Politika

Nema sporazuma, ali vlast prihvatila formiranje tela za nadzor medija i izmene u RIK-u

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

18/09/2021

-

13:33

Nema sporazuma, ali vlast prihvatila formiranje tela za nadzor medija i izmene u RIK-u
Nema sporazuma, ali vlast prihvatila formiranje tela za nadzor medija i izmene u RIK-u - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Ivica Dačić je nakon današnjeg međustranačkog dijaloga rekao da je vlast prihvatila da se oformi Privremeno nadzorno telo koje će nadzirati medije, ali i da izmeni sastav Republičke izborne komisije, tako da u nju budu uključeni predstavnici opozicije.

Na konferenciji za medije, Dačić se zahvalio evroparlamentarcima koji su posredovali u ovom, kako kaže, izuzetno teškom poslu.

On je istakao da je vlast prihvatila formiranje Privremenog nadzornog tela koje bi trebalo da obezbedi politički pluralizam i stručnost, koji bi se stastojao od 12 članova - šest koje će izabrati REM, šest koje će izabrati celokupna opozicija. Nadzorno telo će imati ulogu da prati medije, izveštava o primeni Pravilnika za javni servis, informiše javnost o drugim pitanjima koja su od značaja. To ujedno podrazumeva da bi REM mogao da donese uputstvo koje bi bilo obavezujuće za javni servis.

Predsednik Skupštine je rekao i da je vlast prihvatila da dođe do privremene izmene stalnog sastava Republičke izborne komisije dodavanjem šest članova i dodavanjem šest zamenika članova u stalni sastav iz redova opozicije u zemlji.

"Mi očekujemo i u narednim danima i nedeljama da se stranke, grupe, koalicije i platforme opredele da li žele da učestvuju u implementaciji, tačnije radu ovih tela ili ne. Bez obzira na to koliko je sve ovo bilo teško, mislim da je postignut značajan napredak i još jednom želim da kažem da smo imali veoma konkretne razgovore sa predstavnicima Evropskog parlamenta i da smo bili spremni na kompromis, a to podrazumeva da postoje delovi sa kojima se neko ne slaže", istakao je Dačić.

Bilčik: Dijalog važan za evropsku perspektivu Srbije

Tanjug/Rade Prelić

 

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je da je današnji dijalog važan deo evropskog puta i perspektive Srbije, te izrazio nadu da će u takvom duhu nastaviti saradnju sa partnerima iz Srbije.

"Izradili smo jedan dokument na osnovu povratnih informacija koje smo dobijali od učesnika u dijalogu u prethodnim mesecima i nedeljama. U tom dokumentu smo identifikovali niz konkretnih mera koje bi mogle pomoći Srbiji da unapredi uslove za političke izbore", rekao je Bilčik i dodao da će dokument učiniti dostupnim za javnost.

"Mislimo da su te mere izvodljive i da bi pomogle da se stvori klima poverenja, u kojoj su angažovani svi koji žele da obezbede demokratiju i promenu politike u korist građana i u skladu sa standardima koje mi u EU podržavamo"

Bilčik je pozvao sve koji su učestvovali na međustranačkom dijalogu da aktivno rade na sprovođenju sadržaja ovog dokumenta, ali i istakao da će Evropski parlament nastaviti da prati sprovođenje mera.

"Spremni smo da se vratimo kako bismo pomogli u nastavku njihovog sprovođenja".

Dveri: Dogovor vlasti i evroparlamentaraca, a ne s opozicijom

Srpski pokret Dveri ocenjuje da je novi dogovor o izbornim uslovima u stvari dogovor vlasti i evroparlamentaraca, a ne dogovor s opozicijom, te da je to pre svega spisak dobeih namera, ali bez garancije da će biti ispoštovan.

"Novi evropski papir koji smo danas dobili na kraju međustranačkog dijaloga bolji od prvog, ali u njemu i dalje nema konkretnih garancija da će doći do poboljšanja izbornih uslova", konstatuje pokret Dveri u saopštenju koje je dostavljeno medijima.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Oni navode da je data odlična dijagnostika problema, ali ne i jasni kontrolni mehanizmi kako će uslovi za izbore biti zaista popravljeni.


"Očekivanje da će aktuelna vlast sprovesti ove preporuke je nerealno jer to nisu uradili ni do sada. U primeni sporazuma nema opozicije koja bi kontrolisala kompletan predizborni proces, a to je jedina prava garancija", navode Dveri.

Ovo je zapravo dogovor između vlasti i evroparlamentaraca, a ne dogovor sa opozicijom, konstatuje pokret i dodaje: "Ovo je spisak dobrih namera, ali ko garantuje da će ovo zaista biti i sprovedeno. Niti smo konsultovani o završnom tekstu niti smo imali mogućnost da uložimo amandmane".

U saopštenju se navodi i da će Predsedništvo Srpskog pokreta Dveri u narednim danima zauzeti stav da li će uzeti učešća u unapređenju i primeni ovog dokumenta koji predlažu vlast i evroparlamentarci.

Narodna stranka: Malo smo bliži promeni odluke o bojkotu izbora

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da u dijalogu o izbornim uslovima uz posredovanje evropskih parlamentaraca nije postignut pomak koji je dovoljan za promenu odluke o bojkotu izbora i da je ta stranka predložila nastavak dijaloga.

"Načinjen je pomak, ali mali i nedovoljan i još imamo vremena do 3. oktobra, što je rok za postizanje dogovora o izbornim uslovima koji bi morali da važe najmanje šest meseci pre izbora, koji su najavljeni za 3. april 2022. godine. Nismo mogli da prihvatimo ponuđeni dokument, jer nije sadržao gotovo ništa od onoga na čemu smo insistirali", rekao je Aleksić novinarima posle završetka dvodnevnog dijaloga.

Tanjug/Sava Radovanović

 

On kaže i da se nakon današnjeg sastanka ne može reći "da smo se dogovorili", jer dogovor, tvrdi, nije postignut dok se ne dogovori sve.


"Danas smo malo bliži promeni odluke o bojkotu izbora, ali smo još daleko od toga da je promenimo, a suština je da se stvore uslovi da bismo mi promenili odluku o bojkotu", dodao je Aleksić.

Aleksić je naveo da je predlog o nastavku dijaloga načelno prihvaćen“, s tim što će u narednim danima verovatno biti obavljeni bilateralni razgovori kako bi se došlo "do nečega što je prihvatljivo za opozicione stranke zbog kojih se i održava dijalog", a to su one koje su bojkotovale prethodne "lažne izbore".

"Danas je bilo zanimljivo da su sve stranke vlasti i stranke koje nisu bojkotovale izbore bile oduševljene ovim sporazumom, a stranke koje su bojkotovale nisu mogle da prihvate predložena rešenja“, rekao je Aleksić.

LSV podržala mere evroparlamentaraca

Liga socijaldemokrata Vojvodine podržala je mere za unapređenje sprovođenja izbornog procesa koje su predložili posrednici Evropskog parlamenta tokom procesa međustranačkog dijaloga.

Predložene mere predstavljaju određeni napredak u pravcu kvalitetnijeg izbornog procesa, rekao je portparol Aleksandar Marton.

On dodao da ipak dijalogom nije postignut nikakav napredak u pravcu promena izbornog sistema, koji je strogo centralizovan.

Kako je rekao, LSV će i u narednom periodu snažno insistirati na promenama izbornog sistema kojom bi Srbija bila organizovana u pet izbornih jedinica, kao i na modernizaciji celokupnog političkog sistema, što je preduslov napretka naše zemlje.

SDPS: Ozbiljni pomaci, ima vremena za implementaciju

Poslanica SDPS Nataša Mihailović Vacić rekla je danas da se od uvođenja višestranačja nije desilo da u sastav RIK-a uđu oni koji nemaju mandat u parlamentu, ukazujući da ima ozbiljnih pomaka u dokumentu koji je danas predstavljen u međustranačkom dijalogu.

“To je ozbiljan pomak, dogovoreno je i da se formira nadzorno telo koje će se baviti i izradom obavezujcuheg uputstva za emitere, pre svega za RTS i RTV i preporuke za komercijalne emitere. To daje priliku i strankama koje su bojkotvale da uzmu ozbiljno učešće u narednom izbornom ciklusu”, rekla je Mihailović Vacić novinarima.

Ona je poručila da nije u redu da bilo ko kaže da “ništa nije urađeno”.

“Smatramo da su ozbijni pomaci napravljeni i da će biti dovoljno vremena da se implementira ono što je je dogovoreno, a strankama opozicije je ostavljeno na volju hoće li da učestvuju”. rekla je Mihailović Vacić.

Stranka moderne Srbije: Nećemo odbiti učešće u RIK-u, Nadzornom telu

Stranka moderne Srbije neće odbiti učešće u RIK-u i Privremenom nadzornom telu, najavila je kopredsednica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura.

“Ne bih se složila sa delom opozicije koji nije pristao na ovaj dokument koji je nama predložen, čini se da su posle 2,5 godine pregovora sa vlašću napravljeni neki konkretni pomaci”, rekla je Macura novinarima.

Ona je objasnila da je dogovoreno proširenje RIK-a, formiranje Nadzornog tela, navodeći da joj je žao što oni koji su insitirali na tome sada odustaju da ucestvuju u tim telima.

“SMS neće odbiti učešće u ovim telima. Ići na opciju ući u pregovore i ići sa ciljem da izađete iz tih pregovora sa opcijom sve ili ništa je, čini se, suviše optimističan i neralan zahtev s obzirom da se najveći deo opozicije trenutno nalazi van parlamenta I nema uporište za ono na čemu insistira”, rekla je Macura.

Zelenović: Nijedan od zahteva opozicije nije u dokumentu

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović rekao je, nakon održavanja sastanka povodom međustranačkog dijaloga u Beogradu, da se ništa od onoga što je opozicija tražila nije našlo u dokumentu o kome se razgovaralo.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Zelenović je zahvalio evroparlamentarcima na učešću i na njihovoj potrebi da unaprede izborne uslove u Srbiji ocenivši da su dali sve od sebe "iako danas to nije uspelo".

On je dodao da vlast ne daje poštene izbore, kao i da se nijedan od zahteva opozicije nije našao u dokumentu.

"Mi danas nismo pristali da na bilo koji način podržimo dokument zato što tamo ne postoji ništa u zaključcima što može suštinski da unapredi izborne uslove", objasnio je.

"Mi ćemo nastaviti našu borbu zajedno sa inicijativom Ne davimo Beograd. Zajedno sa ekološkim aktivistima smo odlučili da prihvatimo poziv i da sledeći ekološki protest koji se nastavlja odrzimo u Zrenjaninu jer je to sledeće mesto koje traži borbu za ono što je sada najvažnije a to nije samo borba za čist vazduh, zemlju i vodu, nego je to borba za priliku da se ljudi slobodno izraze u svemu, a to znači da slobodno glasaju", rekao je Zelenović.

Institucije koje sada postoje su zarobljene, dodao je i naveo da one ne mogu slobodno da odlučuju zbog čega je predlog skoro svih opozicionih lista i bio da se uspostave druga tela uz politički dogovor i uz posredovanje evropskih parlamentaraca.

"Mi to u ovim zaključcima nismo videli", zaključio je Zelenović na konferenciji za novinare.

Komentari (0)

Srbija