Politika

Peti dan tenzija na severu Kosova: Srpski helikopteri nad Jarinjem, građani još jednu noć na prelazu

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2021

-

07:48

Peti dan tenzija na severu Kosova: Srpski helikopteri nad Jarinjem, građani još jednu noć na prelazu
Peti dan tenzija na severu Kosova: Srpski helikopteri nad Jarinjem, građani još jednu noć na prelazu - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Građani na severu Kosova i Metohije peti dan protestuju na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, a noć je protekla mirno. Kako javlja reporterka Euronews Srbija Anđelka Ćup, kolona iz pravca Kosovske Mitrovice duža nego jutros, tačnije oko šest kilometara, a na sever pokrajine i dalje se može jedino pešice.

Nezadovoljni odlukom prištinskih vlasti o zameni registarskih tablica, građani su odlučni da nastave protest do ispunjenja zahteva - povlačenja specijalnih jedinica kosovske policije Rosu i ukidanja odluke o registarskim tablicama, prenosi Kosovo onlajn.

Građani protestuju mirno na samo stotinak metara od pripadnika Rosu.

Ministarstvo odbrane u Prištini:KBS neće ići na sever Kosova

Ministarstvo odbrane privremenih prištinskih institucija danas je demantovalo navode da kosovske bezbednosne snage (KBS) obavljaju vojne pripreme za ulazak na sever Kosova i Metohije, prenosi Ekonomija onlajn.

"Informacije da KBS navodno priprema vojne trupe za intervenciju na severu Kosova potpuno su neistinite i imaju za cilj da dezinformišu javnost, da predstave situaciju nesigurnom za naše građane srpske zajednice. KBS neće biti angažovan na severu Kosova", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da KBS obavlja svoje dužnosti i nadležnosti "u skladu sa odredbama ustava Kosova i važećim zakonima" i u potpunoj koordinaciji sa drugim državnim organima i Kforom.

KBS je, kako see ističe, profesionalna i multietnička organizacija, formirana, izgrađena i razvijena uz punu saradnju, koordinaciju i podršku SAD, drugih članica NATO i partnera.

Na Jarinju mirno, građani i dalje dežuraju

Trenutno stanje na Jarinju je mirno, a okupljeni građani planiraju da provedu još jednu noć na ovom prelazu. Pripadnici Rosu jedinica sklonili su se sa dosadašnjih položaja i ispred vozila, za razliku od prethodnih dana, nalazi se samo po jedan naoružani policajac, javlja Kosovo onlajn.

Položaj na kom se sada nalaze pripadnici Rosu jedinica je takav da su neupadljivi i sada ih je mnogo teže uočiti nego prethodnih dana kada su bili stacionirani na samom putu, navodi portal.

Euleks: Prisutni smo na oba prelaza od 20. septembra

Specijalizovane policijske jedinice Euleksa raspoređene su od 20. septembra u izviđačkoj ulozi na prelazima Jarinje i Brnjak, kako bi pratili bezbednosnu situaciju na terenu, saopšteno je iz te misije.


Na pitanje Kosovo onlajn da li će sem na Jarinju, gde su mediji zabeležili njihovo prisustvo, Euleks pratiti stanje i na Brnjaku, gde je zabeleženo nekoliko incidenata prethodnih dana, iz te misije su odgovorili da se policijske jedinice Euleksa od prvog dana protesta nalaze na oba prelaza. Ističu da je to učinjeno nakon što je kosovske policija zvanično zatražila od Euleksa da obavlja svoju ulogu "druge instance za bezbednosni odgovor".

"Pomno pratimo trenutnu situaciju na prelazima i u centrima za registraciju vozila, i u redovnom smo kontaktu sa Kosovskom policijom i Kforom. Timovi iz Jedinice Euleksa za podršku dijalogu takođe redovno posećuju prelaze i nekoliko centara za registraciju vozila, kako bi iz prve ruke dobili informacije o tome kako se situacija na terenu razvija", poručuju iz Euleksa.

NATO poziva na hitnu deeskalaciju i povratak dijalogu

NATO je danas pozvao na hitnu deeskalaciju na severu Kosova i Metohije.

Portparolka Alijanse Oana Lungesku poručila je u objavi na Tviteru da NATO poziva i Beograd i Prištinu da budu uzdržani, izbegnu jednostrane akcije i vrate se dijalogu.

 

 


“Mandat NATO i Kfora ostaje da se obezbedi sigurno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice”, navela je Lungesku.

 

Helikopteri iz Srbije nad Jarinjem

U nekoliko navrata tokom popodneva tri helikoptera iz centralne Srbije nadzirala su danas u dogovoru s KFOR-om prostor iznad administrativne Jarinje, javila je reporterka Euronews Srbija. U pitanju su helikopteri Mi-35.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Kako je potvrđeno Tanjugu u Ministarstvu odbrane, helikopteri su upućeni u preventivne svrhe i prate bezbednosnu situaciju na terenu.


“Helikoperi Mi-35 zbog vrhunskih performansi, u svojoj klasi važe za jedne od najboljih jurišnih helikoptera na svetu, namenjenih za izvršavanje borbenih zadataka u svim vremenskim i meteo uslovima”, navodi se u opisu tih letelica na sajtu Ministarstva odbrane.

Dodaje se da ih Zbog velike vatrene moći i snažnog oklopa, na zapadu zovu "leteći tenkovi", a u Rusiji "krokodili".

Policija i u Štrpcu sklonila plakat "Dobrodošli u ZSO"

Kosovska policija je u Štrpcu tokom noći uklonila plakat sa porukom "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština".

Plakate i transparente sa tom porukom Srbi na KIM su počeli da ističu tokom protesta na administrativnim prelazima i u srpskim sredinama u pokrajini, iz revolta zbog odluke prištinskih vlasti da zabarne ulazak automobilima sa srpskim registarskim tablicama i zbog slanja jedinica Rosu na sever KiM.

Euronews/Vladislav Ćup

 

 

Plakati su se pojavili na Jarinju, u severnom delu Kosovske Mitrovice, Gračanici, Ranilugu, Novom Brdu, Štrpcu...

Privremene kosovske vlasti su u Gračanici privele trojicu Srba zbog postavljanja bilborda, kojima je rečeno da to "predstavlja provokaciju". Plakati su uklonjeni i u Ranilugu i Novom Brdu.

Jevtić: Štrpce će biti deo ZSO

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić poručio je danas, nakon što je kosovska policija u Štrpcu uklonila plakat "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština", da će taj grad biti deo ZSO.

Jevtić je na Tviteru napisao da velika većina srpskog naroda u Štrpcu nedvosmisleno to želi.

 

 

Kako prenosi Kosovo onlajn, Jevtićeva reakcija usledila je povodom akcije, u kojoj je, prema informacijama sa terena, učestvovao i jedan Srbin iz redova kosovske policije.

"Nažalost ima i onih, imenom i prezimenom, Srba koji su sinoć pokazali u Štrpcu šta misle o ZSO. Srećom, za tu njihovu politiku nemaju podršku srpskog naroda jer jedno su reči, a drugo njihova dela", napisao je Jevtić.

Elek: Pretučeni Srbi proveli tešku noć u bolnici

S druge strane, dvojica Srba koji su juče pretučeni na administrativnom prelazu Brnjak, proveli su tešku noć u bolnici, rekao je za Tanjug direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek.

Euronews Srbija

"Proveli su noć pod terapijom sedativima, analgeticima i nadzorom psihijatra", rekao je dr Elek.

Dragiša Vlašković i Zoran Tomović primljeni su juče u bolnicu sa teškim kontuzionim povredama glave, grudnog koša i tela nastalim kao posledice udaranja, gaženja i šutiranja i hospitalizovani su na odeljenju hirurgije.

"Oni su pretučeni i posle jučerašnjeg teškog dana su stabilno", dodao je Elek.

 

Komentari (0)

Srbija