Politika

Brnabić: Sporazum iz Brisela o povlačenju ROSU nije apsolutna pobeda, ali smo sačuvali mir i bezbednost

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2021

-

22:09

Brnabić: Sporazum iz Brisela o povlačenju ROSU nije apsolutna pobeda, ali smo sačuvali mir i bezbednost
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da sporazum iz Brisela o povlačenju ROSU sa Jarinja i Brnjaka nije apsolutna pobeda, ali da je Beograd njime uspeo da sačuva mir i bezbednost na Kosovu.

"Problem je nastao davno, 2008. godine nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti, a onda i kada su postavljeni prelazi. Vučić je godinama sve pokušavao da pomeri sa tačke koja je rešena 'ad akta', a tablice su reciprocitet koji je Priština uvela. Oni su sada, ne konsultujući se sa Beogradom i svojim partnerima, a kako bi demonstrirali silu, poslali ROSU na sever", rekla je Brnabić za TV Pink.

Ističe da je politički nekorektno nazivati sporazum u Briselu velikom pobedom, ali je činjenica da smo "pametno i promišljeno odreagovali".

Prema njenim rečima, Beograd je ovim dogovorom dobio u smislu da je došlo do podsećanja na Rezoluciju 1244 i na Briselski sporazum, a važno je i što je EU rekla da presuda poslaniku Srpske liste Ivanu Todosijevicu, koga je sud u Prištini osudio na dve godine zatvora zvog izjava o Račku, nije u skladu sa Briselskim sporazumom.

To su važne stvari, rekla je ona i pomenula da mediji u Prištini pišu da su izgubili sve što su imali pre 10 godina.

"Mi smo i po rečima Prištine ovim uspeli da se vratimo na neka vremena za koja niko nije mislio da ćemo uspeti. Nije ovo apsolutna pobeda, teška su vremena, okolnosti. Ali je najvažnije što smo sačuvali mir i bezbednost na Kosovu i Metohiji", rekla je ona.

Kako je dodala, Aleksandar Vučić je uspeo i da sačuva mir i da dobije nešto za Srbe na KiM.

"Prvi put nam se čini da smo stigli na milimetar od ponovnog oružanog konflikta i, zaista, bez skromnosti, ovo je sprečeno zahvaljući Aleksandru Vučiću i svaka mu čast na tome, kapa dole", kaže premijerka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija