Politika

Drugi dan dijaloga: Nastavljaju se razgovori Petkovića i Lajčka u Briselu

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2021

-

09:55

Drugi dan dijaloga: Nastavljaju se razgovori Petkovića i Lajčka u Briselu
Drugi dan dijaloga: Nastavljaju se razgovori Petkovića i Lajčka u Briselu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, nastaviće danas u Briselu razgovore sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčkom, na iznalaženju rešenja za krizu na severu KiM, potvrđeno je iz delegacije Beograda.

Nezvanično, planirano je da razgovori počnu oko 10 časova u zgradi Evropske službe za spoljne poslove.


Prethodno su iz EU diplomatskih izvora za Tanjug potvrdili da će razgovori o rešavanju krize na severu KiM biti nastavljeni danas, a da će po njihovom okončanju Miroslav Lajačak izdati pisano saopštenje. Za 15 časova u Briselu je najveljena i video konfrencija specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.

Podsetimo, nakon jučerašnjih razgovora delegacija Beogreda i Prištine, srpska strana je napustila zgradu Evropske službe za spoljne poslove ali bez izjava za medije, prenele su agenicije.

Sa druge strane, glavni pregovarač Prištine, Besnik Bisljimi rekao je sinoć da je na sastanku u Briselu postignut načelni dogovor o povratku slobode kretanja između dve strane, a da se čeka pristanak Beograda.

Međutim, iz delegacije Beograda juče su Tanjugu u Briselu rekli da nikakav dogovor s Prištinom još nije postignut.

Da se još uvek pregovara, potvrdio je i portparol EK svojim tvitom, a ovaj post retvitovao je i Miroslav Lajčak.

Takođe je i američki ambasador Entoni Godfri potvrdio ovu vest. On je na Tviteru napisao da je u kontaktu sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom koji je u Briselu kao podrška dijalogu.

"Posao još nije završen, ali je postignut dobar napredak. Strane moraju biti  fleksibilne i nastaviti sa radom kako bi ovo dovele do cilja", napisao je Godfri.

Bisljimi je posle jučerašnjeg sastanka sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom rekao da neće biti trilateralnog sastanka sa Beogradom, ali da je dogovoren nacrt od tri predloga koji predviđaju povlačenje specijalnih jedinica, raspoređivanje jedinica KFOR-a i uklanjanje barikada na administrativnim prelazima.

Komentari (0)

Srbija