Politika

Vučić: Očekujem da sutra bude održan sastanak Upravljačkog tima za ZSO

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/09/2021

-

15:41

Vučić: Očekujem da sutra bude održan sastanak Upravljačkog tima za ZSO
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da sutra bude održan hitan sastanak Upravljačkog tima za Zajednicu srpskih opština.

"Nadam se da nećemo čekati devet godina", rekao je Vučić novinarima u Budimpešti. 

Tanjug

Upravljački tim za izradu statuta fomirala je ranija kosovska vlada koju je predvodio Isa Mustafa 2016. godine, a nakon što statut nije dovršen u tokom njegovog mandata, sledeća vlada koju je vodio Ramuš Haradinaj reaktivirala je taj tim.

Međutim, rad na statutu je obustavila grupa koju su činila četiri člana iz srpske zajednice. 

Evropska unija je kao rok za izradu Statuta ZSO postavila 4. avgusta 2018, a Beograd se usprotivo dokumentu koji je tada predat EU i SAD tvrdeći da je suprotan Briselskom sporazumu.

Vučić je danas rekao da je situacija na KiM jedna od primarnih tema o kojoj govori na svakom mestu, pa i u Budimpešti. Istakao je da zabrinut zbog prebijanja Srba na prelazu Brnjak od strance specijalne kosovske polciije ROSU.

"Ali, to je pitanje i za NATO i za EU. Mi smo im jasno rekli koje su granice do koje ćemo trpeti i veoma precizno smo rekli koji su naši potezi i kojim redosledom", rekao je Vučić.

Tanjug

O povlačenju Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima

"Ja sam taj koji je kriv što se povlači taj Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima iz procedure, i izvinio sam se Aleksadru (Vulinu) zbog toga", rekao je predsednik.

To je, kako je dodao, uradio jer je ostalo šest meseci do izbora.

"Ne želim da u poslednjih šest meseci donosimo tako važne zakone na koje bi neko van parlamenta a misli da pobeđuje na izborima mogao da ima bilo kakve primedbe", dodao je predsednik.

Nije, kazao je, ni video taj nacrt zakona i ne zna šta se u njemu nalazi.

"Videćemo kakava će sudbina takvih zakona biti, a ako me pitate da li više verujem Vulinu ili onima koji bi bez izbora da dođu na vlast, naravno da mnogo više verujem Vulinu", rekao je Vučić.
 

Mađarska kao važan partner Srbije

Predsednik Srbije je na konferenciji za medije naveo da je u Budimpešti imao dobre razgovore i sa bivšim potpredsednikom SAD Majkom Pensom, i sa premijerima Češke, Slovenije, i domaćina Mađarske.

"Imao sam dobre razgovore sa Pensom, razgovarali smo o globalnim pitanjima. Za nas je od posebnog značaja razgovor sa českim premijerom Andrejem Babišem, sa Orbanom, Janškom, Dodikom. Razgovarali smo o svim važnim pitanjima", preneo je Vučić novinarima.

Tanjug

Ponovio je da se nada da će u narednim mesecima imati priliku da u Srbiji ugosti predsednika Poljske, što bi, kaže, bilo od značaja za našu zemlju.

Dodao je da će biti još poseta Srbiji iz Centralne Evrope, što je važno za razvoj naše zemlje.

Predsednik je istakao i da je Mađarska veoma važan partner Srbiji.

Izneo je podatak da je Mađarska, kada je on postao premijer bila na 11. mestu, a danas je 5. partner Srbije u spoljno-trgovinskoj razmeni.

"I penje se, do 4. mesta. Verujem da za pet godina možda dođe i do 3. mesta. Nemci ostaju prvi, ali Kina raste velikom brzinom.. Važni su nam i ''rastu'' Bugarska, Rumunija, Austrija, i zato nam je odnos sa tim zamljama važniji nego ranije", rekao je Vučić.

 

Komentari (0)

Srbija