Politika

Vulin: Za Srbiju je neprihvatljiva promena Dejtonskog sporazuma

Komentari

Autor: FoNet

14/08/2021

-

14:25

Vulin: Za Srbiju je neprihvatljiva promena Dejtonskog sporazuma
Vulin: Za Srbiju je neprihvatljiva promena Dejtonskog sporazuma - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas u Drvaru da je za Srbiju svaka promena Dejtonskog sporazuma apsolutno neprihvatljiva, kao i svako nepoštovanje procedura, koje su proizašle iz tog sporazuma.

"Država Srbija je protiv svakog nametanja, ne možemo da prihvatimo nijednu odluku koju ne prihvataju tri konstitutivna naroda i dva entiteta koja čine BiH", rekao je Vulin upitan da prokomentariše diplomatsku notu ambasade Rusije, u kojoj se kaže da ona Kristijana Šmita ne priznaje za visokog predstavnika u BiH.

Vulin je dodao da Rusija, kao članica Komiteta za održavanje mira i kao jedna od zemalja garanta Dejtonskog sporazuma, ima pravo na svoje stavove, ali da on ne može da ih komentariše.

On je kazao da je Srbija zabrinuta zbog svega što se dešava u BiH - zbog pritisaka koji postoje na Republiku Srpsku, što se nameću zakoni koji treba da nametnu istinu, što se takvi zakoni odnose uvek i jedino na Srbe, zbog mogućnosti da ti zakoni postanu sredstvo kojom ćete hapsiti neposlušne.

"Raniji visoki predstavnk kao da je hteo da se osveti svim narodima u BiH, da li zato što ga oni nisu voleli ili zato što on nije voleo zemlju u kojoj je živeo i radio, ali 12 dana pre nego što je otišao, na dan kada je Austrougarska pre više od 100 godina uputila sličan ultimatum, ali Kraljevini Srbiji, nametnuo je zakon koji kao da ima za cilj da trajno zatruje odnose u BiH, da trajno posvađa ljude koji ovde žive", rekao je Vulin.

Vulin je apelovao na sve političare da nikad ne nameću ništa, već da vode računa o demokratskim procedurama, da ih poštuju jer to je jedini način da u BiH i u čitavom regionu vladaju mir i razumevanje.

 

Preporuka za vas

Šmit na prijemu u Sarajevu: Dolazim kao prijatelj

Komentari (0)

Srbija