Politika

Timoti Les: Očigledno da Albanci nemaju nameru da uspostave Zajednicu srpskih opština

Komentari

Autor: FoNet

27/09/2021

-

13:10

Timoti Les: Očigledno da Albanci nemaju nameru da uspostave Zajednicu srpskih opština
Timoti Les - Copyright Medija Centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Očigledna namera Albanaca da integrišu sever Kosova jasno pokazuje da oni nemaju nikakvu nameru da uspostave Zajednicu srpskih opština, ocenio je Timoti Les, saradnik Demostata sa Univerziteta Kembridž, povodom poslednjih zbivanja na severu Kosova.

"S druge strane, Srbija nema nikakvu nameru da prizna Kosovo jer nema nikakav očigledan podsticaj da to učini. Time se stvara nova realnost na Kosovu. Sve je izvesnije da neće biti pronađeno nikakvo rešenje za kosovski spor putem pregovora, što će se odraziti na bezbednost i stabilnost ovog regiona", rekao je Les za Demostat.

Dodao je da smatra da inicijativa "Otvoreni Balkan", u kojoj učestvuju Srbija, Albanija i Severna Makedonija, "nije u potpunosti propala" zbog aktuelnih blokada na Kosovu, "ali ono što se trenutno događa, predstavlja ozbiljnu stagnaciju".

"Jasno je da će odnosi Srbije i Kosova sada biti na silaznoj putanji, jer Priština smatra da ne može više da toleriše nezadovoljavajući status kvo, i želi da stvori nove političke činjenice na terenu - preciznije govoreći, da uspostavi ujedinjenu kosovsku državu bez etničkih regiona. Zbog toga je u sukobu sa Srbijom, koja neće prihvatiti ono što vidi kao napor da se Kosovo etnički očisti od Srba", rekao je Les.

Prema njegovim rečima, Kosovo neće sesti za pregovarački sto i razgovarati o ulasku u bilo kakvu novu regionalnu organizaciju čiji je Srbija deo.

Les zato smatra da "ne vidi veliku šansu" da Otvoreni Balkan "daleko odmakne", jer zbog protivljenja Kosova da se pridruži, to neće učiniti ni BiH ni Crna Gora.

"Otvoreni Balkan ostaće ograničen na Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju, čime će se na kraju smanjiti i njihov entuzijazam da postignu nešto značajno", tvrdi Les.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija