Politika

Završeni razgovori u Briselu: Bisljimi tvrdi da je postignut dogovor, delegacija Beograda i diplomate demantuju

Komentari

Autor: Tanjug, Kosovo onlajn

29/09/2021

-

18:55

Završeni razgovori u Briselu: Bisljimi tvrdi da je postignut dogovor,  delegacija Beograda i diplomate demantuju
Završeni razgovori u Briselu: Bisljimi tvrdi da je postignut dogovor, delegacija Beograda i diplomate demantuju - Copyright Printscreen YouTube/ KTV - DESKU, Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Današnji razgovori delegacija Beogreda i Prištine u Briselu su završeni, a delegacija Beograda napustila je zgradu Evropske službe za spoljne poslove bez izjava za medije, prenose agencije. Razgovori bi trebalo da budu nastavljeni, ali nije poznato kada. Kako tanjug navodi, iz delegacije Beograda nisu mogli da potvrde da li će se razgovori u Briselu nastaviti i sutra.

Glavni pregovarač Prištine, Besnik Bisljimi rekao je večeras da je na sastanku u Briselu postignut načelni dogovor o povratku slobode kretanja između dve strane, a da se čeka pristanak Beograda. S druge strane u delegaciji Beograda Tanjugu je u Briselu potvrđeno da nikakav dogovor s Prištinom još nije postignut. Da se još pregovara, potvrdio je i portparol EK svojim tvitom.

Kako je Tanjugu rečeno, delegacija Beograda još se nalazi u zgradi Evropske službe za spoljne poslove, a pregovarač Prištine Besnik Bisljimi ranije je napustio je zgradu.

Sastanak u Briselu još nije završen, pregovori se nastavljaju kako bi se našlo rešenje aktuelne krize na severu Kosova, napisao je na svom Tviter nalogu portparol EU Petar Stano. Ovaj post retvitovao je i Miroslav Lajčak.

 

 

Da pregovori  nisu gotovi, ukazao je i američki ambasador Entoni Godfri. On je na Tviteru napisao da je u kontaktu sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom koji je u Briselu kao podrška dijalogu.

"Posao još nije završen, ali je postignut dobar napredak. Strane moraju biti  fleksibilne i nastaviti sa radom kako bi ovo dovele do cilja", napisao je Godfri.

 

Takođe na Tviteru vršilac dužnosti otpravnika poslova misije SAD u Prištini Nikolas Ðakobe u objavi je naveo: "Uprkos izveštajima medija, pregovori u Briselu se nastavljaju. Napredak je postignut, ali ostaje još posla. Mi ohrabrujemo Kosovo i Srbiju da nastave da se angažuju otvoreno i ozbiljno".

Bisljimi je posle sastanka sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom rekao da neće biti trilateralnog sastanka sa Beogradom, ali da je dogovoren nacrt od tri predloga koji predviđaju povlačenje specijalnih jedinica, raspoređivanje jedinica KFOR-a i uklanjanje barikada na administrativnim prelazima.

Bisljimi je, kako prenosi Kosovo onlajn, rekao da se prema sporazumu očekuje da će nalepnice biti postavljene umesto registarskih tablica od ponedeljka, dok će radna grupa biti imenovana da pronađe trajna rešenja oko registarskih tablica u roku od šest meseci. 

Takođe se očekuje da će kosovsku policiju na graničnim prelazima u Jarinju i Brnjaku zameniti Kfor.

"Imali smo nekoliko sastanaka, svi su bili bilateralni, sa Lajčakom, koji je zatim posredovao između strana. Naš cilj je bio jasan da postignemo deeskalaciju i održimo reciprocitet u vezi sa registarskim tablicama. Do sada smo došli do konačnog nacrta, koji je gotovo u potpunosti usaglašen. Konačan dogovor preostaje samo srpskoj strani", rekao je Bisljimi.

Precizirao je da sporazum predviđa tri elementa, od kojih je prvi da se od ponedeljka i Srbija i Kosovo koriste nalepnice umesto da se menjaju registarske tablice, što je, kaže, bio cilj da postoji jednak tretman. 

Objasnio je da je to privremeno rešenje i da će biti formirana radna grupa koja će naći trajno rešenje za slobodno kretanje vozila, u roku od šest meseci. 

"Treća tačka odnosi se na deeskalaciju situacije, uklanjanje barikada sa dva granična prelaza na Jarinju i Brnjaku. Prema ovom sporazumu, u subotu će Kfor biti raspoređen na punktovima, a nakon nekoliko sati biće zamenjena Specijalna policija, koja će paralelno sa barikadama napustiti granične prelaze", rekao je Bisljimi.

Bisljimi je naveo da jedina tačka u kojoj Beograd nije dao saglasnost, pre nego što se sporazum proglasi konačnom, odnosi na automobile sa registarskim oznakama KM.

"Jedina tačka u kojoj Srbija još nije dala saglasnost pre nego što se sporazum proglasi finalizovanim su KM automobili za koje smatraju da nalepnice ne treba primjenjivati, ovo je apsurdno jer su to ilegalni znakovi", rekao je Bisljimi.

On je dodao da će radna grupa početi sa radom 21. oktobra i da će njen cilj biti da neće biti prepreka i da će države u potpunosti priznati tabele jedna drugoj.

Besnik Bislimi sastao se danas u Briselu sa izaslanikom EU za dijalog Kosovo-Srbija Miroslavom Lajčakom, koji se sastao i sa direktorom takozvane Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petrom Petkovićem.

Dve delegacije su tokom dana nekoliko puta odvojeno razgovarale sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, a trilateralnog sastanka nije bilo.

 

Komentari (0)

Srbija