Politika

Regionalna Agenda 2030 kao odgovor Janšinom non-pejperu: 400 preporuka za zemlje regiona

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2021

-

15:43

Regionalna Agenda 2030 kao odgovor Janšinom non-pejperu: 400 preporuka za zemlje regiona
Regionalna Agenda 2030 kao odgovor Janšinom non-pejperu: 400 preporuka za zemlje regiona - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Regionalna Akademija za razvoj demokratije (ADD) predstavila je Regionalnu Agendu 2030, sa predlozima i preporukama vladama regiona i i Evropskoj uniji u cilju razvijanja zajedničkih regionalnih politika za rešavanje najvažnijih zajedničkih problema u regionu.


Dokument te nevladine organizacije nudi više od 400 konkretnih preporuka u šest različitih oblasti politike, a predstavlja odgovor navodnom "non pejperu" slovenačkog premijera Janeza Janše o promenama granica na Zapadnom Balkanu.

"Strateški dokument predstavlja svojevrstan odgovor non-paperu koji je predložio slovenački premijer Janez Janša nudeći nove etničke podele u regionu", navodi se u saopštenju Akademije i dodaje da su u izradi dokumenta učestvovali poslanici, zvaničnici, ministri, aktivisti i stručnjaci iz regiona.

Ističu da Agenda 2020-2030 predstavlja skup zadataka koje treba da sprovedu vlade regiona kako bi, kako navode, te zemlje postale istinski demokratska, moderna i humana društva izgrađena na principima demokratije, vladavine prava, nezavisnost institucija, poštovanja ljudskih prava, ravnopravnosti, slobode, napretka i pomirenja u regionu.

U dokumentu se, između ostalog, ističe da je promena granica u regionu između zemalja, posebno po etničkoj liniji, neprihvatljiva i da su mogući različiti teritorijalni "aranžmani" unutar zemalja, ali samo, kako se navodi, unutar postojećih granica, a ne između različitih država.

"Svi pokušaji, inicijative, ideje i predlozi o novim etničkim podelama moraju biti nedvosmisleno odbačeni i osuđeni od strane svih političkih aktera. Ideje velikih nacionalnih država i etnoteritorijalizma moraju ostati u prošlom veku gde im je mesto i treba ih zameniti zajedničkom vizijom država regiona kao razvijenih, modernih, demokratskih i humanih društava koja zajedno rade na istim ciljevima", stoji u dokumentu.

Takođe, jedna od preporuka Agende 2030 je da ne sme biti nikakvih zamena za punopravno članstvo u EU svih zemalja regiona i da nijedna regionalna saradnja ili incijativa - politička, ekonomska, kulturna, finansijska, institucionalna, fiskalna, infrastrukturna ili bilo koji drugi okvir saradnje, ne može poslužiti kao zamena za pristupanje svih zemalja regiona EU.

Ističe se da proces pristupanja treba transformisati i prilagoditi novim okolnostima i da prva grupa zemalja bude primljena u EU 2025. godine, druga 2028. i treća 2030. godine.

Takođe, predlaže se da EU i SAD uvedu ciljane sankcije za pojedince i organizacije koji podrivaju demokratiju, vladavinu prava i demokratske institucije u regionu, kao i da svi parlamenti u regionu moraju usvojiti rezolucije koje osuđuju ratne zločine i odaju poštu svim žrtvama.

"Svaka negacija, relativizacija i promocija ratnih zločina mora biti sankcionisana i osuđena. Istovremeno, svim osuđenim ratnim zločincima mora biti zabranjeno da se bave politikom, budu politički aktivni, javno govore, promovišu svoje i tuđe ratne zločine i da se nalaze na državnim i javnim funkcijama", navodi se se u dokumentu.

Ističe se i potreba za "nedvosmislenim političkim i društvenim konsenzusom" i podrška regionalnoj saradnji, uz napomenu da regionalne inicijative treba da poteknu iz regiona, a ne da budu nametnute spolja kao zahtevi EU ili međunarodne zajednice.

"Najviši zvaničnici zemalja regiona moraju biti posvećeni regionalnoj saradnji i uzdržavati se od izazivanja sukoba, koristeći i stare i otvorene rane za sticanje političkih poena i negovanje sistema u kojem je iskorišćavanje etničkih i drugih razlika najlakši način za mobilizaciju birača i sticanje popularnosti", stoji u predlogu Agende 2030.

Dodaje se da je strateški dokument proizvod više različitih diskusija, sastanaka, događaja i konferencija održanih u periodu od novembra 2020. do juna 2021. godine.

Projekat vodi ADD, a podržavaju ga Ambasada Švajcarske u Beogradu, Međunarodni centar Olaf Palme i Fondacija Fridrih Ebert.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija