Politika

KFOR pomno prati situaciju, povećali broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/09/2021

-

13:50

KFOR pomno prati situaciju, povećali broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova
KFOR pomno prati situaciju, povećali broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

KFOR pomno prati situaciju na celom Kosovu i ostaje fokusiran na svakodnevnu primenu svog mandata - proisteklog iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. - kako bi se osiguralo bezbedno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu, navode za Euronews Srbija iz KFOR.

Kako dodaju, KFOR je povećao broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, "uključujući i severno Kosovo".

Podsetimo i da su danas gradonačelnici opština sa severa Kosova i Metohije razgovarali sa komandantom KFOR-a Frankom Federićijem, koji je rekao da se KFOR neće mešati u politička pitanja, niti nasilno uklanjati blokade sa puteva, saopštila je Srpska lista.

Gradonačelnici su zahtevali da vojnici KFOR-a ostanu neutralni i da deluju u skladu sa rezolucijim 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Potrebno je da se zbog serije incidenata koje su u prethodnim danima izazivali specijalci Rosu, posebno na prelazu Brnjak, pojača prisustvo Kfora kako bi se takvi incidenti sprečili i sačuvao mir, navodi se u soapštenju Srpske liste.

Protest Srba s Kosova i Metohije, nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga kosovske policije Rosu na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i odlukom Prištine o zameni registarskih tablica, ušao je danas u drugu sedmicu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija