Politika

Vučić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost: Odbio sam predlog Kvinte, tražimo da se povuku trupe sa severa KiM

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

21/09/2021

-

12:17

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Prištinom, ali da neće da prihvati "jednostrane kriminalne akcije". 

Kako je rekao, razgovarao je i sa predstavnicima Kvinte, i od njih je dobio predlog kako bi trebalo da izgleda "tobožnje kompromisno rešenje" za novonastalu situaciju. Navodi da je to odbio jer je to rešenje koji bi unižavalo Srbiju. 

"To je rešenje kojim bi 70 odsto što onoga što su nameravali da rade Albanci na administrativnoj liniji, zaboravili, ali bi uveli 20 do 30 odsto mera i to bi bilo kao kompromisno rešenje", rekao je Vučić. 

"Jedino rešenje je povlačenje svih trupa sa severa KiM povratak na pređašnje stanje, a onda da idemo u Brisel da razgovaramo o svemu što se ovog pitanja tiče", naveo je Vučić. 

Vučić je rekao da je dobio saglasnost Saveta za nacionalnu bezbednost za to, ali da je sit politike svršenog čina. 

Odgovarajući na pitanje šta su tačno nudile EU i Kvinta, Vučić je rekao da prvo Beograd traži da se jedincie Rosu povuku bez njihovi uslova. 

"A to što oni nude bi značilo da treba da budemo srećni i zadovoljni i da vičemo kako je divno rešenje što će da nam daju 'proba' tablice i da nam stave stikere. Ne bi nam ubuduće oduzimali tablice, pustili bi sa KM i PR. Srpske tablice sa Kosova bi pustili kao svoje građane, ali građane centralne Srbije ne. Uzeli bi zlatnu sredinu, malo čak kao navijali za nas, a da ovi mogu da ostvare svoje ciljeve", rekao je Vučić i dodao da bi se to predstavljalo kao kompromis.

"Ne može. Poštujemo mi dobru volju EU, čestitamo mi njima na svemu tome, ali te 'šibica' fazone koje Albanci pokušavaju da nam prodaju to ne može", bio je izričit Vučić.

"Tražimo odgovor od EU: Da li postoji Briselski sporazum?"

Predsednik Srbije je zatražio, kako je naveo, hitan odgovor Evropske unije o tome da li postoji Briselski sporazum u pravnom prometu ili ne postoji, i kada će biti formirana Zajednica srpskih opština.

"Tražićemo taj odgovor u narednih mesec dana", rekao je Vučić i dodao da će ćutanje ili neodgovaranje biti jasan znak da Briselski sporazum ne postoji.

Istakao je da je suština tog sporazuma i bila da se formira ZSO i dodao da će jedan od uslova za nastavak dijaloga u Briselu biti povalčenje svih trupa sa severa KiM.

"Tražimo povratak na pređanšcnje stanje, a onda idemo u Brisel", rekao je Vučić.

Ističe i da Srbija poziva EU, Veliku Britaniju i SAD da utiču na Pirštinu da poništi protivpravnu presudu Ivanu Todosijeviću.

"To smatramo sledećim mogućim razlogom za veliku krizu, možda najveću do sada", rekao je Vučić.

Tom presudom su, ističe Vučić, direktno prekršili Briselski sporazum, jer je u veću sudija trebalo da bude dvojica Srba i jedan Albanac.

Vučić naglašava da takvo veće nikada nije ni bilo formirano.

"Ili će Priština ukinuti tu presudu ili smo dobro razumeli da Priština ima podršu za iseljavanje Srba i srpskih porodica, i u skladu sa tim ćemo reagovati drugačije", rekao je Vučić.

Kaže i da Srbija zahteva da budu obezbeđene licence za snabdevanje struje dve srpske kompanije.

Predsednik je naglasio da će u međuvremenu, dok traje kriza na severu Kosova, Srbija naći način da pomogne svom narodu i da će najvažnijih namirnica za normalan život biti.

Razmatranje mera prema Prištini u narednim danima

Vučić je rekao rekao  da će Beograd mere prema Prištini razmatrati i u nekoliiko narednih dana i zatim sa njima izaći.

"Želimo da pokažemo dobru volju i da ostavimo neko vreme Prištini da promene svoje lose odluke, ako ne budu želeli mi cemo donosti mere u cilju zaštite Srbije " rekao je Vučić 

On je rekao da je o tome obavestio članice Kvinte, kao i predstavnike EU.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Sve sam im u lice rekao. Srbija neće prihvatati politiku svršenog čina, da nečija kriminalna akcija dobije pravnu legalizaciju i legitimizaciju, a nasiljem možete sta hocete, ali bez pečata Srbije", poručio je Vučić.

On je istakao da na fizicko nasilje mora da reguje NATO, a ako ne reaguje NATO poručio je da "to ne znači da će više biti pogroma naseg stanovnistva, ni Oluje ni Bljeska".

"Srbija će nastaviti da insistira na očuvanju mira"

Naveo je da je jedna od tema sednice Saveta za nacionalnu bezbednost bila, kako je istakao, kriminalna akcija prištinskog režima i šesti po redu upad specijalnih jedinica na sever Kosova i Metohije, uz korišćenje oklopnih transportera, dugih cevi, maltretiranje lokalnog stanovništva i neobaveštavanje gradonačelnika iz četiri opštine. 

Aleksandar Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da insistira na očuvanju mira, stabilnosti i pune sigurnosti za srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji. 

"Smatramo neprimerene izjave u kojima se izjednačavaju Beograd i Priština", dodao je. 

Istakao je da su na Sednici analizirali i stanje odbrambenih kapaciteta Srbije, stanje u Vojsci i MUP-u, ali i sagledavali šta je neophodno da se u narednom periodu učini kako bi ti kapaciteti bili osnaženi i kako bi Srbija mogal što snažije da deluje u odvraćaju agresora ili pretnji terotističkih napada.

"Zadovoljan sam stanjem i borbene gotovosti, moralom, motivisanošću ljudi da unapređuje naše kapacitete, ali i onim što nas čeka, značajnije opremanje i naoružavanje nase vojske i policije", zaključio je Vučić.

Komentari (0)

Srbija