Politika

Poslanici Skupštine Srbije najavili podršku predloženim finansijskim zakonima

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2021

-

14:21

Poslanici Skupštine Srbije najavili podršku predloženim finansijskim zakonima
Poslanici Skupštine Srbije najavili podršku predloženim finansijskim zakonima - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici u Skupštini Srbije raspravljau  o setu predloženih finansijskih zakona podržali predložena rešenja i najavili da će u danu za glasanje glasati za njih.

Poslanica Srpske napredne stranke Aleksandra Tomić, inače predsednica Odbora za finansije, istakla je da se izmenama i dopunama zakona o poreskom postupku građanima olakšava mogućnost servisiranja kredita.

To prema njenim rečima znači da ako se otplati glavnica prema Poreskoj upravi, kamata može da se reprogramira ponovo, što do sada nije bio slučaj.

"I Ministarstvo finansija i Vlada Srbije su prepoznali potrebe ne samo privrede već i samih građana da im se olakša vreme pandemije i idemo sa tim da paralelno dajemo podršku građanima i privredi", rekla je ona.

Poslanik Socijalisticke partije Srbije Ðorđe Milićević je posebno istakao važnost zakona o registru građana za pomoć države i o zadužvanju za rekonstrukciju pruge od Subitice do Segedina.

"Nijedna država nije na sebe preuzela toliki trošak pomoći građanima zbog pandemije kao Srbija. Pomoć građanima i državi iznosila je 17,2 odsto bruto domaćeg proizvoda", naglasio je Milićević.

Dodao je da smo na taj način uspeli da sačuvamo radna mesta, fabrike i da strani investitori ne odustanu od ulaganja u Srbiju.

Poslanik SDPS Branimir Jovanović je ocenio da se izmenama i dopunama Zakona o fiskalizaicji omogućava stvaranje osnova da se primeni proces elektronske fiskalizacije u Srbiji navodeći da je to vid modernizacije Poreske uprave.

"Pomoću novih elektronskih fiskasnih uređaja predviđeno je da se svaki račun fiskalizuje u momentu prometa. Dakle, u realnom vremenu se podaci prenose Poreskoj upravi koja će tako dobijati informaciju o izdatom fiskalnom računu u trenutku njegovog nastajanja", rekao je Jovanović.

Prema njegvim rečima na taj način će privrednici imati bolji uvid u promet svojih preduzeća, a moći će brže i lakše da verifikuju poslovne izveštaje.

Poslanik Jedinstvene Srbije Života Stračević je najavio podršku zakonima, jer se njima, kako je ocenio dodatno uređuje poreski sistem odnosno poslovanje privrednih subjekata.

Komentari (0)

Srbija