Politika

I proširenje i poseban zahtev za lidere regiona: Šta piše u zaključnoj deklaraciji Samita EU-Zapadni Balkan

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2021

-

15:03

I proširenje i poseban zahtev za lidere regiona: Šta piše u zaključnoj deklaraciji Samita EU-Zapadni Balkan
I proširenje i poseban zahtev za lidere regiona: Šta piše u zaključnoj deklaraciji Samita EU-Zapadni Balkan - Copyright Tanjug/Nebojša Tejić

veličina teksta

Aa Aa

Lideri EU, uz saglasnost lidera sa Zapadnog Balkana, usvojili su na samoitu EU-Zapadni Balkan deklaraciju u kojoj daju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i potvrđuju posvećenost procesu proširenja zasnovanog na "kredibilnim reformama partnera"uz naglasak na važnosti jačanja integracija i kapaciteta apsorbcije novih članica" od strane same EU.

"EU ponovno potvrđuje svoju posvećenost procesu proširenja i odluke donete na osnovu verodostojnih reformi partnera, poštenih i strogih uslova i načela sopstvenih zasluga. Dodatno ćemo pojačati zajednički angažman kako bismo pokrenuli političke, ekonomske i društvene promene regiona, istovremeno priznajući napredak koji je Zapadni Balkan postigao", navodi se u prvoj tački.

Takođe se podseća i na značaj toga da EU može održati i produbiti svoj razvoj, osiguravajući tako svoju sposobnost za integraciju novih članica.

Istovremeno se od partnera u regionu traži da prepoznaju i ističu podršku koju dobijaju od EU.

"Evropska unija je ubedljivo najbliži partner regiona, glavni investitor i donator. Do sada neviđene razmere ove podrške partneri moraju u potpunosti da prepoznaju, i da ih prenesu u javnim diskusijama i komunikaciji", ističe se u tački 3 koja je i vrsta posebnog zahteva liderima regiona. 

EU ističe da potpuno podržava posvećenost zapadnobalkanskih partnera inkluzivnoj regionalnoj saradnji i jačanju dobrosusedskih odnosa.

Od Beograda i Prištine očekuje se napredak u normalizaciji odnosa

Dijalogu Beograda i Prištine posvećena je tačka pod rednim brojem šest u kojoj se navodi da se od dve stranke očekuje konkretan napredak i normalizacija odnosa.

"Potpuno podržavamo napore specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja Zapadnog Balkana i od dve strane očekujemo konkretan napredak i normalizaciju odnosa, koja je ključna za stabilnost i razvoj celog regiona i koja će osigurati nastavak njihovog evropskog puta", navodi se u dokumentu.

"Brdo deklaracija" podseća na važnost demokratije, vladavine prava i osnovnih prava na Zapadnom Balkanu, kako i na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, ljudska prava, prava manjina, rodnu ravnopravnost.

"Jačanje civinog društva i nezavisnost i pluralizam medija su ključne komponente svakog demokratskog sistema i mi podržavamo njihovu ulogu na Zapadnom Balknu", stoji u tekstu usvojene Deklaracije.

Istovrememeno, napominje se da će EU podrška partnerima na Zapadnom Balkanu biti "usko povezana sa opipljivim napretkom u oblasti valdavnine prava, društveno-ekonomskim reformama i privrženosti evropskim parvilima i standardima"

Dalje se konstatuje podrška koju su zemlje Zapadnog Balkana dale jedna drugoj i EU tokom pandemije virusa korona, ali i tvrdi da će EU nastaviti da daje podršku, i to kroz nabavku vakcina.

Mobiliše se trideset milijardi za region u narednih sedam godina

U delu Deklaracije koji se odnosi na Ekonomski i investicioni plan, EU naglašva da se mobliliše oko "30 milijardi evra za region u narednih sedam godina", od čega je 9 milijardi bespovratnih sredstava, a oko 20 milijardi investicija u obnovu i oporavak Zapadnog Balkana.

EU dodaje da nastavlja da podržava regionalnu saradnju i poziva lidere regiona da uspostave Zajedničko regionalno tržiste, dogovoreno u Sofiji 2020. godine, a pozdravlja se i mapa puta za postepeno ukidnje rominga između EU i Zapadnog Balkana.

"Održivi transport je kamen temeljac za ekonomsku i društvenu integraciju EU i Zapadnog Balkna. Prioritetno je dalje razvijati transportnu povezanost kako unutar regiona tako i regiona sa EU, posebno u pogledu železnice i rečnog saobraćaja", navodi se u tekstu.

Kada je reč o političkoj i bezbednosnoj saradnjii, lideri EU pozivaju partnere sa Zapadnog Balkana da napreduju ka "punom usklađivanju sa spoljnom politikom EU", pojačaju saradnju sa EU na borbi protiv dezinformacija i hibridnih pretnji i da nastave saradnju po pitanju migracija i borbe protiv terorizma, pranja novca, trgovine ljudima i drogom.

U zaključku deklaarcaije navodi se da će samiti EU Zapadni Balkna, u cilju "poboljšanonog političkog dijaloga sa reginom", postati regularni, a da se sledećin planira za 2022. godinu.

Komentari (0)

Srbija