Region

Dodik na sednici Predsedništva BiH protiv svih tačaka, Džaferović poziva strance da reaguju

Komentari

Autor: Tanjug, Nezavisne

31/08/2021

-

14:19

Dodik na sednici Predsedništva BiH protiv svih tačaka, Džaferović poziva strance da reaguju
Dodik na sednici Predsedništva BiH protiv svih tačaka, Džaferović poziva strance da reaguju - Copyright AP/Amel Emrić

veličina teksta

Aa Aa

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH prisustvovao je danas u Sarajevu sednici Predsedništva, ali na njoj nije donesena nijedna odluka.

Nakon što je sednica završena Šefik Džaferović, bošnjački član Predsedništva BiH, rekao je da je Dodik glasao protiv svih tačaka dnevnog reda i protiv tačaka koje se odnose na spoljnu politiku i odbranu, prenose "Nezavisne".

"Radi se o očiglednoj blokadi institucije Predsedništva BiH. Nismo mogli rešiti ni proces davanja agremana ambasadorima koje su druge države imenovale, tako da je ugrožena stabilnost BiH. Osim što je blokada, to je i zloupotreba jer niko od nas nije biran da se tako ponašamo nego da izvršavamo svoja ustavna rešenja. Sad smo  u situaciji kada treba da reaguje međunarodni mehanizam, jer sad smo u blokadi. Mislim da je put da se svi u BiH  pridržavamao postojećih rešenja, da ne uzimamo od Dejtona samo što nam odgovara, jer dovodimo u pitanje i entitete", rekao je Džaferović.

On je poručio da svi dobro paze na ravnotežu jer onaj ko je remeti biće u poziciji da ugrozi ono za što se bori.

Dodaje da je BiH potrebno da institucije BiH funkcionišu i da visoki predstavnik Kristijan Šmit nije stav dogovora, to je rešenje i da oko toga neman ikakvih razgovora i dogovora.

"U ovoj situaciji vidim  izlaz u ispunjavanju uloge međunarodne zajednice, a to je visoki predstavnik", rekao je Džaferović.

Poručio je da je visoki predstavnik legalan i legitiman i oko toga nema rasprave.

"Tu temu nameću oni koji bi da nema visokog predstavnika u BiH. To žele oni koji blokiraju državu i koji žele realizirati svoje antidejtonske poklitike", rekao je Džaferović.

"Nije bojkot već poštovanje zaključaka NSRS"

Dodik je rekao da na današnjoj sednici Predsedništva BiH nije donesena nijedna odluka, ali da nije reč o blokadi, već da je njegovo učešće jedino moguće u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske dok god se ne dođe do rešenja o nametnutom zakonu bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka o zabrani negiranja genocida.

"Ovaj zakon je neodrživ i NSRS ga je ukinula na prostoru Republike Srpske. Ozbiljno se spremamo da sprovedemo takav nalog parlamenta Srpske", rekao je Dodik.

On je naveo da je na dnevom redu sednice Predsedništva bio niz političkih i vojnih pitanja, ističući da nijedna odluka nije donesena te da će se neke tačke ponovo naći na dnevnom redu sledeće sednice.

"Ako ne bude dogovora o rešenju za nemetnuto pitanje i neuvažavanje Republike Srpske ostaćemo u ovom kapacitetu i na narednoj sednici glasati protiv, što znači da će to otići na sednicu NSRS i NSRS će se odrediti o tim pitanjima", naveo je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je rekao i da se juče konsultovao sa predsednikom parlamenta Srpske Nedeljkom Čubrilovićem te da je rečeno da je učešće na današnjoj sednici Predsedništva BiH u skladu sa zaključcima NSRS.

Istakao je i da na sednici nije doneta odluka da Predsedništvo putuje na Bledski forum, a da onaj koji bude otišao to će biti njegova privatna stvar i zloupotreba s ciljem nametanja ličnih stavova.

Najavio je da će organizatorima Bledskog foruma uputiti pismo sa objašnjenjem da nema odluke Predsedništva o prisustvu na tom formu, ali i o učešću Kristijana Šmita u tom događaju, kojeg Republika Srpska ne priznaje, jer nije izabran po važećim procedurama.

Upitan da komentariše izjavu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da tri strane u BiH same treba da odlučuju i da ne čekaju nekog sa strane, Dodik je rekao je zahvalan turskom predsedniku na toj jasnoj poruci.

Dodik je rekao da je Erdogan jasno rekao da pitanje budućnosti BiH treba da reše tri stane, bez mešanja nekoga sa strane, kao i zašto je važno da se, kako je rekao, mi sami ovde dogovaramo, a ne da umesto nas odlučuje neko drugi.

Da podsetimo, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, pred kraj svog mandata, doneo je 23. jula odluku kojom je nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida u BiH. Dopune Krivičnog zakona stupile su na snagu 28. jula Negiranje da se u Srebrenici dogodio genocid i veličanje ratnih zločinaca je stoga u BiH zabranjeno zakonom, a onima koji ga krše prete zatvorske kazne.

Upravo taj zakon dodatno je "rasplamsao" inače napetu situaciju u Bosni i Hercegovini, a zbog odluke je iz Republike Srpske najavljen bojkot institucija.

Kao odgovor, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je po hitnom postupku Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika, Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske. 

Da će prekinuti bojkot Dodik je najavio novinarima u Banjaluci 24. avgusta, kada je potvrdio i dolazak na sastanak sa turskim predsednikom Režepom Tajipom Erdoganom, koji je u poseti BiH boravio 27. avgusta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa