Politika

Zelenović i Grbović za Euronews Srbija: Samo ujedinjena opozicija može da ostvari rezultat na izborima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/10/2021

-

22:57

Zelenović i Grbović za Euronews Srbija: Samo ujedinjena opozicija može da ostvari rezultat na izborima
Zelenović i Grbović za Euronews Srbija: Samo ujedinjena opozicija može da ostvari rezultat na izborima - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Za tačno šest meseci u Srbiji će početi izborna tišina pred predsedničke, parlamentarne i beogradske izbore, a opozicione stranke već su počele pripreme za svoje aktivnosti, nudeći sporazume o saradnji.

Dve opozicione grupacije ponudile su ostalim strankama sporazume o saradnji koja bi trebalo da rezultira, kako očekuju, promenom vlasti u Srbiji. Stranke okupljene oko partije Dragana Đilasa i grupacija oko bivšeg šabačkog gradonačelnika Nebojše Zelenovića, ostalim strankama nude dve različite platforme kojima se predlaže udruživanje i zajednički predsednički kandidat.

To je i tema nove emisije Euronews veče i njenih sagovornika Pavla Grbovića, predsednika Pokreta slobodnih građana i Nebojše Zelenovića, predsednika stranke Zajedno za Srbiju. Oni su saglasni da opozicija samo zajedničkim snagama i bez međusobnog napadanja može da ostvari dobre rezultate na izborima. 

Pavle Grbović je istakao da su predlog uputili i drugim strankama i da smatra da bi bilo bolje da su dokument javnosti predstavili zajedno u okviru platforme o izbornim uslovima.

"Takav je bio i dogovor ali se to nije desilo jer su druge stranke izašle sa svojim predlozima. Posle smo mi poslali našu viziju predloga. Došli smo u situaciju da imamo dva dokumenta koji su 80 odsto podudarni. Nema potrebe, čak  i ako se ne dogovorimo, da to bude katastrofa opozicije. Interni dogovor je bio da se zajedno radi na dokumentu pa da se izađe u javnost. Ne znam kako je izašao, predstavio ga je Ne davimo Beogad, ali ne treba lamentirati oko toga. To izaziva zabunu kod građana, ali bolje je pred građane izaći s dogovorom i rezultatima", kaže Grbović. 

Euronews Srbija

 

Nebojša Zelenović je objasnio da je činjenica da u najvećem broju zahteva ili ideja imaju saglasnost, i da bi se manje bavio formom kako građane ne bi dovodili u zabunu. Po njemu je ključna stvar nanapadanje, već da zajedno čuvaju biračka mesta i kutije. 

"To je tačka na kojoj se kradu izbori. Bitno je prekinuti lanac kontrole nad izborima. Mi taj pritisak želimo da zaustavimo. U dokumentu se nalaze i važne stvari, da čuvamo jedni druge jer su svi izloženi pritisku. Kolege nemaju problema da se napravi više kolona. Suština je da li vi možete da date priliku građanima da glasaju za neki program.

U raznolikosti da se omogući da se građani zainteresuju za izbore. Da se pokaže da postoji jaka opozicija koja ima snagu i ima šta da ponudi. Naše viđene oko beogradskih izbora je da i Beograćani moraju da imaju iste uslove na izborima. Ne znam kako se stvari predstavljaju u javnosti. Svi se bave time kako je opozicija razjedinjena ali nije. O tome ćemo razgovarati narednih dana", objasnio je Zelenović. 

Euronews Srbija

 

Grbović je naveo da ova grupacija koja je radila na platformi ima istoriju uspešnog zajedničkog rada još od februara, kao i da je potrebno da se sprovede ono što se dogovore. 

"Slažem se da postoje neke razlike u opoziciji. Ali u ovih šest grupacija ne postoje suštinske razlike. Svi imamo iste poglede na ljudska prava i druga pitanja. Mislim da bi jedinstven pristup pozitivno uticao na građane. Da je opozicija 2020.  jedinstveno nastupila u Šapcu, mislim da bi Šabac i danas bio slobodan grad. Ne treba tu grešku da ponovimo u Beogradu. Svi smo mi grešili ali te greške ne treba da se ponavljaju. Postoje programske razlike među strankama. Mnogo su veći problemi u društvu u odnosu na razlike u našim programima. Jasno nam je bilo i posle prve runde pregovora sa vlasti da nema dogovora oko izbornih uslova. SNS je itekako intervenisala na sadržinu dokumenta koji nam je donet a posle su ga sami odbili. mislim da ne možemo da dobijemo kvalitetne izborne uslove ali možemo da sačuvamo dostojanstvo", istakao je Grbović i dodao da u ovom trenutku to ne znači bojkot izbora. 

Zelenović navodi da, kada govorimo o prestonici tu građani znaju šta hoće, a šta neće. Tvrdi da veruju da u različitim kolonama može da izađe veći broj građana na izbore jer opozicione partije imaju slične programe. 

Tražimo prisustvo evroparlamentaraca na izborima

"Građani očekuju dogovor u opoziciji. 2020 smo odlučili da učestvujemo na izborima jer je Šabac bio označen kao grad koji se najbrže razvija. Opredeljenje građana je bilo da se treba boriti. Što se tiče nas taj izborni proces još nije gotov jer Ustavni sud i dalje ćuti na naše žalbe. Dok se to ne desi mi se borimo i dalje.

Nije se ništa promenilo, čak je možda i gore u gradu. Vlastima se ne može verovati i zato smo tražili prisustvo evroparlamentaraca na izborima. Što se tiče učešća u RIK, mi po zakonu bi trebali da imamo neke predstavnike a to ništa ne znači jer ne možemo da utičemo na pravilnost izbora. RIK donosi pravila za izborni proces, a ako mi ne možemo da učestvujemo u tome to je onda bespredmetno", zaključio je Zelenović.

Pavle Grbović je rekao da će do kraja meseca da razgovara sa političkim akterima, jer smatra da su njihove programske razlike veoma male. Navodi da neće učestvovati u radu RIK i privremenom telu za nadzor medija. 

"Ozvaničeno je da izborni uslovi neće biti bolji. Za opoziciju je bitno da zna da li može i koliki stepen jedinstva da postigne. Ako ima volje, sarađivaćemo, ako nema, svako će ići svojim putem ali se nećemo napadati", završio je Grbović. 

Komentari (1)

Smešni su

06.10.2021 19:28

Samo ujedinjena opozicija može... Znači ne može.

Srbija