Region

Dodik tvrdi da nema dogovora u BiH: Deplasirano je meni pretiti sankcijama, kad sam već pod sankcijama SAD

Komentari

Autor: Tanjug; Nezavisne, RTRS

30/09/2021

-

21:11

Dodik tvrdi da nema dogovora u BiH: Deplasirano je meni pretiti sankcijama, kad sam već pod sankcijama SAD
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je na konferenciji za novinare da je danas razgovarao sa izaslanikom Stejt departmenta za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, dodajući da se razgovaralo i o pitanju otcepljenja Republike Srpske.

Dodik je istakao da se otcepljenje Srpske samo nameće.

"U BiH je nemoguće napraviti dogovor, ali mi poštujemo Dejtonski sporazum'', rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Istakao je da "Otvoreni Balkan" predstavlja dobru inicijativu.

"Postoje i oni koji su to problematizovali, ali ovakva inicijativa je definitovno dobrodošla i mi ćemo nastaviti u tom pravcu. Svaka inicijativa koja dovodi do otvaranja granica dobrodošla je, kako god da se ona zvala", dodao je Dodik.

On je rekao i da su razgovarali na zahtev Eskobara.

Potrebno stabilizovati političku situaciju u BiH

"Dotakli smo se i ostalih važnih pitanja kao što je potreba stabilizovanja političke situacije u BiH, koja već dugo živi u "nepravu" i u kojoj postoji visoki predstavnik koga mi ne priznajemo. Gospodin Eskobar, naravno, podržava ulogu visokog predstavnika. Ne plašim se sankcija, već sam pod američkim" , rekao je Dodik.

Dodik je kazao da je prošlo vreme u kojem će Republika Srpska da trpi intervencionizam međunarodne zajednice, koji je po pravilu bio uperen protiv Srpske i Dejtonskog sporazuma, prenela je RTRS.

Kako su preneli pojedini mediji, Eskobar je upozorio Milorada Dodika da poruke otcepljenja Republiku Srpsku vode u izolaciju. 

Dodik je kazao da je Eskobar tvrdio da postoje pripremljene sankcije te da je on odgovorio u svom stilu, što nije mogao ponoviti na konferenciji jer, kako kaže, javnost to ne treba čuti.

“Rekao sam mu da ako nastave da prete da mi nećemo razgovarati, on je rekao da ne preti već da je to činjenica. To znači da je pretnja činjenica. Neke stare prakse tog dobrog čoveka ja dobro znam on je bio šef kancelarije američke ambasade u Banjaluci 1998. godine, ali sigurno se i on promenio. Samo mu mogu ovako i odavde poručiti da ambijent nasilja koje je vršila njegova administracija sada više nije moguća. Prema tome, neka izabere, ako želi dogovor možemo razgovarati, a ukoliko želi pretnje i sankcije to se apsolutno odbacuje. Apsolutno je deplasirano pretiti meni sankcijama njegove zemlje (SAD), a ja sam već pod njenim sankcijama i ništa se posebno nije desilo”, kazao je Dodik.

Od Ursule fon der Lajen tražio status kandidata

On je danas razgovarao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, od koje je tražio kandidatski status i ublažavanje 14 evropskih zahteva.

Dodik je naveo da je razgovarano i o ekonomskim pitanjima, podsećajući da je EU ranije sačinila ekonomsko-investicioni paket za zapadni Balkan, za koji je BiH pre nekoliko meseci utvrdila projekte.

"Jedan od njih je i izgradnja auto-puta od Doboja do Vukosavlja, tako da se ne bi desilo da danas otvaramo most u Svilaju do kojeg dolaze magistralni putevi'', konstatovao je Dodik i dodao da je na sastanku rekao da je potrebno ubrzati realizaciju ovih projekata.

Komentari (0)

Evropa