Evropa

Eskobar preneo Dodiku stav SAD: Pretnje otcepljenjem vode u izolaciju i ekonomski očaj

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/09/2021

-

13:18

Eskobar preneo Dodiku stav SAD: Pretnje otcepljenjem vode u izolaciju i ekonomski očaj
Eskobar preneo Dodiku stav SAD: Pretnje otcepljenjem vode u izolaciju i ekonomski očaj - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić, Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar razgovarao je danas sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, te preneo stav SAD da su pretnje otcepljenjem i vraćanje reformi na institucije na državnom nivou antidejtonske.

Kako se navodi na Tviter nalogu američke ambasade u Sarajevu, Eskobar je naveo i da ovakve pretnje građanima Republike Srpske ne nude ništa "osim izolacije i ekonomskog očaja".

Dodik je naime pre nekoliko dana rekao da će Republika Srpska tražiti da se odbiju sve odluke koje je nametnuo visoki predstavnik, i povratak na "izvorni Dejton", a ako to ne bude tako, da se u narednih šest meseci proglasi nezavisnost.

Srpski član Predsedništva BiH izjavio je da treba da razgovara sa predsednikom Parlamenta Srpske o posebnoj sednici na kojoj bi se odbacilo sve što je uradio visoki predstavnik bilo kada i kako bi se vratili izvornom Dejtonskom sporazumu.

"Koliko sam čuo i ovi iz opozicije misle da treba posebnim sednicama odgovoriti. Mislim da treba odgovoriti radikalno, odbaciti sve što je uradio visoki predstavnik bilo kada, vratiti se isključivo na slovo Dejtonskog sporazuma", rekao je Dodik.

Ponovio je da Savet bezbednosti UN nije imenovao visokog predstavnika, kao i da Republika Srpska ne prihvata nametanja, preneo je RTRS.

"To je tiha smrt, mi se borimo protiv toga, borimo se da Republika Srpska ima svoj status", rekao je Dodik i ocenio da su u Ustavnom sudu BiH proizveli praksu da Srpskoj otimaju sve i smatraju da je to ustavno.

On je zapitao šta s onim odredbama Ustava da sve što nije izričito dato BiH pripada entitetima.

"Nigde ne piše da je njima dato zemljište, kao i zašto Ustavni sud nije poništio zabranu raspolaganja državnom imovinom Republike Srpske koju je napisao Pedi Ešdaun", ističe Dodik.

Dodik je dodao i da saglasnost Republike Srpske, koju je dala za vojsku, treba povući i u roku od šest meseci formirati svoju vojsku.

"Ako oni ne žele da na taj način živimo u BiH, u skladu sa Ustavom i Dejtonom, onda treba da se proglasimo nezavinsnom zemljom šta god ko mislio. Ovo ovako je tiha smrt", poručio je Dodik.

Komentari (0)

Evropa