Politika

Euronews Srbija na prelazu Merdare: Priština za danas najavila "recipročne mere" - prve na udaru registarske tablice

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

15/09/2021

-

11:54

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti ponovio je juče, nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Tirani, da će Priština uvesti recipročne mere prema Beogradu. Prva od njih, najavljena je već za danas, a odnosi se na registarske tablice. Ipak, primena mera, kako javlja reporterka Euronews Srbija, još nije počela i saobraćaj se odvija normalno. 

Potpredsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi, izjavio je pre nekoliko dana, da Kosovo neće prihvatiti produženje privremenog sporazuma o registarskim tablicama posle 15. septembra, jer danas ističe rok njegovog važenja. Kada je sporazum potpisan 2016. u Briselu, saopšteno je i da će stupiti na snagu 15. novembra sa rokom važenja do pet godina.

Sporazumom je bilo predviđeno da sva vozila koja dolaze sa teritorije centralne Srbije i ulaze na Kosovo i Metohiju, a imaju registarske oznake gradova iz centralne Srbije, prolaze bez ikakvih posebnih dokumenata, bez posebnih tablica. Jedino što moraju da imaju kod sebe je zeleni karton.

Euronews Srbija

Prelaz Merdare

Sa druge strane, vozila koja izlaze sa Kosova i idu put centralne Srbije, imala su dve vrste tablica. Jedne vesta je sa oznakom "KS" koje su statusno neutralne i koje su važile još iz perioda kada Kosovo nije jednostrano proglasilo nezavisnost. Sa tim tablicama može da se uđe na teritoriju centralne Srbije bez ikakvih posebnih dokumenata. 

Druge tablice su sa oznakom "RKS", odnosno takozvane Republike Kosovo i te tablice ne mogu da uđu na teritoriju centralne Srbije. Kako navodi naša reporterka, u tom slučaju se uzimaju probne tablice koje za 60 dana koštaju 400 dinara.

Blokada za registarske tablice sa srpskim oznakama

Sada su kosovske vlasti najavile da će uraditi isto i sa tablicama gradova centralne Srbije, pa tako ako se na Kosovo krene sa beogradskim ili na primer kruševačkim tablicama, vozila na osnovu tog reciprociteta moraju da uzmu probne tablice za koje se još ne zna ni koliko će da koštaju ni koliko će da važe.

Inače, kosovske vlasti su nerado prihvatile te "KS" tablice. One su u januaru 2020. godine jednostrano ukinute, pa tako u centralnu Srbiju sa KiM mođe samo sa "RKS" probnim tablicama. 

Od jutros se, kako ona kaže, vozila i dalje kreću nesmetano, odnosno reciprocitet nije stupio na snagu.

Ono što je takođe najavljeno u merama reciprociteta je da će sva prateća dokumentacija da bude promenjena i da će sva roba koja stiže iz centralne Srbije i koja ide tranzitom preko centralne Srbije morati da nosi oznaku da je "mesto istovara Republika Kosovo".

Vučić: Nemoguće je da utičete na iracionalne poteze

Na pitanje kako ocenjuje nove najave kosovskog premijera Aljbina Kurtija o uvođenju reciprociteta Srbiji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se ne obazire previše na to i da mu je važnija bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji. 

U tom smislu, dodao je, čeka da vidi kakva će biti treća presuda predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan, Ivanu Todosijeviću, koji je u prvostepenom i drugostepenom postupku osuđen na dve godine zatvora zbog "podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju". Todosijević je, povodom godišnjice NATO bombardovanja, rekao da je povod bio izmišljeni Račak.

"To je za nas od ključnog značaja i da vidimo šta su druge stvari oko poštovanja Briselskog sporazuma koje hoće da urade ili ne, da utičete na iracionalne poteze, to je apsolutno nemoguće, ne možete da promenite tu ništa", naveo je Vučić.

Inače, kosovski premijer Aljbin Kurti je naveo da je poslao pisma zemljama EU u kojima je naveo da 11 tačaka Briselskog sporazuma o slobodi kretanja Srbija nije ispoštovala, ali nije precizirao o kojim se tačkama konkretno radi.

Inače, mere reciprociteta mogle bi da stupe na snagu baš istog dana kada se očekuje dolazak specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine na Kosovo. 

profimedia

Miroslav Lajčak

Kada će tačno od doći nije poznato, a u katkom saopštenju kancelarije EU u Prištini se navodi da će Lajčak boraviti na Kosovu od 15. do 17. septembra, da će se sastati sa političkim predstavnicima, sa poslanicima, sa predstavnicima medija, civilnog sektora i međunarodne zajednice. Tema, kako je naglašeno, jeste dosadašnje sprovođenje dogovorenog u Briselu.

Dijalog između Beograda i Prištine, međutim, zasad stoji u mestu. Dva susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija na najvišem nivou u Briselu nisu urodila plodom.

Nešto bolje ide dijalog na tehničkom nivou između Petra Petkovića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Besnika Bislimija koji je potpredsednik kosovske vlade. Međutim, i to posle svakog povratka iz Brisela stižu dve različite informacije.

Komentari (0)

Srbija