Politika

Glavni pregovarači Beograda i Prištine u Briselu sa Lajčakom, Eskobar traži da se spuste tenzije

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

29/09/2021

-

11:38

Glavni pregovarači Beograda i Prištine u Briselu sa Lajčakom, Eskobar traži da se spuste tenzije
Glavni pregovarači Beograda i Prištine u Briselu sa Lajčakom, Eskobar traži da se spuste tenzije - Copyright Profimedia, Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Glavni pregovarači u okviru nove runde tehničkog dijaloga između Beograda i Prištine imali su danas odvojene sastanke sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom u Briselu.

Sastanak je zakazan sa ciljem da se razgovara o mogućostima za rešvanje krize na severu Kosova i povratku slobode kratenja preko adminstrativnih prelaza Jarinje i Brnjak. Sa Lajčakom su se sastali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i potpredsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi.

"Jutros sam imao odvojene sastanke sa glavnim pregovaračima Kosova i Srbije kako bi razmotrili načine za rešavanje trenutne krize. Nastavićemo razgovore tokom dana", poručio je Lajčak sa Tviter naloga.

Pregovorima u Briselu priključio se i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

On je posle susreta sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom i odvojenih razgovora sa šefovima pregovaračkih timova Beograda i Prištine Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem rekao da je glavni prioritet smanjivanje tenzija.

"Tenzije su u ovom trenutku jako visoke", rekao je Eskobar nakon susreta.

Prema njegovim rečima, mora se pronaći rešenje za registarske tablice i da je važno da se strane vrate dijalogu kako bi se nastavili razgovori u cilju rešavanja svih otvorenih pitanja.

Eskobar je naglasio da je došao u Brisel kako bi podržao napore EU da se pronađe hitno rešenje za smirivanje trenutnih napetosti na Kosovu.

Evropska unije je prethodno pozvala glavne pregovarače Beograda i Prištine da, nakon izbijanja tenzija na severu KiM, u Brisel dođu sa mandatom da pronađu "održiva rešenja" u interesu građana.

Iz Brisela poručuju da je ključno smirivanje tenzija na severu KiM i povratak slobode kretanja.

Besljimi sa Bergerom u Berlinu

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Migel Berger prethodno se u Berlinu sastao sa potpredsednikom kosovske vlade i glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem. On je poručio da je napredak u dijalogu u interesu Beograda i Prištine.

Berger, koji se sa Bisljimijem sreo u utorak, pozvao je obe strane da smire tenzije i što pre se vrate za pregovarački sto.

On je na Tviteru naveo da je s Bisljimijem razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU i "odličnim bilateralnim odnosima".

Ursula fon der Lajen u Prištini i Beogradu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom svoje posete Zapadnom Balkanu danas boravi u Prištini, a nakon toga doputovaće u Beograd.

Ona je tokom posete Tirani u utorak ocenila da je situacija na severu Kosova i Metohije "veoma zabrinjavajuća" i pozvala Beograd i Prištinu da smanje tenzije i vrate se dijalogu.

Fon der Lajen se jutros sastala sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, i sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

Posle sastanka s Kurtijem je izjavila da Beograd i Priština moraju da rade na konstruktivnom dijalogu kako bi rešili situaciju na severu Kosova i Metohije.

"Pregovarači su u Briselu i nadam se da imaju mandat za pregovore koji su najbolji način da se krene dalje. Duboko sam uverena da je važno rešiti situaciju i nastaviti konstruktivni dijalog", rekla je fon der Lajen, prenosi Koha.

Ona je dodala da sanja o Zapadnom Balkanu kao delu EU.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu posle sastanka Kurti je rekao da je obavestio predsednicu EK "da Beograd grupiše snage na administrativnom prelazu", a nakon što je Priština počela da sprovodi reciprocitet za registarske tablice.

On je izjavio i da Beograd sa jedne strane prima donacije iz EU, a sa druge se militarizuje uz pomoć Rusije i Kine.

Nakon sastanaka u Prištini, Fon der Lajen će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.Ona će u Srbiji boraviti i sutra, te bi trebalo da razgovara i sa premijerkom Anom Brnabić.

Svoju posetu Zapadnom Balkanu, Ursula fon der Lajen završiće sutra posetom Sarajevu.

Komentari (0)

Srbija