao je Stefanović i poručio da deeskalcija treba da se traži od prištinskih organa i da oni povuku jedinice i vrate ih na stanje pre nego što su izazvali uznemirenje. Besmisleno je da naprave problem, a zatim se traže ustupci", istakao je Stefanović.

On je zatražio i da naše tužilaštvo razmotri da li postoji postupak protiv ROSU i da li su vršili dela terorizma prethodnih dana nad Srbima. Rekao je i da pred međunarodniom institucijama hoćemo da govorimo o tome sta se desava na KiM i zašto Priština ne poštuje međunarodne propise i Briselski sporazum.

"Nema poštovanja, a onda se privode Srbi i cepaju bilbordi o ZSO", ukazao je Stefanović, dok, kako napominje, u istom danu EU trazi sprovođenje Briselskog sporazuma.

To je neverovatno ponašanje, ocenio je Stefanović, te najavio da će Srbija pred međunarodnim institucijama zatražiti da se razgovara o tome šta se dešava na KiM i ustanovi zašto Priština ne poštuje međunarodne propise i Briselski sporazum.

"Osam godina nema poštovanja sporazuma na koji se Priština obavezala uz garancije EU, a onda se privode Srbi i cepaju bilbordi o ZSO", ukazao je Stefanović i podsetio da se paradoksalno u istom danu iz EU trazi sprovođenje Briselskog sporazuma u kojem je jedna od ključnih tačaka formiranje Zajednice srpskih opština koje Priština odbija da sprovede.

"Kakav je to besmisao. Hapsiti ljude zato što traže sprovođenje nečega na šta su se obe strane obavezale. To je potpuno neverovatno ponašanje. Naravno, to je praćeno nasiljem, pretnjama i svim onim što ide uz to. Zato smo načelnik generalštaba Vojske Srbije general Mojsilović i ja sa ruskim ambasadsorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom i vojnim izaslanikom Ruske Federacije danas u obilasku naših jedinica koje su zbog eskalacije napetosti, a po naređenju predsednika Vučića, stavljene u stanje povišene borbene gotovosti", rekao je Stefanović.

U obilasku i Mojsilović i ruski ambasador

On je naglasio da je danas organizovan dolazak na administrativni prelaz Jarinje kako bi se svi upoznali sa situacijom i uvideli da Srbija postuje međunarodne sporazume, da se nalazi u okviru svojih prava, kao i da je zabrinuta zbog desavanja na severu pokrajine, jer se prištinske jedinice ponašaju suprotno postignutim sporazumima kojima su garant i KFOR i UN.

"Hoćemo da upoznamo i naše prijatelje sa situacijom, a onim što se dešava i da ih uverimo da Srbija poštuje sve međunarodne sporazume kao i da se ponaša u okviru svojih prava. Želimo da im prikažemo zbog čega je jako opasna ova politika koju sprovode prištinski organi. Potpuno obacujem pozive na deeskalaciju i stavljanje lažne jednakosti bilo kakve vrste", poručio je Stefanović i posebno istakao da Srbija nije nikoga ni uhapsila, niti je nekog ubila, niti ušla na teritoriju Severnog Kosova, a nije ni zveckala oružjem na KIM.

Euronews/Vladislav Ćup

Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko

Napominje i da su došli do administrativnog prelaza kako bi ih upoznali sa situacijom i time da Srbija poštuje međunarodne sporazume i da se nalazi u okviru svojih prava, kao i da smo zabrinuti zbog dešavanja na severu pokrajine, jer se prištinske jedinice ponašaju suprtono tim sporazumima.

"Hoćemo da upoznamo naše prijatelje sa situacijom i zašto je opasna politika koju prištinski organi sprovode. Odbacujem priče i pozive na deeskalaciju i stavljanje lažne jednakosti", istakao je Stefanović.

Podsetimo, nakon što su na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak raspoređene jedinice Rosu, koje se tamo nalaze već sedam dana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je podizanje borbene gotovosti za deo jedinica Vojske Srbije i MUP-a, saopštilo je resorno ministarstvo.

Kako navode, jedinice Rosu već sedam dana krše Briselski sporazum i dogovor Srbije i KFOR-a, pri čemu Beograd ni na koji način ne povećava tenzije i nestabilnosti koje Priština izaziva.

U poseti srpskim snagama, pored ministra odbrane i načelnika Generalštaba, nalaze se i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko i izaslanik odbrane general-major Aleksandar Zinčenko kako bi se lično uverili u aktuelnu situaciju.

Komentari (0)

Srbija