Politika

Vigemark: Situacija na severu Kosova stabilna, Euleks od sutra prati primenu sporazuma o tablicama

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2021

-

21:37

Vigemark: Situacija na severu Kosova stabilna, Euleks od sutra prati primenu sporazuma o tablicama
Vigemark: Situacija na severu Kosova stabilna, Euleks od sutra prati primenu sporazuma o tablicama - Copyright Tanjug/Aleksandar Nićiforović

veličina teksta

Aa Aa

Šef Misije EU za vladavinu prava na Kosovu i Metohiji Lars Gunar Vigemark saopštio je danas da je situacija na severu pokrajine stabilna i da će Euleks od sutra pratiti primenu sporazuma iz Brisela.

On je na Tviteru naveo da će Euleks nastaviti da patrolira i prati situaciju na severu zajedno sa Kforom i NATO i na zahtev kosovske policije.

"Situacija je stabilna i režim sa stikerima od sutra je na snazi za obe strane. Euleks će i to kontrolisati", napisao je Vigemark.

Podsetimo, u subotu su sa prelaza Jarinje i Brnjak povučeni pripadnici Rosu, koji su tu raspoređeni pre oko dve sedmice, nakon što je Priština zabranila ulazak u pokrajinu automobilima sa srpskim registarskim tablicama. Umesto njih, na Jarinje i Brnjak juče su stigli pripadnici misije Kfor. Rok za odlazak Rosu jedinica je bio juče do 16 sati, a pre povlačenja došlo je do napetosti budući do su ove jedinice odbile povlačenje dok se ne ukloni bilbord "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština", odnosno dok se ne povuku građani. 

U Briselu je 30. septembra postignuto kompromisno rešenje za situaciju na Kosovu i Metohiji. Predviđeno je da se za registarske oznake uspostavi privremeni režim nalepnica dok se ne postigne konačno rešenje. To znači da će obe strane prelepljivati stikerima, odnosno nalepnicama simbole na tablicama druge strane. 

"Od 4. oktobra od 8 sati, uspostavlja se takozvani stiker režim, nalepnica režim, kao privremena mera pre konačnog rešenja, a ono je odloženo na neko vreme, o čemu ćemo tek da vodimo pregovore što smatram velikom uspehom naše strane", pre nekoliko dana rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija