Politika

Vučić u Budimpešti: Kurti želi priznanje u zamenu za povlačenje mera Prištine i snaga ROSU

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/09/2021

-

17:00

Vučić u Budimpešti: Kurti želi priznanje u zamenu za povlačenje mera Prištine i snaga ROSU
Obraćanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Budimpeštu gde će učestvovati na Četvrtom demografskom samitu.

Predsednik će, kako je najavljeno, imati i odvojene susrete sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, kao i sa predsednikom Vlade Republike Slovenije Janezom Janšom i predsednikom Vlade Češke Republike Andrejem Babišom, najavljeno je iz Kabineta predsednika.

Vučić je medijima u Budimpešti rekao da premijer Kosova Aljbin Kurti želi priznanje Kosova u zamenu za povlačenje snaga ROSU sa Kosova.

"Kurti želi priznanje u zamenu za povlačenje mera Prištine i snaga ROSU. On priča onako za ljude koji nisu upućeni i prodaje maglu. Ja sam svakakve šibicare i prodavače magle video. Smeta im svima snažna Srbija. Oni vode hajku i misle da budu ono što su nekada bili Budimpešta i Podgorica, tu naravno ima tajkuna koji plaćaju njih da ruše naše medije. Šta mislite, da smo slabi, da li bi bilo 120 tekstova u jednom danu protiv mene?", rekao je Vučić.

 

 

On je naveo da neće biti nikakvih razgovora dok se naoružane snage Prištine ne povuku sa severa.

Kako je dodao ovim hoće da nateraju Srbiju da prizna nezavisno Kosovo, što svakako nije interes naše zemlje.

"Oni imaju svoj interes, a to je da Kosovo bude nezavisno i da nateraju Srbiju da učestvuje u tome. To nije naš interes. Oni kažu:  `Zbog akcije Srbije`, koje akcije Srbije? Šta je to što smo mi uradili? Kad krenete da lažete svaki dan, kao što oni lažu svaki dan, kraja nema. Vi čitate izjave i ne možete da verujete šta pričaju. Prodaju vam pet kilograma pomorandži za 1.000 dinara, a onda ti dođe policajac i kaže daj još 300 dinara. Ne plaćam reket i neću da dam tih 300 dinara", dodao je Vučić.

"Izborni uslovi samo izgovor"

On je naveo da se i iz izjave predstavnika Evropskog parlamenta Vladimira Bilčika može videti da je jedan deo opozicije u izbornim uslovima tražilo samo izgovor da ne izađe na izbore.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Bilčika da neće biti novog dokumenta o izbornim uslovima, kao i da bi učestvovao na izborima da je on opozicija u Srbiji, čime je "potvrdio da nije bilo dogovora sa vlastima, Vučić je odgovorio da ne želi da objašnjava nešto što, kaže, svi znaju.

"Pa, njihov ideolog je rekao da im to nikad nije bio razlog za bojkot. Razlog za bojkot je bila samo njihova slabost, ne loši uslovi", rekao je Vučić.

Dodao je da deo opozicije ima televizija "koliko hoćete", ima svoje novine...

"A, sinoć imate u isto vreme devojku (poslanica SNS Nevena Ðurić) koja predstavlja 55-56 odsto građana, i nekoga ko ne predstavlja 0,5 odsto ljudi i još im soli pamet... Ali, šta da radite, postalo je uobičajeno. Narod će se izjasniti", rekao je Vučić.

"A, što se morala tiče, sumanuto mi je ispred crkve da pričam", dodao je predsednik.

Tanjug

Predsednik je posetu Mađarskoj počeo danas posle podne, posetom Crkvi Svetog Ðorđa u Budimpešti.

Predsednika Srbije u ovom hramu Srpske pravoslavne crkve u glavnom gradu Mađarske, koja pripada Eparhiji budimskoj, ugostio vladika Lukijan.

Sa Vučićem crkvu su posetili srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i ministar u Vladi Srbije Ratko Dmitrović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija