Politika

Preko Jarinja i Brnjaka i dalje samo pešice, gužva na Merdaru: ROSU na prelazima, ali i barikade

Komentari

Autor: Euronews Srbija/RTS/Tanjug

22/09/2021

-

14:24

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Na administrativnim prelazima Jarinje, Brnjak i Merdare između centralne Srbije i Kosova i Metohije situacija je bez promene, a pripadnici policije i specijalne kosovske jedinice Rosu i dalje su na severu pokrajine. Na Jarinju i Brnjaku i dalje su blokirani putevi, a na Merdaru su velike kolone kamiona i gužve.

Reporterka Euronews Srbija izveštava da se na Jarinju i Brnjaku i dalje nalaze barikade, da su putevi blokirani, ali da je mirno i da nema incidenata. Kako navodi, nema ni informacija do kada bi ova situacija mogla da potraje. Reporterka Euronews navodi i da su joj građani rekli da ostaju na barikadama, da će ostati dok se ta odluka ne ukine.  Predstavnici Srpske liste poručili su da će biti onako kako se "dogovorimo sa Beogradom".

Reporterka Euronews Srbija, koja se nalazi na administrativnom prelazu Merdare, kaže da su kolone kamiona dugačke jer jedino ovde može da se pređe iz centralne Srbije na KiM. Vozači kamiona navode za Euronews Srbija da čekaju od juče popodne da pređu administrativni prelaz.

"Sve ovo otežava situaciju. Menjaju se tablice sa jedne, pa sa druge strane", rekao je jedan vozač kamiona te objasnio da tablica košta 10 evra, a za prikolicu još dodatnih pet.

Kako javlja portal Kosovo online, građana koji se protive odluci prištinskih vlasti o zabrani ulaska na KiM automobila sa srpskim registarskim tablicama jutros je na Jarinju više nego noćas.

Osim pripadnika Rosu, situaciju na severu KiM pratio je i KFOR, koji je patrolirao helikopterom.

Srbi iz Leposavića i Zubinog potoka i sinoć mirno protestovali, uprkos kiši koja je povremeno padala. Oni su mirno ispratili sve smene policijskih snaga raspoređenih na severu KiM, konstantno su u neposrednom kontaktu, ali nije bilo incidenata i provokacija kao ranije.

Srbi se nadaju kompromisu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, i ističu da žele mir, ne žele nasilje, ali ni uskraćenu slobodu kretanja. Istovremeno, Priština poručuje da odluka o tablicama nije provokacija, a da su na severu samo pripadnici policije.

Kolone na Merdaru

Na čekanju je manje od 10 kamiona, za razliku od juče kada ih je bilo i četrdesetak. Na Kosovo se preko prelaza Jarinje i Brnjak i dalje može samo pešice. Na Jarinju i Brnjaku saobraćaj je u prekidu, a na Merdaru gužva zbog zamene registarskih tablica - privremenim.

Euronews/Vladislav Ćup

Gužva na Merdaru

Tu meru Priština je uvela pre dva dana, što je pojačalo tenzije na severu i izazvalo zabrinutost meštana. Na Brnjaku i Jarinju prevoz putnika fukcioniše, ali ih autobusi dovoze do prelaza, potom pešače 800 metara do blokade i tu ih preuzimaju drugi autobusi ili automobili.

I dalje traje miran protest Srba sa severa KiM, kao i blokada puta Raška - Kosovska Mitrovica i Ribariće - Zubin Potok.

Podsetimo, kosovska vlada pre tri dana donela je odluku da uspostavi reciprocitet sa Beogradom u pogledu registarskih oznaka čime je praktično onemogućen ulazak na teritoriju KiM sa srpskim tablicama.

Početak primene mera izazvao je tenzije na terenu, a specijalne jedinice kosovske policije ROSU raspoređene su na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, dok su putevi na severu bili blokirani.

Petković: Kurti je za šaku glasova spreman na sve

Jedina osoba koja se otvoreno zalaže za destabilizaciju prilika na Kosovu i Metohiji jeste Aljbin Kurti koji, kako je poručio u saopštenju direktor kancelarije za KiM Petar Petković, svojim "neuračunljivim potezima hoće da sruši teško stečeni mir i stabilnost u regionu".

Petković u saopštenju Kancelarije pita kako to Kurti planira da pregovara dok na goloruki narod na severu pokrajine ide dugim cevima, oklopnim vozilima, snajperima i suzavcem.

Kaže da je zvanični Beograd uvek isticao da je spreman na razgovor i dijalog, ali pita o kom dijalogu je reč dok Priština na naš narod drži uperene snajpere i duge cevi i dok mu se brutalno brani sloboda kretanj.

Kompromis može da se postiže u razgovoru, ali ne i sa nasilničkom i agresorskom politikom Prištine, to neka svima bude jasno, poručuje Petković.

Navodi i da jedini koji ima "ogoljeni interes da izazove inicidente na severu Kosova i Metohije jeste Kurti, koji je za šaku glasova spreman na sve".

"Prvo je pokušao da odloži izbore pozivajući se na pandemiju koronavirusa. Kada mu to nije pošlo za rukom, pribegao je ovim ekstremnim potezima kojima pokušava da vodi kampanju za lokalne izbore", navodi Petković, te dodaje da se Kurti ovog puta prevario, jer, kako kaže, preko puta sebe nema lojalne Srbe kojima može da diriguje i koji će biti statisti u njegovoj predizbornoj kampanji, već narod koji je danonoćno spreman da mirnim sredstvima brani svoje pravo na normalan život, svoj ostanak i opstanak na ovim prostorima.

"Protest i odgovor srpskog naroda na prelazima Jarinje i Brnjak nisu nikakva jednostrana akcija, već reakcija našeg naroda na protivpravne akcije Prištine koja 3077 dana otvoreno krši Briselski sporazum i sada hoće da zaustavi život na severu pokrajine, upozorava Petković i poručuje: "Mi na to nikada nećemo pristati".

Kurti: Ukidamo odluku čim to učini i Srbija

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti na konferenciji za medije poručio je da je Priština spremna da ukine odluku o registarskim tablicama, čim to učini i Srbija. Naime, kako izveštava reporterka Euronews Srbija, Kurti je rekao da je razgovarao i sa Boreljom, Lajčakom i predstavnicima zemalja Kvinte i da im je preneo poruku da će odluka biti povučena, čim to učini i Srbija. On je pozvao građane na mir, te poručio da je premijer svih građana.

Euronews Srbija

Kurti je rekao da on samo želi "pirncip jednakosti" i da je o tome obavestio svoje sagovornike.

"Ove specijalne jedinice naše policije nisu tu protiv bilo koga nego samo da zaštite našu graničnu policiju. Znači kad ne bi bilo ovih blokada puteva ne bi bilo nikakvog rizika za naše granične policajce, ali kako stvari stoje sad moraju da budu tu i ovi specijalci, jer bez njih obična granična policija bi bila pod rizikom onih ljudi koji protestuju i njihovih struktura kod Jarinje i Brnjaka", naveo je Kurti.

Kaže da treba o ovome da se razgovara u Briselu, kao i da je Priština otvorena i zainteresovana za dijalog.

"Niko nema niti volje niti interesa da se situacija tamo pogoršava i da bude bilo kakve eskalacije, ali moram da kažem da ako pratite način na koji govori predsednik Srbije izgleda da su nekome potrebni incidenti, ali to nije država Kosovo to nije premijer Kosova, to nisu građani Kosova bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Ne bih voleo da uvodimo privremene tablice, ali moramo sve dok Srbija ima njene", podvukao je Kurti.

On je ranije danas pozvao gradonačelnike na severu Kosova i Metohije da uklone vozila koja blokiraju puteve, a Srbe da se povuku sa puteva i omoguće slobodno kretanje, piše portal Reporteri.

Kurti je na sednici vlade privremenih institucija ponovo izneo ocenu da je odluka o reciprocitetu registarskih tablica poštena i neophodna za Prištinu.

On je, takođe, rekao da preduzete mere važe za sve, bez diskriminacije ili privilegovanja bilo koga. Kurti je optužio predsednika Srbije da je jedini koji ima interes da bude ekscesa.

Kurti je rekao da je Priština za dijalog i predložio da i Beograd i Priština ukinu privremene tablice i tako dozvole građanima da se kreću što je moguće slobodnije.

Vulin: Situacija na KiM mirna, ali napeta

Ministar unustrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da je situacija na severu Kosova i Metohije mirna, ali napeta.

Vulin je precizirao da je tokom noći na administrativnom prelazi Brnjak bilo oko 74 osobe, sa osam borbenih vozila, a na Jarinju 64 osobe sa šest borbenih vozila.

"Smene su izvršene, ali se zadržava ovaj broj predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini, koje su se rasporedile na prostoru severa KiM. Za sada je situacija mirna, ali napeta", rekao je Vulin za TV Tanjug.

Dodao je da su Srbi sa KiM veoma uporni i trvdoglavi i da neće odustati nikada.

"Mora se doći do kompromisa, ali kao što je rekao predsednik Vučić, prvo ćete da prestanete, pa ćemo otići u Brisel i razgovarati", rekao je Vulin.

Podsetimo, privremene vlasti u Prištini od ponedeljka su počele da na administartivnim prelazima srpske registarske tablice zamenjuju privremenim, na koje je taksa pet evra. Priština je na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak poslala i specijalne jedinice policije ROSU.

To je izazvalo zabrinutost i uznemirenost kod Srba i oni su blokirali puteve koji vode ka administrativnim prelazima.

O reakcijama na dešavanja na severu Kosova i Metohije pogledajte u Kocki:

Euronews Srbija

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija