Region

Džaferović stavio na test visokog predstavnika, Šmit izbegao da odgovori da li će smeniti Dodika

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

01/09/2021

-

18:26

Džaferović stavio na test visokog predstavnika, Šmit izbegao da odgovori da li će smeniti Dodika
Milorad Dodik i Kristijan Šmit - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić, Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Ne samo da se ne nazire kraj krizi u Bosni i Hercegovini, već se ona svakodnevno produbljuje, a član Predsedništva BiH iz Republike Srpske uspeo je čak da za svoju politiku nejasne izlazne strategije, pridobije i opoziciju u RS.

Blokada institucija BiH za koju je glasala Skupština Republike Srpske rezultirala je pozivom bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu da pokrene pitanje smene srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika kako bi se, kako kaže, odblokirao rad kolektivnog šefa države.

Rad nije odblokiran, pa su na današnji skup na Bledu otišla samo dva člana Predsedništva -Željko Komšić i Šefik Džaferović. Treći - Milorad Dodik je izostao upravo zbog prisustva Kristijana Šimita, a preostaloj dvojici je poručio da su na skupu privatno jer Predsedništvo (zahvaljujući blokadi) nije donelo odluku o odlasku.

"Institucije su tu da rade"

A upravo s tog skupa Kristijan Šmit je poslao pomirljivu poruku izbegavši direktan odgovor na pitanje da li će smeniti Dodika.

"Institucije su tu da rade" rekao je i izrazio očekivanje da će sve strane u BiH sesti da razgovaraju kako bi se , kaže, prevazišao taj problem.

"Veoma sam optimističan da ćemo svi zajedno sesti da razgovaramo i da ćemo naći način da rešimo te probleme, ali i ostale stvari,kao što su ekonomska pitanja i evropske integracije", odgovorio je Šmit na pitanje Tanjuga.

Dodao je da očekuje da će to uroditi plodom i naglasio da narod u BiH " ne sme da trpi".

Ipak, nada da će sesti zajedno, ako je suditi po dosadašnjim koracima, nije opravdana - Dodik se još nijednom nije sreo sa Šmitom čije imenovanje osporava. Tako je i juče ponovio da visoki predstavnik ne postoji u BiH i da Republika Srpska neće prihvatiti saradnju sa njim.

Ali za Dodika i Republiku Srpsku nije sporan samo Šmit i njegovo imenovanje, već i poslednja odluka njegovog prethodnika Valentina Incka da uvede izmene Krivičnog zakona po kome je kažnjivo negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca. Upravo po ovom pitanju sam Dodik već ima dve krivične prijave i javno izjavljuje da se na pozive tužilaštva neće odazvati.

Dodik: Džaferović će me još dugo gledati

Republika Srpska neće podleći pritiscima da prihvati novog visokog predstavnika, izjavio je danas srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i svom bošnjačkom kolegi Šefiku Džaferovića poručio da će ga još dugo gledati.

"Samo ću poručiti Džaferoviću - nisam baš sretan što ga gledam tamo, ali on će mene još dugo gledati ovde", rekao je Dodik novinarima u Ribniku nakon što je Džaferović pozvao visokog predstavnika Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje, da pokrene pitanje Dodikove smene.

Dodik kaže da kada se sve razložno pogleda, to znači samo jedno - da muslimani očekuju da visoki predstavnik samo radi ono što oni hoće i da se i do sada dešavalo da su visoki predstavnici samo radili ono što su muslimani tražili.

On je rekao i da se sa Kristijanom Šmitom može razgovarati ako se on identifikuje kao predstavnik Kvinte ili grupe zemalja koje su ga izbarale ili ako se predstavi kao nemački izaslanik, ali da se ne može razgovarati kao sa visokim predstavnikom.

"On nije visoki predstavnik, nećemo podleći pritiscima. Mislim da je to pitanje za nas''biti ili ne biti'', rekao je Dodik.

Vulić: Narod jedini ima pravo da bira svoje predstavnike 

U odbranu Dodikovih poteza stala je zastupnica Dodikovog SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sanja Vulić koja je istakla da ni "član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, ni visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nemaju nikakav legitimitet da prekrajaju volju građana Republike Srpske".

“Gospodine Džaferoviću, tom svom gostu, drugu, savezniku, ma šta vam bio Šmit , možete reći samo da sa vama čini šta mu je volja, a ni vi ni on niste ti koji mogu da smenjuju Milorada Dodika, niti bilo koga drugog", poručila je Vulićeva Džaferoviću i dodala: "Vi niste narod Republike Srpske koji jedini ima pravo da bira svoje predstavnike i vaše je samo da poštujete njihovu izbornu volju”.

Vulićeva je istakla da Džaferović, ako iskreno želi napredak BiH, mora da “poštuje i Srbe koji su konstitutivan narod u toj zemlji, a ne da im preti ili ga ucenjuje”.

Vulić je Džaferoviću poručila i da ne poziva visokog predstavnika, jer ga “trenutno u BiH nema”.

Vučić: Da je Dodik to tražio bio bi rusvaj

Zahtev Džaferovića opasnim i neodgovornim smatra i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da veruje da takve odluke neće biti, jer ne bi, ističe, smelo da je bude, da Srbija na tako nešto svakako neće pristati i da bi bio u pitanju veoma opasan presedan.

Ako danas govorite da želite da neko spolja, donosi odluke koje su bez presedana, da bi se ispunila volja jednog, nauštrb drugog naroda, onda nas to vodi u tešku situaciju, poručio je Vučić.

“Na tako nešto nećemo pristati, i to je dogovor sa RS, da nećemo da prihvatimo da u ime naroda neko drugi odlučuje o njegovoj volji. I kada kažemo da ne pristajemo, da vidimo šta će da urade. To je toliko opasno da nemam reči”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, da je Dodik to zatražio za druge članove Predsedništva BiH, bio bi rusvaj.

Primetio je i da se iz BiH mešaju u unutrašnje stvari Srbije, svaki dan, iako Srbija, koja se, kaže, ne meša u unutrašnje stvari u BiH, kao garant Dejtona, ima pravo da se oglasi po tom pitanju.

“A, šta god da kažemo oni će reći da vršimo agresiju. Nismo zainteresovani za agresiju, samo molimo…”, rekao je Vučić.

Rekao je da je razgovarao sa Dodikom, koji ne mora da mu traži pomoć, jer je jasno da bi takva primena Bonskih ovlašćenja bila katastrofalna za BiH i Srbiju.

Pat pozicija se nastavlja - nema naznaka da će Šmit koji ima podršku Nemačke i Evrope, ali ne i Rusije i Kine odstupiti niti smeniti Dodika, kao što nema naznaka da će Dodik promeniti stav. U  takvoj poziciji moguće su i brojne nelogične situacije - bilo  je, na primer, nemoguće angažovati federalne helikoptere za gašenje požara u BiH bez Dodikovog potpisa. Istovremeno, u gašenje su uključene letelice iz Republike Srpske. 

Komentari (0)

Evropa