Region

Iz ambasade SAD reagovali na izjavu Dodika: Ni Dejton, ni Ustav BiH ne daju pravo na otcepljenje

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2021

-

11:49

Iz ambasade SAD reagovali na izjavu Dodika: Ni Dejton, ni Ustav BiH ne daju pravo na otcepljenje
Sarajevo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ni Dejtonski sporazum, ni Ustav BiH ne daju pravo na otcepljenje nijednom entitetu, poruka je iz Ambasade SAD povodom izjave srpskog člana Predsedništva BiH da će zvanična Banjaluka tražiti da se odbiju sve odluke koje je nametnuo visoki predstavnik.


"Teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Niti Dejton, niti Ustav BiH ne daju pravo na otcepljenje nijednom entitetu", saopšteno je iz Ambasade SAD u Sarajevu, prenela je Fena.

To je odgovor Ambasade SAD u Sarajevu na pitanje agencije da komentariše izjavu Dodika da će Republika Srpska tražiti da se odbiju sve odluke koje je nametnuo visoki predstavnik, povratak na "izvorni Dejton", a ako to ne bude tako, da se u narednih šest meseci proglasi nezavisnost.

"Odgovorno liderstvo zahteva učešće u vlasti i usvajanje ključnih ekonomskih reformi i reformi za transparentnost kako bi se poboljšao život građana, a ne retrogradne pozive koji nude samo gubitak bilo kakvih šansi u budućnosti", navodi se u saopštenju američke ambasade.

Komentari (0)

Evropa