Politika

Vučić nakon susreta s Lavrovom: Nadamo se da će Srbiji biti odobrena povoljna cena gasa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/10/2021

-

19:41

Vučić nakon susreta s Lavrovom: Nadamo se da će Srbiji biti odobrena povoljna cena gasa
Vučić nakon susreta s Lavrovom: Nadamo se da će Srbiji biti odobrena povoljna cena gasa - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon večerašnjeg sastanka s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom zahvalio se Rusiji na pomoći tokom korona krize i na podršci u vezi sa Kosovom i Metohijom. On je naveo da je tokom razgovora zamolio Lavrova i nadamo se da će Srbija da ima najpovoljniju cenu u Evropi, pa da se ta kriza neće značajno osetiti u Srbiji.

Upitan da prokomentariše gasnu kriza u Evropi, Vučić je istakao da je to jedno od vodećih pitanja u celom svetu i da krizi prethodi pet razloga počev od sučavanja sa koronom i njenim posledicama koji, kaže, nisu samo zdravstveni, do smanjenja ponude na tržištu koja direktno utiče na cenu gasa.

"Energetika, voda i hrana su glavna pitanja za sve. Uvođenje taksi je jedan od razloga krize. Ovde je već kraj druge godine korone i zemlje su se suočavale sa velikim problemima u privredi i pokušavale da iz svojih skladišta izvuku najjeftiniji gas i koriste. Nisu sklapali dugoročne ugovore, i to zbog politike. Danas niko neće da prizna grešku, a svi se vraćaju na ugalj nakon svega. Ponuda na kraju nema, a svi očekuju da se reši samo od sebe. Bojim se da ćemo tu krizu da imamo i narednih godina. Zamolio sam Lavrova i Putina i nadamo se da će Srbija da ima najpovoljniju cenu u Evropi, pa da se ta kriza neće značajno osetiti u Srbiji. Neće da rastu samo cene hrane, već svega i svuda, u celoj Evropi", rekao je Vučić.

Kako je naveo sa svojim sagovornikom je razmotrio celokupnu situaciju u regionu.

"Sa svojim strahovima upoznao sam Lavrova i dobio viđenje Ruske Federacije kao odgovor i važne savete. Republika Srbija će ostati vojno neutralna zemlja, i nastavićemo da čuvamo svoju zemlju i da razvijamo odbrambene kapacitete kako bismo odvratili svakog potencijalnog agresora", naveo je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije s Lavrovom.

Uprkos koroni, kako je rekao, spoljnotrgovinska razmena dve zemlje raste, porasla je četiri odsto kao i prošle godine.

"Postigli smo važne dogovore oko ekonomske saradnje", rekao je Vučić.

On se zahvalio Rusiji na obezbeđivanju energetske sigurnosti, na izuzetno dobrom poslu sa ruskim železnicama i na dogovorima o pančevačkoj Petrohemiji.

On je današnji susret i razgovore okarakterisao kao dosad najotvorenije.

"Hvala što ste u Beogradu i što ste došli da uveličate skup koji organizujemo. Hvala i za podršku koju nam pružate, od političke saradnje, preko izgradnje gasovoda. Ja sam vrlo ponosan što mogu da kažem da imamo dobre odnose sa Rusijom i za razliku od drugih, ja to ne krijem", rekao je Vučić.

Kako je dodao, zadovoljan je razvojem bilateralnih odnosa.

"Do sada smo imali podršku Rusije u svim insituticijama i verujem da će tako da se nastavi. Zahvalio sam se i Putinu zbog angažmana o mnogim pitanjima, i nadam se da ćemo se sresti do kraja godine", kakazo je predsednik Srbije.

Lavrov: Ne ide na čast EU da odlaže ZSO

Lavrov je Vučiću, kako je rekao, preneo pozdrave ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Razmotrli smo kontakte na nivou predsednika i dogovorićemo se kada će se taj stastanak održati. Imamo poverljiv dijalog i u okviru ministarstava. Potvrda toga je sednica Međunarodnog komiteta za ekonomsku saradnju, tu se videla ekonomska i investiciona saradnja. Bez obzira na koronu, tokom prvih sedam meseci, robna razmena je porasla oko 1,5 miliona dolara. Nastavljamo saradnju. Pored vakcine i stručnjaka, dogovorili smo se da zajedno proizvodimo vakcinu u Srbiji. Kosovo je takođe bila tema. Mi vidimo da je rešenje ove situacije u poštovanju Rezolucije 1244 i dirketni dijalog Beograda i Prištine. To je naš čvrst stav", rekao je Lavrov.

Rusija će, ponovio je, prihvatiti bilo koje rešenje koje će odgovarati Srbiji i srpskom narodu.

On je dodao da je Rusija bila zabrinuta zbog provokacija od kraja septembra, odnosno napetosti na administrativnoj liniji s Kosovom.

"Vreme je da se primene dogovori postignuti pre više godina, a posebno o formiranju ZSO koji je bio usaglašen još 2013. godine. Nije to na čast EU, ta popusljivost prema Albancima na KiM da se to odlaže. Polazimo od toga da će SAD svoj uticaj na Prištinu, koji je veoma bitan, iskoristiti da bi osigurali normalan tok pregovora, a skladu sa Rezolucijom 1244 i onim što odgovara Srbiji i srpskom narodu", poručio je Lavrov.

Rusija insistira na Rezoluciji 1244

Istakao je da Rusija i dalje inisira na Rezoluciji 1244 i zvaničnim dogovorima.

"Insitiramo na Rezoluciji 1244 i ništa dalje od toga. Mi ćemo se zalagati za to i to je jedino rešenja. Zatevaćemo da se poštuje ono što su Beograd i Priština dogovorili", ponovio je odgovarajući na pitanja novinara.

Na pitanje o tome da brojni Rusi dolaze u Srbiju zbog vakcine Fajzer, Lavrov je odgovorio da to nije samo pitanje politke već i komercijale.

"Putin se javno založio da se određeni proizvođači odustanu od patentne zaštite. Na žalost neke zemlje nisu prihvatile taj stav. Vodimo preogovore sa EU o priznavanju sertifikata. Ima objektivnih razloga zašto je to u zastoju. Naše evorpske kolege ne žele da kažu da je reč i o pristarasnosti prema vakcinama", rekao je Lavrov.

Vučić: Ja vršim pritisak za povoljnu cenu gasa

Lavrov je, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao da nije iznenađen optužbama pojedinih političara da je Rusija jako uticajna na Balkanu, rekao da nije iznenađen.

"Balans interesa je ono što nas zanima. Ono što EU pokušava da kaže, da ima prava na ovaj region, mi to znamo. Mogerini je i ranije to pričala. EU smatra da je u pravu da sprovodi svoju politiku ovde. Pre par nedelja sam razgovarao sa (Žozepom) Boreljom u Njujorku na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, gde smo pričali o tome da Rusija na Zapadnom Balkanu krši međunarodno pravo, ali to nisu dokazali", rekao je on.

Na njegovo odgovor nadovezao se predsednik Srbije.

"Zamislite da nismo izgradili gasovod, na šta bismo se grejali. Kako je moguće da pričaju da Rusi vrše pritisak na nas oko svega. Ja vršim pritisak za povoljnu cenu gasa. Kako neko može da priča tako nešto? To je naš interes, naša želja", rekao je predsednik Srbije.

Ukazao je da nam je Rusija dala najpovoljniju cenu, jer na njih on vrši pritisak i moli.

„Imam li garanciju? Imam obećanje Sergeja Lavrova i Bojka Borisova da će razgovarati sa Valdimirom Putinom da učine sve da imamo garanciju. Pošto znam predsednika Putina imaćemo najpovoljniju cenu. Nisam pričao još s njim, pričaćemo tek“, kazao je on.

Ukazao je da Srbija ima gas po ceni od 270 dolara, dodajući da je cena gasa na svetskom tržištu dostigla nivo da niko ne može da ga plati.

„Potražnja je ogromna. Mi ne možemo da platimo te cene. Imamo para više nego ikada u savremenoj istoriji Srbije, ali ne možemo da platimo“, dodao je on.

Kazao je da cena ruskog gasa ne bi trebalo da bude mnogo veća i da želi da se napravi dugoročni dogovor.

Komentari (0)

Srbija