Region

Milanović: Dodikovu incijativu, nećete verovati, tumačim kao dobronamernu, ali nije realna

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2021

-

12:42

Milanović: Dodikovu incijativu, nećete verovati, tumačim kao dobronamernu, ali nije realna
Milanović: Dodikovu incijativu, nećete verovati, tumačim kao dobronamernu, ali nije realna - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Zoran Milanović izjavio je danas u Splitu da smatra dobronamernom inicijativu srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika da o budućnosti BiH treba da razgovaraju zvaničnici Turske, Srbije i Hrvatske.

Milanović je rekao da Dejtonski sporazum, čiji su garanti Hrvatska i Srbija, nije propao, ali se, istakao je, ne poštuje.

"Tumačim je (inicijativu), nećete verovati, dobronamerno. Određene političke opcije u BiH optužuju Hrvatsku za zločinački poduhvat, to rade dva člana Predsedništva - predstavnik Bošnjaka i predstavnik Hrvata", rekao je Milanović novinarima, preneli su hrvatski mediji.

Milanović, međutim, smatra da Dodikova inicijativa nije realna, jer bi trebalo svi da je prihvate, a da ostali članovi Predsedništva BiH ne misle iste kao Dodik.

Podsetio je da je Alija Izetbegović primio najviše odlikovanje i to im je, kazao je, tada bilo dobro, a njegovi naslednici danas govore da Hrvatska želi da raskomada Bosnu.

"Ne tražimo puno, samo ono što je zapisano u Dejtonskom sporazumu. Nije realno jer ova dvojica (Komšić i Džaferović) to ne žele. Mislim da Dodik više ukazuje da ovo nije održivo", kazao je Milanović.

Dodik je u nedelju pozvao Milanovića da zajedno s kolegama iz Turske i Srbije posreduje u pregovorima o budućnosti BiH, rekavši da su dosadašnji međunarodni predstavnici izgubili njegovo poverenje jer su zastupali interese Bošnjaka.

"Ako je moguće da u konstelaciji Erdogan, Vučić, Milanović razgovaramo, razgovaraćemo. Ako ne - videćemo", rekao je Dodik novinarima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa