Politika

Poslanici najavili podršku Predlogu zakona - za odavanje poslovne tajne kazna do tri miliona dinara

Komentari

Autor: Fonet

26/05/2021

-

17:01

Poslanici najavili podršku Predlogu zakona - za odavanje poslovne tajne kazna do tri miliona dinara
Poslanici najavili podršku Predlogu zakona - za odavanje poslovne tajne kazna do tri miliona dinara - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici u Skupštini Srbije najavili su danas podršku Predlogu zakona o zaštiti poslovne tajne, kojim se uređuje pravna zaštita poslovne tajne od nezakonitog pribavljanja, korišćenja i otkrivanja i usklađuje se sa odgovarajućim direktivama Evropske unije, a rad nastavljaju sutra u 10 časova.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković je u parlamentu rekla da se zaštitom poslovne tajne štite investicije privrednih subjekata u sticanje, razvoj i primenu znanja i iskustva i drugih informacija koje im obezbeđuju prednost nad konkurencijom. 

Smisao zaštite poslovne tajne je da se pravno sankcioniše svaki akt neovlašćenog otkrivanja, umnožavanja, sticanja ili korišćenja od trećih lica, poverljivost informacija koje zakonito kontroliše držalac, fizičko ili pravno lice navela je ona. 

Ključne izmene se tiču preciziranja koje informacije uživaju zaštitu kao poslovna tajna, preciziraju se uslovi u kojima se pribavljanje poslovne tajne smatra zakonitim odnosno nezakonitim, rekla je Atanasković.

Ona je navela da se preciziraju uslovi pod kojima se pribavljanje poslovne tajne neće smatrati nezakonitim u slučaju da novinari izveštavaju o pitanjima od interesa javnosti, kao i obaveštavanje od uzbunjivača ukoliko iznosi informacije koje su u interesu javnosti. 

Za prestup su predviđene novčane kazne od 100.000 do tri miliona dinara za pravno lice, odgovorno lice u pravnom licu kaznom od 50.000 do 200.000 dinara. Preduzetnik može biti kažnjen za kršenje zakona novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara, a fizičko lice od 20.000 do 150.000 dinara. 

Poslanici su u raspravi nekoliko puta navodili primer zaštite recepta kompanije Koka-kola, zaštite IT programa, poslovanja malih kompanija tekstila iz Novog Pazara, ali i recepata za leskovačko roštilj meso. 

Poslanici su u utorak završili raspravu u načelu o predlozima zakona o akcizama I ličnoj karti, a sutra u 10 nastavljaju zasedanje raspravom o amandmanima na predloge zakona. U četvrtak se očekuje i glasanje o ovim tačkama dnevnog reda poslednje redovne sednice prolećnog zasedanja parlamenta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija