Politika

Vučić uoči Samita EU-Zapadni Balkan: Nemam velika očekivanja, nadam se pozitivnoj poruci i podršci regionu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

05/10/2021

-

20:52

Vučić uoči Samita EU-Zapadni Balkan: Nemam velika očekivanja, nadam se pozitivnoj poruci i podršci regionu
Vučić uoči Samita EU-Zapadni Balkan: Nemam velika očekivanja, nadam se pozitivnoj poruci i podršci regionu - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nema prevelika očekivanje od sutrašnjeg samita EU-Zapadni Balkan u Sloveniji, ali da očekuje pozitivnu poruku o podršci regionu. 

"Videćemo šta će da odluče Evropljani, siguran sam da ćemo im poslati sutra pozitivnu poruku, da će se naslušati naših svađa i da će svima njima biti svih nas preko glave zbog svih naših svađa", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara šta očekuje od sutrašnjeg samita.

Na pitanje kako komentariše saznanje Rojtersa da je već rešeno da se EU ne proširuje na Zapadni Balkan, Vučić je rekao:

"Ne mislim da je Rojters tu u pravu i mislim da ni oni nisu sigurni šta da rade i da postoje raličite škole mišljenja u EU. Na nama je da radimo svoj posao i budemo na evropskom putu".

Vucić je istakao da smo ispunili sve za klastere.

"Znam da smo uradili sve što je trebalo oko akcizne i poreske politike, da bi nam otvorili ekonomsko poglavlje. Obavljen je težak posao oko Srbijagasa. Mi smo spremni za oba klastera po tom pitanju da budu otvorena", naveo je on.

Kada je reč o vladavini prava, Vučić je istakao da je Srbija sve uradila, od ustavnih reformi do toga da smo prihvatili sve zahteve evroparlamentara, iako su neki za nas čak i ponižavajući.

"Prihvatićemo sve, samo ne možete da nam kažete da nismo značajno napredovali u toj oblasti", naglasio je on.

Istakao je da je za njega velika stvar što će pokrenuti sutra pred svim evropskim liderima - pitanje podrške u sferi enegetike.

"Neke zemlje su već donele veliku podršku, i sada naravno i naši neuspešniji privrednici će tražiti i veću podršksu države da bi pokrivali neke svoje druge gubitke, ali da postoji objektivno problem, postoji. Italija je već izdvojila milijardu evra, što je ogroman novac. To će biti sutra jedan od mojih zahteva i molba i za Merkel i Makrona da saslušaju i da probaju i nama da pomognu kao što će pomagati zemljama EU", naveo je Vučić.

"Nemam iluzije po pitanju brzog ulaska u EU"

Nemam nikakvih iluzija po pitanju brzog ulaska u EU, istakao je Vučić. Upitan da li postoji neki rok koji može biti prihvatljiv za zemlje Zapadnog Balkana i koliko će naša zemlja da istraje na tom putu, Vučić je kazao da je na Samitu EPP saznao da je slovenačka delegacija podržana od austrijskog kancelara Sebastijana Kurca predložila da se napiše u tekstu zvaničnog saopštenja predlog da do 2030. sve zemlje i teritorije našeg regiona budu deo EU.

Ukazao je da se o tome vodi velika borba sa, pre svega tri zemlje, koje su otvorneo protiv proširenja, a više ih je inače.

"Mislim da to neće biti prihvaćeno. Duga je noć, ali mislim da neće biti spremni lideri EU da to prihvate", podvukao je Vučić.

Kaže da ih je iznenadilo da to ne izaziva onakvo uzbuđenje na Balkanu kao ranije. Vučić je rekao da smo naučili godinama da moramo da brinemo o sebi, da razumemo ne samo svoju svakodnevnicu, već i njihove političke potrebe, koje su takve da u ovom trenutku proširenje na Balkan nije dominantna i nije popularna tema.

"Za nas je važno da budemo na evropskom putu, i neću da ponavljam floskule zbog sebe itd ... Važno je da budemo na tom putu zbog sebe. Moramo imati na umu da 62 odsto trgovinske razmene ostvarujemo sa EU, čak 67 odsto izvoza ide u EU. Ne možemo bez toga da preživimo", rekao je on.

Podsetio je da Srbija pripada evropskom kontinentu i to joj je prirodno mesto, ali isto tako moramo da vodimo računa o sebi.

Vučić je istakao da imamo veliku šansu zbog dobre stope rasta.

"Mislim da je za EU važno da nas sve prime. Srbija je po pitanju spremnosti - 0najspremnija, posebno po ekonomskim parametrima smo ubedljivo najspreminiji. Ali to je pitanje političke odluke", ukazao je on.

Istakao je da su građani Srbije racionalni, hoće da budu deo sveta, Evrope, ali ne žele da kvare svoje odnose sa Kinom i Rusijom, što se pokazalo ispravno.

O peticiji za oslobađanje ubica Zorana Đinđića

Upitan o navodima da iza peticije za oslobađanje ubica premijera Srbije Zoran Đinđića stoji on, Vučić je rekao da to govori o nemoći onih koji nemaju nijednu ideju kada moraju na taj način da obmanjuju javnost i lažu.

Na pitanje kako gleda na 5. oktobar 2000. godine, on je rekao da ne mrzi "nikoga od njih", i da mora da se bavi rešavanjem problema i da se bavi "snovima i budućnošću", a da prema 5. oktobru ima racionalan stav.

Kako je rekao, pre 5. oktobra bilo je mnogo grešaka, mnogo pogrešnih odluka, ali da je od toga dana krenula posebna nebriga za ljude, radnike i nacionalne interese, da je dobra stvar bila otvaranje prema svetu, ali da su loše bile pljačkaške privatizacije i uništavanje domaće privrede.

Podsetio je da je 2012. 2013. i 2014. godine svakodnevno bilo reči o tome kako će vlast da pusti na slobodu Legiju, Jovanovića i druge.

"Svi se sećate toga. Kažu da sam bio pijan, ne samo da nisam bio pijan... Bio (Đinđić) je naš politički protivnik, ali ja nisam vi da slavim kada neko umre, kao što su oni pravili žurku na Trgu republike kada je Milošević preminuo. Sve ovo govori o nemoći, jer nemaju politiku, nemaju rešenje" .

"Ne zanimaju me Pandorini papiri"

Predsednik Vučić rekao je povodom novinarskog istraživanja Pandorini papiri da njega to ne zanima, jer nigde u inostranstvu nema ni račune ni novac.

"Ako pitate za Sinišu (Malog) i 24 stana, u tom tekstu piše da banka preuzma hipoteke, prodaje stanove, samo ako neko to hoće da pročita", rekao je odgovarajući na pitanje novinara.

Na pitanje kako se u tim papirima ne pominje Dragan Ðilas , Vučić je rekao da zna narod sve i da to nije tajna. Dodao je da je glavna meta pored Mila Ðukanovića bio Vladimir Putin i da je najviše pisano protiv njega (Putina) i još nekih drugih ljudi.

"Mene to ne zanima, nemaju šta da pronađu", poručio je i zaključio da su u pitanju uobičajeni politicki napadi, "nista vise od toga".

"Obezbedili smo 500 doza najboljeg leka protiv korone"

Kaže da ima dobre vesti i da je Agenciji za lekove dato da ispita prvih 500 doza najboljeg leka protiv koronavirusa.

"Obezbedili smo 500 doza najboljeg leka provi korone. Nadam se da ćemo da spasimo 200-300 života, pa da nabavljamo dalje.To nisu pilule. Jedna doza je 5.000 dolara. Uz troškove intenzivnih jedinica, troškovi su nam veći od 5.000 dolara", kaže Vučić.

Dodaje da se brojevi novozaraženih u Srbiji polako smanjuju.

"Ovo je drugi dan da vidim da procenti padaju. Jako sporo, ali padaju. Poređenje se radi ponedeljak na ponedeljak, utorak na utorak, a ne dan za danom", rekao je Vučić.

Sastanci sa Makronom i Merkel

Predsednik Srbije izjavio je da će sutra, na marginama Samita Evropska unija - Zapadni Balkan, imati niz značajnih bilateralnih susreta, dodajući da očekuje i razgovor sa nemačkom kanelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

"Verujem da će i Makron i Merkel, i meni i Aljbinu Kurtiju nešto da poruče", rekao je Vučić u izjavi srpskim novinarima.

On je dodao da će se sutra susresti i sa liderom HDZ u BiH Draganom Čovićem, koji će, kaže, uskoro doći u Beograd, kao i sa Bojkom Borisovim, Sebastijanom Kurcom, Kirjakosom Micotakisom...

"Ne možemo da računamo na bezbedno i mirno okruženje"

Vučić je prethodno razgovarao sa učesnicima Samita šefova država i vlada iz porodice Evropske narodne partije o izazovima sa kojima se suočavaju Evropa i svet.

Rekao je da je veoma važno da je snaga Evropske narodne partije skoncetrisana u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, posle poraza CDU u Nemačkoj. 

Prema njegovim rečima, Srbija se nije saglasila sa dva albanska predstavnika i istakao da nije bio srećan zbog onoga što je čuo o BiH. 

"Najupečatljivije je što nisam bio srećan onim što sam čuo od bosanskih predstavnika. Ne možemo da računamo na apsolutno bezbedno i sigurno okruženje. Razlike između tri naroda nikada nisu bile izraženije", rekao je Vučić.

Vučić će sutra učestvovati na Samitu EU i Zapadnog Balkana, koji se održava na Brdu kod Kranja.

Domaćin samita je premijer Slovenije Janez Janša, a skupu će predsedavati predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji će, zajedno s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predstavljati EU.

Skupu će prisustvovati lideri svih zemalja članica EU i Zapadnog Balkana - Albanije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i takozvanog Kosova, čije je učešće najavljeno pod zvezdicom.

Komentari (0)

Srbija