Politika

Vlada donela odluku od formiranju privremenog tela za praćenje medija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/10/2021

-

16:52

Vlada donela odluku od formiranju privremenog tela za praćenje medija
E-Stock/Dušan Milenković - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije donela je danas odluku o formiranju privremnog tela za praćenje medija, objavilo je Ministarstvo kulture i informisanja na svom Instagram nalogu.

Reč je o jednoj od mera za unapređenje izbornih uslova u Srbiji, koja je dogovorena u međustranačkom dijalogu kojim su posredovali poslanici Evropskog parlamenta.

 

 

Ovom odlukom utvrđuju se zadaci, sastav, način obrazovanja, kao i način rada i finansiranja Privremenog nadzornog tela za praćenje medija tokom izborne kampanje., navodi Ministarstvo.

"Predviđeno je da privremeno nadzorno telo ima 12 članova, a njegov sastav treba da obezbedi politički pluralizam i profesionalnu stručnost. Šest članova predlaže REM, a preostalih šest članova (u formatu 3+3), u skladu sa Završnim dokumentom Međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje Evropskog parlamenta od 18. septembra 2021. godine, predlaže predsednik Narodne skupštine nakon konsultacija sa kofasilitatorima Međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje Evropskog parlamenta", navodi Ministarstvo.

Posrednici iz Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu su tokom sastanaka u Beogradu 17. i 18. septembra predložili 16 mera za poboljšanje izbornih uslova.

Između ostalog, predloženo je osnivanje privremenog nadzornog tela čija je nadležnost praćenje medija, konsultacije, izveštaj o primeni pravilnika za RTS i RTV, davanje mišljenja o radu nezavisnih institucija i njihovim odlukama.

Prema tom dogovoru nadležnost tela bi bila praćenje medija, konsultacije, izveštaj o primeni pravilnika za RTS i RTV, davanje mišljenja o radu nezavisnih institucija i njihovim odlukama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija