Izbori 2022

Stojanović za Euronews Srbija o međustranačkom dijalogu: Opozicija bi trebalo da se dogovori oko "crvenih linija"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/09/2021

-

19:19

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Opozicija bi trebalo da se dogovori oko "crvenih linija", rekao je za Euronews Srbija politikolog Boban Stojanović komentarišući međustranački dijalog uz posredstvo evroparlamentaraca. Smatra da bi opozicija na predstojećim izborima trebalo da izađe ujedinjena, ali da će se to teško desiti.

"Predlog sporazuma ima dosta dobrih mehanizama kako da se ispuni sve ono što su evroparlamentarci sami napisali u njihovom predlogu sporazuma. Meni, na primer, nije prijalo kako je opozicija komentarisala taj njihov predlog, jer je on odličan uvod u ovo što sledi sutra i prekosutra, i vrlo dobar popis onoga što Srbiji nedostaje pred naredne izbore", kaže Stojanović.

Kritike koje su mogle da se čuju o dopuni predloga sporazuma, uglavnom su se odnosile na to da je "previše uopšten", pa je gotovo cela opozicija reagovala, poslavši dopune sa svojim predlozima.

"Sam sporazum predviđa mehanizme koji mogu da garantuju određene stvari. Manjkavost u celoj priči je što je jedan takav dokument morao da bude zajednički, jer, kada bi iza njega stale sve te stranke, moglo bi da se kaže da se opozicija konačno ujedinila, i moglo bi da se izvuče mnogo više od onoga što će izvući sutra i prekosutra", istakao je.

Stojanović smatra da bi opozicija trebalo da se dogovori oko "crvenih linija", i da "nastupe odgovorno, kako prema svojim biračima, tako i prema evroparlamentarcima".

"Kada dođete da pregovarate sa dve gupacije, vlašću koju, realno, predstavljaju SNS i donekle SPS, a sa druge strane imate dvadesetak aktera koji svi imaju nekakve pojedinačne zahteve, to nije dobro za sam ishod pregovora", kaže Stojanović.

"Nešto iz sporazuma će biti usvojeno"

Očekuje da će nešto od mehanizama iz sporazuma, ipak, biti usvojeno.

"I Aleksandru Vučiću odgovara da opozicija izađe na izbore. On je, naravno, nekim svojim mehanizmima pokušao da ih privoli da učestvuju na izborima, i ako se ništa ne promeni", dodao je.

Smatra da će se formirati neka vrsta nadzornog tela, koje će vršiti nadgledanje izbornog procesa, ali istovremeno i da u toj sferi nema dodovljno iznetih detalja. 

"Možda najvažnija stvar koju do sada nisam čuo od opozicionih aktera je, da li će neko telo koje bude tako formirano moći da odloži izbore. Jer, ukoliko se neke stvari ne ispoštuju iz tog sporazuma, onda je potpuno legitimno da se izbori odlože na određeno vreme, a posebno parlamentarni izbori koji nisu u redovnim rokovima, i za koje ne postoji moranje da se održe u određenom terminu", kaže Stojanović.

Euronews Srbija/Printskrin

 

Ističe i da je donekle zanemarena uloga evropskih poslanika u tom nadzornom telu, i da bi bilo dobro da bar neko od "evropske četvorke" sve vreme bude tu, prati ceo tok i interveniše kada je to potrebno.

"Traže se politička tela, a sada sporazumi predviđaju politička tela. Meni je žao što u pregovorima nisu zahtevali da u njima učestvuje čovek koji snosi najveću odgovornost za ovo stanje, ali i čovek koji može da promeni sve, a to je, ne predsednik Republike Aleksandar Vučić, već predsednik SNS, kao najodgovornije stranke Vlade, Aleksandar Vučić", podvlači.

"Opozicija bi trebalo da se ujedini, ali to će se teško desiti"

Iz jedne od opozicionih partija, Narodne stranke, pre početka međustranačkog dijaloga rekli su da neće podnositi zajedničke inicijative sa strankama koje su učestvovale na izborima 2020. godine. Međutim, sada su najavili učestvovanje na izborima u Negotinu 17. oktobra.

"Njihovo obrazloženje je da hoće da evidentiraju sve nepravilnosti, mada to mogu da urade i neke nezavisne posmatračke misije. Možda žele da vide šta će se dešavati sa aktivistima Narodne stranke tokom te kampanje. Mogu samo da im poručim da tim izborima neće ništa uraditi, pošto je nemoguće da u ovakvim izbornim uslovima van Beograda ostvarite bilo kakav rezultat, a kamoli da se vlast promeni", smatra Stojanović.

Dodaje da će ih, možda, deo birača "kazniti" zbog ove odluke, ali da je dobro što nisu išli sa narativom da idu na pobedu, jer je to "u ovakvim uslovima nemoguće".

Stojanović, takođe, ne smatra da opozicija može da se ujedini u isti blok na predstojećim izborima, i da će sa ići jednim zajedničkim kandidatom.

Sa druge strane, to vidi kao neophodnost.

"Ako postoji minimum odgovornosti kod svih opozicionih aktera, onda bi to bilo neupitno - i jedna lista za parlamentarne, i jedna za gradske izbore, i jedan predsednički kandidat. Odgovornost je na njima, a nažalost iz svega priloženog, ne vidim da će to da se desi", kaže Stojanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town