Politika

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost o situaciji na KiM, na stolu mere kao reakcija na potez Prištine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/09/2021

-

12:00

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost o situaciji na KiM, na stolu mere kao reakcija na potez Prištine
Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost o situaciji na KiM, na stolu mere kao reakcija na potez Prištine - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj se razgovaralo o poslednjim događajima na Kosovu i Metohiji i raspoređivanju ROSU snaga na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak završena je danas posle skoro dva sata.

Savetom je predsedavao predsednik Republike Aleksandar Vučić, a sednici su prisustvovali ministri Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i direktor BIA Bratislav Gašić.

Na sednici će se, kako je predsednik juče rekao, razmotriti trenutna situacija i dogovoriti o merama koje bi Srbija preduzela, a za koje je rekao će biti ekonomske i političke, ali pre svega ekonomske.

"Nadam se da nećemo morati naše mere da provodimo, ni ekonomske ni političke", rekao je Vučić uz ocenu da to ne bi bilo dobro ni za region.

"Kao što nas ove mere užasno pogađaju nas, naše neće biti bezbolne za drugu stranu u ekonomskom smislu pre svega", podvukao je. 

Pozvao je i međunarodnu zajednicu da urazumi Prištinu kako Srbija ne bi morala da provodi bilo kakve mere.

Vučić je poručio Srbima sa Kosova i Metohije, posebno onima na severu južne pokrajine, da ne nasedaju na provokacije Prištine.

Albancima i međunarodnoj zajednici poručio je da se Srbija zalaže za mir, ali da će znati da zaštiti svoju zemlju.

Nakon sednice, koja se održava iza zatvorenih vrata, a kako je ranije najavljeno, neko od članova Saveta će se obratiti medijima.

Priština je juče uvela "recipročne mere", kojima je praktično onemogućila ulazak na Kosova sa srpskim tablicama, kao i sa tablicama sa oznaka "KS" koje su koristili Srbi sa severa, a jedinice specijalnih kosovskih snaga juče rano ujutro ušle su na sever Kosova i rasporedile se na prelazima Jarinje i Brnjak.

Razgovori sa predstavnicima Kvinte

Vučić će razgovarati i sa predstavnicima Kvinte, koju čine pet strateški važnih i moćnih zapadnih sila - SAD, Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija. Kako je poručio, Srbija će, pred međunarodnu zajednicu, izaći odlučno. 

"Za nas je najvažnije da se poštuju sporazumi koje su potpisali, ali i da se barem malo smanji stopa licimerja koja je neizdrživa u svakom odnosu prema Beogradu. Izaćićemo odlučni pred međunarodnu zajednicu", podvukao je Vučić.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Vučić se, inače, tokom jučerašnjeg dana susreo sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom, a razgovarao je i sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom. 

Rekao je i da će Srbija, ako se situacija nastavi, tražiti da KFOR i NATO postupe u skladu sa svojim ovlašćenjima i zaštite Srbe na Kosovu i njihovu imovinu. 

"Ili ćete da sprovodite Briselski sporazum ili nemojte da nas zamajavate. Molim međunarodnu zajednicu da urazumi nerazumne. Ako to ne žele, umećemo da zaštitimo zemlju nema sumnje... Ili ima Briselskog sporazuma ili nema, i to će morati jako brzo da nam odgovore", poručio je Vučić.

Vučić je rekao i da albanska strana ne poštuje dogovore i da stoga "u ovom trenutku ne vidi smisao dijaloga Beograda i Prištine".

"Situacija veoma ozbiljna i teška"

Kada je reč o bezbednosnoj situaciji na terenu, Vučić je rekao da je jučerašnji, po redu šesti ulazak specijalnih snaga Prištine na sever, bio najbrutalniji do sada. 

On je preneo i bezbednosne procene prema kojima je na sever ušlo oko 350 lica, pripadnika prištinskih policijskih snaga, dugim cevima i snajperistima i više od 20 oklopnih vozila. 

Tanjug/AP/Bojan Slavković

 

"Danas najbrutalnije do sada, 350 naoružanih došlo tobož da budu saobraćajna policija za skidanje tablica", rekao je on dodajući da je to što se juče dogodilo samo manje opasna stvar od drugih opasnih stvari koje su planirali. 

Prema njegovim rečima, Priština je imala i dalje planove koji se tiču Gazivoda i Valača, pa i gašenja struje na severu. 

Kako je situacija eskalirala

Situacija na Kosovu i Metohiji eskalirala je juče nakon što je kosovska vlada donela je odluku da uspostavi reciprocitet sa Beogradom u pogledu registarskih oznaka čime je praktično onemogućen ulazak na teritoriju KiM sa srpskim tablicama. Istovremeno na sever Kosova, gde većinski žive Srbi, poslate su specijalne jedinice ROSU koje su blokirale prelaze između severa i centralne Srbije. 

Kosovska policija oduzimala je tablice sa oznakama "KS" pod objašnjenjem da je 14. septembra istekao petogodišnji sporazum potpisan 2016. između zvaničnika Kosova i Srbije u Briselu kojim su te tablice, dok vozila sa oznakama iz centralne Srbije morala da uzimaju probne oznake i da plate taksu.

Euronews Srbija/Vladislav Ćup

 

Srbi sa severa Kosova blokirali su prelaz Jarinje u oba smera, a barikade su raspoređene i na prelazu Brnjak, gde su kosovske policijske snage u jednom trenutku bacile i suzavac na okupljene na barikadama.

Situacija je tokom čitavog dana bila napeta, a saobraćaj na Jarinju i Brnjaku blokiran, kao i putevi koje vode ka prelazima. Područje administrativnih prelaza tokom dana nadletali su helikopteri međunaordnih beznednosnih snaga, dok je više desetina vozila KPS-a i veliki broj hamera specijalne policije Kosova raposređeno u okolini administrativnih prelaza. 

Inače, Savet za nacionalnu bezbednost je telo Republike Srbije koje obavlja poslove i zadatke iz oblasti nacionalne bezbednosti, razmatra pitanja iz oblasti odbrane, unutrašnjih poslova i rada službi bezbednosti, predlaže nadležnim državnim organima mere za unapređenje nacionalne bezbednosti... 

Članovi Saveta su predsednik Republike, predsednik Vlade, ministri odbrane, unutrašnjih poslova i pravde, načelnik Generalštaba Vojske Srbije i direktori službi bezbednosti.

Komentari (0)

Srbija