Region

Komšić i Izetbegović protiv Dodikovog predloga: Neće biti nikakvih novih pregovora o budućnosti BiH

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

30/08/2021

-

16:03

Komšić i Izetbegović protiv Dodikovog predloga: Neće biti nikakvih novih pregovora o budućnosti BiH
Željko Komšić i Bakir Izetbegović - Copyright EPA/ANDREJ CUKIC, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić, iz reda hrvatskog naroda, koji je izabran glasovima Bošnjaka, pozvao je danas predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da, kako je rekao,"prestane da se dodvorava Dodikovoj i beogradskoj politici".

Milanović je ranije danas u Splitu rekao da je inicijativa srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, da o budućnosti BiH treba da razgovaraju Erdogan, Vučić i on, dobronamerna, ali nerealna, jer se sa njom neće složiti druga dva člana Predsedništva.

Ovoj ideji se usprotivio i predsednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović koji je rekao da neće biti nikakvih novih pregovora o budućnosti BiH na koje poziva srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i pritom, kaže, traži da u tome učestvuju predstavnici Turske, Srbije i Hrvatske.

“O budućnosti Bosne i Hercegovine se neće pregovarati, ali će se razgovarati i to isključivo u institucijama države Bosne i Hercegovine, odnosno u Predsedništvu i parlamentu”, izričit je Izetbegović.

Dodik je juče izjavio da je Dejtonski sporazum praktično mrtav pa bi, kazao je, trebalo otvoriti nove pregovore o budućnosti BiH i predložio da posrednici budu predsednici Turske, Srbije i Hrvatske.

“U tim je razgovorima dobrodošla je podrška prijatelja iz međunarodne zajednice, ali sigurno ne u redukovanom formatu koji predlaže Milorad Dodik”, kazao je Izetbegović, prenela je Hina.

Hrvatski predsednik Milanović je tokom dana Dodikov predlog ocenio “drobronamernim, ali nerealanim”, jer, kako je istakao, jasno je on usamljen u iznošenju takvih ideja i da za to nema podršku unutar BiH.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa