Region

Skupština Republike Srpske najavljuje odgovor na Inckov zakon: Predloženo uvođenje krivičnog dela povreda ugleda RS

Komentari

Autor: FoNet

28/07/2021

-

11:34

Skupština Republike Srpske najavljuje odgovor na Inckov zakon: Predloženo uvođenje krivičnog dela povreda ugleda RS
Republika Srpska - Copyright AP/Radivoje Pavicic

veličina teksta

Aa Aa

Narodna skupština Republike Srpske će na posebnoj sednici 30. jula raspravljati o dva zakona koji predviđaju da se ne dozvoli provođenje nametnute odluke visokog predstavnika u Republici Srpskoj, a svako ko povredi ugled Republike Srpske i njenih naroda biće procesuiran i kažnjen, javlja RTRS, pozivajući se na Srnu.

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković objasnio je da je reč o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske i o donošenju posebnog zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

Petković je precizirao da je izmenama i dopunama Krivičnog zakonika predviđeno jedno novo krivično delo, a to je povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda.

Za to delo biće predviđene kazne i posebno kažnjavanje za svakog onoga ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb ili himnu - ponizi ili pokuša da naruši.

Takođe, biće posebno kvalifikovano delo ko Republiku Srpsku označi kao agresorsku ili genocidnu tvorevinu ili njene narode genocidnim ili agresorskim.

"Ovde se željelo uvesti jedno posebno krivično delo gdje su predviđene kazne zatvora do tri godine za osnovno delo, a kvalifikovano delo od šest mjeseci do pet godina", rekao je Petković za ATV.

Preporuka za vas

OHR: Svaki postupak stranaka kojim bi se paralizovale institucije BiH bio bi korak u pogrešnom smeru
Predsednik Socijaldemokratske partije pisao Incku: Ukinuti primanja onima koji bojkotuju institucije BiH

Komentari (0)

Evropa