Politika

Nova i LSV traže reakciju: Zabraniti Fondaciji Kapetan Dragan skupljanje potpise za pomilovanje Zvezdana Jovanovića

Komentari

Autor: Fonet, Euronews Srbija

01/10/2021

-

19:26

Nova i LSV traže reakciju: Zabraniti Fondaciji Kapetan Dragan skupljanje potpise za pomilovanje Zvezdana Jovanovića
Fondacija Kapetan Dragan Novi Sad/LSV - Copyright Fondacija Kapetan Dragan Novi Sad/LSV

veličina teksta

Aa Aa

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Nova stranka zahtevali su danas u odvojenim saopštenjima od nadležnih da hitno spreče prikupljanje potpisa „Fondacije Kapetan Dragan“ za puštanje na slobodu Zvezdana Jovanovića, osuđenog za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

„Ovo je samo još jedan u nizu pokazatelja da se režim neće zaustaviti u svom bezprizorju sve dok ga građani Srbije sami ne zaustave na tom putu. A prva prilika za to jesu izbori u aprilu iduće godine“, navela je Nova.

Nova stranka je navela da je predvodnik te fondacije, Kapetan Dragan, učestvovao u „zaveri“ bivšeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana i bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, zbog čega su stradali građani Knina.

I Liga socijaldemokrata Vojvodine zahtevala je od državnih organa da se "u najkraćem mogućem roku spreči prikupljanje potpisa za oslobađanje Zvezdana Jovanovića, ubice premijera Srbije Zorana Đinđića, koje organizuje osuđeni ratni zločinac Dragan Vasiljković, poznatiji pod nadimkom Kapetan Dragan".

"Tolerisanje ovakvih akcija je sramno i očekujemo brzo delovanje države. Pozivamo sve građane Srbije, kojima je na srcu ideja moderne i demokratske države, da dignu glas protiv ovog necivilizacijskog akta", ističe se u saopštenju LSV.

Dodaje se da slobodno delovanje osuđenih ratnih zločinaca predstavlja "novi šamar za celu Srbiju i još više urušava kredibilitet države u međunarodnoj zajednici".

Tokom prethodnih dana u fondacija "Kapetan Dragan" prikupljala je na štandovima potpise za peticiju Zvezdana Jovanovića osušenog za ubistvo predmijera Srbije Zorana Đinđića.

Posle izdržavanja dugogodišnje zatvorske kazne, na koju je osuđen u Hrvatskoj zbog ratnih zločina, Vasiljković je osnovao fondaciju "Kapetan Dragan", sa ciljem da pomogne, kako se navodi, "utamničenim srpskim herojima".

Njegova prethodna najava krajem avgusta da će zahtevati oslobađanje Jovanovića izaazvala je burne reakcije javnosti. Između ostalog, reagovao je i poslanik Srpske napredne stranke Dragan Šormaz je dao rok od 48 sati Tužilaštvu da reaguje na akciju Fondacije i najavio prijavu ukoliko to ne bude učinjeno. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija