Politika

Đilas ponudio sporazum o saradnji opozicije, Zelenović: SSP i DS predlažu jednu listu za Beograd

Komentari

Autor: M. Subotić, N. Zdravković

30/09/2021

-

12:18

Đilas ponudio sporazum o saradnji opozicije, Zelenović: SSP i DS predlažu jednu listu za Beograd
Đilas ponudio sporazum o saradnji opozicije, Zelenović: SSP i DS predlažu jednu listu za Beograd - Copyright E-Stock/Ivan Dobričić

veličina teksta

Aa Aa

Stranke opozicije okupljene oko Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa i Demokratske stranke (DS) uputile su stranci Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića i Ne davimo Beograd svoj predlog sporazuma o saradnji opozicije. Informaciju je za Euronews Srbija potvrdio Zelenović, koji kaže da je taj dokument dobio juče.

Predlog sporazuma koji su sastavili SSP, DS, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret bazira se na nekoliko ključnih tačaka, među kojima su jedna lista za beogradske izbore, zajednički kandidat za predsednika Republike, ali i ukrupnjavanje opozicije u više saveza na republičkom nivou i dogovor o nenapadanju.

Zelenović kaže da u dokumentu ima nekoliko stvari oko kojih postoji razlika u mišljenju. Tu pre svega navodi jednu listu za Beograd.

"Vidim dosta sličnosti u tom predlogu sa ovim o čemu mi danas govorimo. Tu koliko vidim postoji jedna stvar oko koje postoji razlika u mišljenju, a to je jedna lista za Beograd. Očigledno oko sporazuma koji se odnosi na zajedničkog predsedničkog kandidata i za to da je potrebno dati ljudima priliku da imaju mogućnost da biraju na parlamentarnom nivou za različite programske i ideološki slične kolone, odnosno programe i ljude, nemamo nesaglasnosti", naveo je Zelenović.

Kako kaže, vidi se nekoliko argumenata koji govore da zapravo na lokalu, makar i da je reč o Beogradu, nacionalne teme nisu najvažnije teme.

"Ono sto sam ja čuo od građana je da to nije tako i da je građanima jako važno za koga će glasati i da je građanima jako važno šta će konkretno neko da uradi za njih u njihovom komšiluku u njihovoj mesnoj zajednici u njihovoj opštini i na kraju krajeva i u celom gradu i da tu postoje različiti pristupi", napomenuo je on.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Zelenović napominje da ne može da zamisli da bilo koji glasač Ne davimo Beograd ili stranke koju on predvodi bude "raspoložen da podrži nešto što zastupaju Dveri niti glasač Dveri može da glasa za nešto što mi zastupamo".

"Mi imamo zeleni dogovor za Srbiju što smo usvojili kao dokument tri tačke okupljanja oko kojih smo se dogovorili plus stvarne potrebe ljudi na lokalu, i tu nema gotovo ništa što je slično sa ostalima, ali hajde da oko ovog oko čega imamo razumevanja da dalje nastavimo da razgovaramo. Mi želimo da se taj razgovor nastavi. Mislim da to treba da se uradi kao što smo radili do sad. Nije nam opcija jedna kolona za beogradske izbore", naglasio je on.

Predlog sporazuma opozicije, koji su predložile stranke okupljene oko SSP-a Dragana Đilasa i DS-a Zorana Lutovca, između ostalog, pominje se i kontrola izbornog procesa, insistiranje na ukrupnjavanju opozicije na republičkom nivou kroz formiranje jednog ili više predizbornih saveza i pronalaženje zajedničkog kandidata za predsednika, koga će u punom kapacitetu podržati sve organizacije potpisnice.

Takođe, kako se ističe na više mesta, u slučaju da se stranke odluče za izlazak na izbore, opozicija se prema sporazumu obavezuje da će formirati postizborne koalicije tako da najjača opoziciona lista da kandidata za gradonačelnika Beograda i/ili premijera.

Zelenović je inače učestvovao na konferenciji za novinare sa predstavnicima Ne davimo Beograd na kojoj su predstavili svoj predlog za saradnju opozicionih organizacija i stranaka.

Neke od ključnih tačaka koje su predstavljene u tom predlogu se takođe tiču uzajamnog nenapadanja. Takođe, pominje se i zajednička kontrola izbornog procesa, zajednička kampanja za izlazak na izbore, formiranje programskih i ideološki bliskih izbornih kolona, stvaranje postizbornih koalicija, te se otvara mogućnost za dogovor oko jednog kandidata za predsedničke izbore. Takođe, napominje se i odbacivanje saradnje sa SNS ili SPS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija