Evropa

Komšić povodom Dodikovog pisma evropskim liderima: Za odluku o mom odlasku u Sloveniju nije potrebna sednica

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2021

-

08:01

Komšić povodom Dodikovog pisma evropskim liderima: Za odluku o mom odlasku u Sloveniju nije potrebna sednica
Komšić povodom Dodikovog pisma evropskim liderima: Za odluku o mom odlasku u Sloveniju nije potrebna sednica - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić tvrdi da za donošenje odluke o njegovom učešću na Samitu EU-Zapadni Balkan, koji će biti održan 6. oktobra na Brdu kod Kranja u Sloveniji, "nije bila potrebna nikakva sednica".


Komšić je to rekao povodom pisma koje je sprski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, uoči samita, uputio brojnim evropskim liderima, a u kojem je naveo da je nastup Komšića na ovom samitu "privatan" jer BiH nije donela odluku o učešću niti je imenovala delegaciju i definisala platformu.

"Kao predsedavajući Predsedništva BiH odazvao sam se na poziv. Dodiku je to jasno, a njegove ocene, prvo da generalni sekretar UN-a ruši BiH, pa sad da BiH ruši predsednica Evropske komisije su skandalozne i odražzavaju stav iz njegovih pisma koje niko i ne uzima za ozbiljno", rekao je Komšić, a prenosi Klix. ba.

Dodik je u pismima naveo da predstavnici BiH na skupu u Sloveniji nisu legitimno odabrani i da Komšić ne istupa u ime Bosne i Hercegovine.

"U skladu sa tim, svaki vid učešća na bilo koji način smatramo kršenjem Ustava BiH i poslovnika o radu Predsedništva BiH", poručio je Dodik u pismu koje je uputio predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i premijeru Slovenije Janezu Janši.

Željko Komšić i Šefik Džeferović su krajem avgusta otputovali u Sloveniju kako bi učestvovali na 16. Bledskom strateškom forumu. 

Međutim, treći član Predstavništva, Milorad Dodik, je tada puta izostao i to zbog odluke Republike Srpske o bojkotu insitucija Federacije. Odluka je doneta zbog nepriznavanja Kristijana Šmita za visokog predstavnika.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa