Evropa

Merkel se sastaje sa Inckom i Šmitom, razgovaraće o saradnji Nemačke sa visokim predstavnikom i budućnost OHR

Komentari

Autor: Tanjug

14/08/2021

-

12:44

Merkel se sastaje sa Inckom i Šmitom, razgovaraće o saradnji Nemačke sa visokim predstavnikom i budućnost OHR
Merkel se sastaje sa Inckom i Šmitom, razgovaraće o saradnji Nemačke sa visokim predstavnikom i budućnost OHR - Copyright Tanjug/AP, Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovaraće u sredu sa Kristijanom Šmitom, novim visokim predstavnikom (OHR) u BiH i njegovim prethodnikom Valentinom Inckom, a kako "Nezavisne novine" nezvanično saznaju, tema razgovora biće saradnja Nemačke s visokim predstavnikom i budućnost OHR-a.

Banjalučki list dodaje da, međutim, njegovi izvori nisu želeli da preciziraju da li OHR uživa podršku Berlina.

Iz pres-službe Merkelove za "Nezavisne novine" zvanično je potvrđeno da će sastanak biti održan i da je termin sastanaka najavljen sedmicu pre susreta, što je, kako je navedeno, uobičajena praksa.

Kako je nezvanično rečeno "Nezavisnim", tema razgovora biće evropski put BiH i predstojeće reforme za ispunjavanje 14 ključnih preporuka Evropske komisije.

Na pitanje da li je sastanak organizovan zbog blokada i odbijanja Republike Srpske da sarađuje sa Šmitom, odgovoreno je kratko da je reč o sastanku koji je ranije planiran. Zvanično, na stranici kancelarke Merkel saopšteno je da će kancelarka pozdraviti visokog predstavnika i njegovog prethodnika u svom kabinetu, navode "Nezavisne".

"Šmit je 1. avgusta preuzeo ovu međunarodnu funkciju punu odgovornosti uz podršku Savezne vlade (Nemačke). U središtu razgovora biće stanje u BiH, posebno kada je reč o predstojećim reformama u vezi s približavanjem EU", saopšteno je.

Predstavnici Republike Srpske odbijaju da se sastanu s novim visokim predstavnikom u BiH Šmitom i tvrde da njegov izbor nije legalan i legitiman, pošto nije potvrđen u Savetu bezbednosti UN.

Komentari (0)

Evropa