Politika

Šesti dan protesta na Kosovu: Avioni Srbije nad Jarinjem, Kurti sazvao sastanak prištinskog Saveta bezbednosti

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

25/09/2021

-

08:21

Šesti dan protesta na Kosovu: Avioni Srbije nad Jarinjem, Kurti sazvao sastanak prištinskog Saveta bezbednosti
Šesti dan protesta na Kosovu: Avioni Srbije nad Jarinjem, Kurti sazvao sastanak prištinskog Saveta bezbednosti - Copyright Euronews/Anđelka Ćup, Facebook/Xhelal Sveçla, RTS

veličina teksta

Aa Aa

Srbi sa severa Kosova i Metohije šesti dan zaredom protestuju na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak protiv mera koje su uvele prištinske vlasti, a prema kojima vozila sa srpskim registarskim tablicama moraju da imaju privremene kosovske tablice pri ulasku u pokrajinu.

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, kosovska policija na Jarinju i Brnjaku više ne dozvoljava  građanima da šetaju do prelaza, a mogu da prođu samo oni koji putuju dalje, za centralnu Srbiju. 

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja saopštio je danas da su nepoznate osobe zapalile prethodne noći Centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku, a da je ujedno izvršen napad i u Centru za civilnu registraciju u Zvečanu.

Mišel pozvao Beograd i Prištinu da povuku policiju i barikade

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je večeras na deeskalaciju tenzija na severu Kosova i Metohije, a Beograd i Prištinu da nastave pregovarački proces.

"Vreme je da Srbija i Kosovo, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti učine korak unazad i doprinesu deeskalaciji, uključujući povlačenje specijalnih policijskih jedinica i barikada i nastave pregovore o predlogu specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka", naveo je Mišel na Tviteru

On je dodao da je u bliskom kontaktu sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom. 

Drecun: Avioni nisu pretnja već upozorenje i preventiva

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je večeras da to što su se helikopteri i avioni VS pojavili nad graničnim prelazima kao i pokreti motorizovanih jedinica nije nikome pretnja, već upozorenje i preventivna poruka premijeru privremenih institucija u Prištini Aljbinu Kurtiju da krene putem deeskalacije i da ne razmišlja o novim napetostima i sukobima sa srpskim narodom, već da se posveti razgovorima.

"To je naša poruka mira. Ako druga strana odustane od mirnog rešavanja problama mi ćemo primeniti sve odbrambene kapacitete koje imamo", rekao je Drecun gostujući na Tanjug televiziji

Kurti sazvao sastanak prištinskog Saveta bezbednosti

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sazvao je za večeras sastanak prištinskog Saveta bezbednosti zbog aktuelne situacije na severu pokrajine.

Kurti je to saopštio na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o napetoj situaciji na severu Kosova i Metohije, prenela je "Koha ditore". 

Vojska Srbije razmešta tenkove kod Raške

Vojska Srbije razmešta tenkove na administrativnoj liniji kod Raške, nezvanično je potvrđeno za Euronews Srbija. Reč je o modernizovanim tenkovima T-72 MS koji imaju novu optiku i najsavremeniju borbenu opremu.

Ministarstvo odbrane se za sada nije zvanično oglasilo i nije poznato koliko je tenkova upućeno ka administrativnoj liniji, niti koliko će se oni tamo nalaziti.

Snimci kamiona koji prevoze tenkove pojavili su se danas na društvenim mrežama. 

 

 

Kurti: Napadi su posledica akcija koje podstiče Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da su napadi na centre za registraciju vozila u Zubinom Potoku i Zvečanu "akcije koje podstiče Srbija".

Kurti je na Fejbuku napisao da je preliminarna istraga pokazala da je požar u prostorijama Registracionog centra Zubin Potok podmetnut.

"Bacili su i dve ručne bombe u Zvečan, takođe u zgradu Registracioniog centra, ali srećom nisu eksplodirale. Pojedinci ili grupe čije kriminalne aktivnosti ugrožavaju vladavinu prava, reda i javne bezbednosti napadaju našu državu i narušavaju mir. Jasno je da ih podstiče i podržava Srbija, tamošnji autokratski režim. Nažalost, pred očima međunarodne zajednice, Srbija koristi građane Kosova da izazove ozbiljan međunarodni sukob", rekao je Kurti.

On je dodao da napadi "palikuća i zločinaca neće biti tolerisani".

Borbeni avioni Vojske Srbije nadletali Jarinje

Dva borbena aviona Vojske Srbije u dva navrata oko podne nadletela su administrativni prelaz Jarinje, javlja izveštač RTS-a. Pojavljivanje aviona izazvalo je aplauze okupljenih koji su uzvikivali "Srbija, Srbija".

 

 

"Srbija ima pravo da helikopterima nadleće svaki deo svoje teritorije do administrativne linije i to su naše redovne aktivnosti. Naravno da je sada naše interesovanje dodatno pojačano za taj prostor i da nas brine što naoružani ljudi stoje preko puta nenaoružanih civila", rekao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin u jutarnjem programu Prve televizije.

Kosovska policija: Eksplozivne naprave u Zvečanu

Kosovska policija saopštila je da je danas nešto pre devet časova obaveštena da su na zgradi "Intel" u Zvečanu, gde je inače smešten Opštinski registracioni centar, razbijena vrata, a da su u objektu nađene dve eksplozivne naprave.

Navode da su patrole Policijske stanice Zvečan, istražne i forenzičke jedinice odmah izašle na teren i da je utvrđeno da je na tom objektu razbijeno jedno staklo od izloga, te da je unutar objekta primećena jedna neeksplodirana ručna granata, crne boje, nepoznate marke.

U Kosovskoj policiji naveli su da je protivdiverzioni tim izašao na lice mesta oko 10 časova, a da su posle obavljene kontrole objekta nađene dve eksplozivne naprave, koje su uništene u kontrolisanim uslovima.

Kako je saopšteno, o svemu je obavešten dežurni tužilac koji je okarakterisao krivična dela kao "neovlašćeno vlasništvo ili posedovanje oružja i "izazivanje opste opasnosti", prenosi Kosovo onlajn.

Istraga o tom slučaju je u toku, navodi se u saopštenju koje je potpisao portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović.

Kosovski ministar: Napad na Zvečan

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja saopštio je danas da su nepoznate osobe zapalile prethodne noći Centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku, a da je ujedno izvršen napad i u Centru za civilnu registraciju u Zvečanu.

 

 

U Zubinom potoku, gde je tokom noći zapaljen Centar za registraciju vozila u zgradi opštine, izvršeno je krivično delo sa terorističkim elementima, tvrdi kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja.

 


Svećlja je rekao da je došlo i do napada, kako se sumnja, eksplozivnom napravom u Centru za civilnu registraciju u Zvečanu.

On je na Fejsbuku naveo da su nepoznate osobe zapalile Centar za registraciju vozila koji se nalazi u zgradi opštine u Zubinom Potoku i da je kosovska policija odmah izašla na lice mesta.

Pojačane barikade na Brnjaku

Na Brnjaku su pojačane barikade, dok je na Jarinju kolona teške mehanizacije, kamiona i automobila koja blokira put duga pet kilometara iz pravca Leposavića prema prelazu, javlja reporterka Euronews Srbija. Prelaze je moguće preći samo pešice.

Dok na Jarinju pripadnici specijalne policije ne pretresaju putnike, na  Brnjaku pretresaju i novinare i one koji se pribliše prelazu.

Pripadnici specijalne jedinice Rosu i dalje se nalaze na svojm pozicijama, a u Jarinju su promenile položaj i sada se ispred vozila, za razliku od prethodnih dana, nalazi samo po jedan naoružani policajac.

Položaj na kom se sada nalaze pripadnici Rosu jedinica je takav da su neupadljivi i sada ih je mnogo teže uočiti nego prethodnih dana kada su bili stacionirani na samom putu, navodi Kosovo onlajn.

Od 20. septembra specijalizovane policijske jedinice Euleksa raspoređene su u izviđačkoj ulozi na prelazima Jarinje i Brnjak, kako bi pratili bezbednosnu situaciju na terenu, saopšteno je iz te misije.

NATO je pozvao na hitnu deeskalaciju na severu KiM.

Tri helikoptera Vojske Srbije MI- 35 juče su nadzirala prostor pored administrativne linije kod prelaza Jarinje sa strane centralne Srbije.

Kako je navedeno, helikopteri su upućeni u preventivne svrhe i prate bezbednosnu situaciju na terenu

Tokom protesta, koji traju od ponedeljka, došlo je i do nasilnih incidenata, kada je kosovska policija pretukla trojicu Srba na administrativnom prelazu Brnjak.

Jedinice vojske Srbije u garnizonima Raška i Novi Pazar podigle su borbenu gotovost.

Privremene vlasti u Prištini od ponedeljka su počele da na administrativnim prelazima između KiM i centralne Srbije srpske registarske tablice zamenjuju privremenim, na koje se plaća taksa od pet evra. Istovremeno, na sever KiM su poslate i specijalne jedinice policije ROSU.

To je izazvalo zabrinutost i uznemirenost kod Srba, koji su blokirali puteve koji vode ka administrativnim prelazima.

Komentari (0)

Srbija