Politika

Bilčik o dokumentu o izbornim uslovima: Ne vraćamo se da opet pregovaramo

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2021

-

16:24

Bilčik o dokumentu o izbornim uslovima: Ne vraćamo se da opet pregovaramo
Bilčik - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnik Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik ocenio je, komentarišući radni dokument o izbornim uslovima u Srbiji, da je napravljen "solidan dokument" i naglasio da je sagovornicima u Srbiji jasno stavljeno do znanja da se evroparlamentarci neće vraćati kako bi diskutovali o nekom drugom dokumentu.


Bilčik je za N1 na pitanje da li bi učestvovao na izborima da je opozicija u Srbiji, odgovorio potvrdno.

"Dokument je plod teškog rada"

Na optužbe da je radni dokument o izbornim uslovima u Srbiji nastao u saradnji sa srpskim vlastima, a na štetu opozicije, rekao je da odbija da ga uvuku u domaće političke obračune.

"Mi predstavljamo Evropski parlament, pomažemo dijalog i pažljivo smo slušali svakoga, dokument je plod teškog rada", poručio je Bilčik.

Kako je dodao, opozicija ima šansu da učestvuje u Izbornoj komisiji i da bude angažovana u pripremi novog Pravilnika za javni servis.

Predstavnik Evropskog parlamenta rekao je da razume da nisu svi zadovoljni i srećni, ali ocenjuje da je to prirodan ishod.

Vratićemo se da proverimo kako ide sprovođenje

"Važno je reći da se ne vraćamo da pregovaramo o novom dokumentu. Vratićemo se da proverimo kako ide sprovođenje… Dokument je realističan", naglasio je on.


On je naveo da delegacija EP očekuje da dobije poziv kako bi pratila predstojeće izbore u Srbiji.

"Nadam se da opozicija može da iskoristi prostor koji smo dokumentom stvorili… Ukoliko opozicija odluči da bojkotuje izbore, ne samo naš proces, već i naredne izbore, ne vidim kako je moguće da se bilo šta promeni u korist građana Srbije", zaključio je Bilčik

Ukazao je da se na procesu međustranačkog dijaloga u Srbiji radi već mesecima.

"Krenuli smo sa drugom fazom dijaloga u martu, bilo je teško, ali proveli smo nebrojene sate razgovarajući sa svim relevantnim političkim akterima iz Srbije. Razgovarali smo sa onima koji su u Narodnoj skupštini, i sa ovima što nisu u parlamentu. Sa onima koji su bojkotvali izbore i sa onima koji su spremni da učestvuju", rekao je Bilcik.

Krajnje je vreme za konkretne korake

On je dodao da su evroparlamentarci na samom početku dijaloga stavili do znanja da žele da se napravi najbolji mogući dogovor pred predstojeće izbore.


"Jedna od stvari koju smo imali u vidu je da treba da imamo sporazum najkasnije šest meseci pre izbora. U ovom trenutku je jasno da će do izbora gotovo sigurno doći početkom aprila. Približavamo se kraju septembra, pa je krajnje vreme da se postigne jedan broj konkretnih koraka kako bismo mogli da poboljšamo uslove za političku utakmicu“, naveo je Bilčik.

Prema njegovim rečima, cilj razgovora je bio da se svima obezbede jednaki uslovi za učestvovanje na predstojećim izborima.

"Tih nekoliko dana je bilo veoma naporno. Ipak, nije da nismo ništa postigli. Pre nekoliko nedelja nismo imali ništa u rukama. Sa svima smo se angažovali po cilju postizanja sporazuma, i imamo 16 konkretnih tačaka, što je mnogo više nego što smo imali pre nekoliko nedelja. Imamo vrlo solidan radni dokument i napravili smo prostor za opoziciju da se vrati", naglasio je Bilčik.

On je dodao da će se predstavnici EP potruditi da sve ono što je napisano u dokumentu bude poštovano i sprovedeno tokom izbora.

Nema potpuno zadovoljnih

"Kada smo krenuli u ove razgovore, uključujući i one sa vladajućom većinom, bilo je više crvenih linija, i uspeli smo da ih pređemo. Znamo da ishod nije savršen, nema potpuno zadovoljnih, ali smo ipak pomerili stvari. Sačekaćemo odgovor opozicije… Razumem da postoji nezadovoljstvo na političkoj sceni, ali mi samo tražimo direktno, pošteno i otvoreno učešće", rekao je Bilčik.

Bilčik je izrazio nadu da će se izbori održati uz prisustvo svih političkih snaga, kao i da će Skupština Srbije biti reprezentativnija.

"Ono što smo sastavili je po nama realističan, moguć i sprovodiv ishod, imajući u vidu realnost u politici Srbije. Situacija u raspodeli moći je potpuno asimetrična. Imate vladajuću većinu koja potpuno kontroliše institucije, i to je rezultat, između i ostalog, i prethodnih izbora, na kojima opozicija nije učestvovala. Mislim da naš dokument omogućava povratak opozicije u političku utakmicu", rekao je Bilčik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija