Politika

Stejt department: Eskobar na pregovorima u Briselu, Kljan Kosova: SAD kritikovale akciju prištinskih vlasti na severu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

28/09/2021

-

11:52

Stejt department: Eskobar na pregovorima u Briselu, Kljan Kosova: SAD kritikovale akciju prištinskih vlasti na severu
Stejt department: Eskobar na pregovorima u Briselu, Kljan Kosova: SAD kritikovale akciju prištinskih vlasti na severu - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Diplomatska aktivnost Sjedinjenih Američkih Dražava u vezi sa krizom na severu Kosova, pojačana je nakon najave da će nedavno imenovani zamenik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijel Eskobar otputovati u Brisel gde će se susresti i sa predstavnicima Beograda i Prištine. Stejt depertment je danas, u odgovoru Tanjugu na pitanja Eskobaru, saopštio da će SAD u saradnji sa EU, NATO, Vladom Srbije i Prištinom pokušati da preduzme neodložne korake kako bi se zaustavila eskalacija tenzija.

U međuvremenu, prištinski mediji preneli su da je Stejt department upozorio vlasti u Prištini da Amerika nije saglasna sa načinom na koji su prištinske institucije sprovele meru reciprociteta u vezi sa registarskim tablicama, poslavši specijalne jedinice na sever Kosova.

Kako je prenela TV Kljan Kosova, Stejt department je svoje nezadovoljstvo načinom na koji je izvedena akcija izneo direktno predsednici privremenih prištinskih institucija Vljosi Osmani.

Kljan Kosova: Kritike Vljosi Osmani zbog akcije na severu

"Ova akcija je ugrozila bezbednost", rečeno je Osmani iz Stejt departmenta, čime je, kako navodi prištinska televizija, jasno istaknut stav vašingtonskih zvaničnika prema situaciji na severu Kosova.

Osmani je prethodne nedelje boravila u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, održala sastanke sa predstavnicima nekoliko zemalja, ali nije zabeležen nijedan sastanak na visokom nivou sa predstavnicima američke vlade, navodi Kljan Kosova.

Na severu Kosova već deveti dan traju tenzije, koje su prouzrokovane odlukom prištinskih vlasti da onemogući ulazak na kosovu vozilima sa srpskim registarskim oznakama i slanjem specijalnih jednica na sever Kosova.

Prelazi između centralne Srbije i KiM, Jarinje i Brnjak, blokirani su sve vreme, a sloboda kretanja je onemogućena. Sa jedne strane su specijalne jedinice prištinske policije, sa druge Srbi sa Kosova. 

Euronews/Vladislav Ćup

 

Uloga Amerike, kako je Euronews Srbija pisao, mogla bi da bude od velike važnosti za razrešenje krize na severu Kosova, pre svega zbog specifičnog uticaja koji Vašington ima na Prištinu. SAD su i ranije igrale ključnu ulogu u sličnim krizama, a poslednji put kada su, nakon dve godine, ukinute takse od 100 odsto na robu iz Srbije koje je uvela vlada Ramuša Haradinaja 2018. godine.

Utisak je da se angažman SAD u poslednjem konfliktu, do sada, zadržao na pozivima na deeskalaciju i učešću u diplomatiji Kvinte, ali nakon najavljene posete Eskobara Briselu, njihova aktivnost je pojačana.  

Stejt department: Eskobar u Briselu, preuzeti neodložne korake da se zaustavi eskalacija

Uoči posete Briselu, iz Stejt departmenta je Tanjug rečeno da će SAD, u saradnji sa EU, NATO i Vladom Srbije i Prištinom pokušati da preduzme neodložne korake kako bi se zaustavila eskalacija tenzija.

Iz Stejt departmenta su poručlili da pozdravljaju dolazak predstavnika Srbije i Prištine u Brisel i izražavaju nadu da će izaslanici pokrenuti otvoren, ozbiljan i neposredan dijalog uz potvrdu da će se i Gabrijel Eskobar uključiti u ovonedeljne briselske razgovore.

profimedia

 

"Najnoviji događaji su pokazali da će razlike između Beograda i Prištine, ukoliko ne budu prevaziđene, negativno uticati na strane investicije i doprineti daljem odlivu mozgova, što će kosovsku i srpsku privredu onemogućiti da ostvare svoje stvarne potencijale, ali će i sprečiti njihove dalje integracije u evropske institucije", navodi se u odgovoru Stejt departmenta Tanjugu.

Navodi se da rešenje moraju da pronađu obe strane u dijalogu.

"SAD i dalje podržavaju bližu regionalnu saradnju i otklanjanje smetnji slobodnom kretanju, trgovini i investicijama na dobrobit svih ljudi koji žive na zapadnom Balkanu", zaključuje se u odgovoru Stejt departmenta.

U narednim danima, kako je Euronews Srbija pisao, predstoji niz sastavanka na visokom nivou u vezi sa situacijiom na Kosovu. Osim Eskobarove posete sedištu EU, za sredu je najavljen i sastanak glavnih pregovarača dve strane, Petra Petkovića i Besnik Beslimi u Briselu. U isto vreme region, uključujuči Beograd i Prištinu, posetiće predsednica Evropske Komisije Ursula Fon der Lajen. 

Težnje EU i međunarodng faktora pre svega su usmerene da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti ponovo nađu za istim stolom u Briselu i da to bude put ka razrešenju najnovije krize. Ukoliko urode plodom, jedan od ključnih događaja u narednom periodu mogao bi da bude upravo sastanak Vučića i Kurtija u Briselu.

EU, kako su preneli Tanjug i RSE, intenzivno radi na organizovanju sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Briselu na kojem bi se razgovaralo o situaciji na severu KiM i povratku slobode kretanja, a on bi mogao da se organizuje i već krajem ove nedelje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija