Politika

Fajon zadovoljna ishodom međustranačkog dijaloga: Svaka strana mora da doprinese normalizaciji odnosa

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2021

-

11:35

Fajon zadovoljna ishodom međustranačkog dijaloga: Svaka strana mora da doprinese normalizaciji odnosa
Tanja Fajon - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Poslanica evropskog parlamenta i posrednica u dijalogu između vlasti i opozicije Tanja Fajon, ocenila je da ni vlast, ni opozicija nisu u potpunosti zadovoljni ishodom i rezultatima međustranačkog dijaloga.


Fajonova je rekla da je ona lično zadovoljna ishodom dijaloga uz posredovanje EU, kao i činjenicom da je delimično nezadovoljstvo vlasti i opozicije dobro, jer zapravo znači da će svaka strana dodatno "morati nečim da doprinese u normalizaciji odnosa.

"To ne znači da će izborni proces nakon naših predloga biti savršen, ali ovo je korak ka poboljšanju izbornih uslova. Volela bih da se vanparlamentarna opozicija pridruži izradi novih pravila za nacionalne emitere i bude deo RIK", poručila je Fajon za Blic i izrazila zadovoljstvo i predlozima evroparlamentaraca i sa 16 konkretno predloženih mera.

Ukazala je da bi bila zadovoljnija kada bi sve političke stranke u Srbiji, posebno one koje trenutno ne učestvuju u radu nacionalne skupštine pokazale svoju političku volju i obavezale se na implementaciju predloženih mera.

Evropski parlament je samo posrednik za kompromis

Ona je istakla da Evropski parlament nije doneo gotova rešenja, već je samo posrednik koji pokušava da uputi sagovornike na kompromis i približi različite poglede.

"Smatram da je u interesu svih građana Srbije da sve političke snage koriste sve nove instrumente nadzora i učešća u izbornom procesu. Sporazum sadrži 16 mera koje obuhvataju i oblasti nadzora medija i integriteta izbornog procesa. Istakli smo hitnost reforme javnog finansiranja troškova izborne kampanje kako bi se osigurala pravednija raspodela finansijskih sredstava za učesnike na izborima, ali i formiranje privremenog nadzornog odbora za nadgledanje rada u sferi medija", rekla je Fajonova.

Ona je ponovila da će Evropski parlament tokom cele kampanje pomno pratiti primenu mera na terenu, da će Nadzorni odbor i RIK redovno izveštavati o tome, a da će se aktivirati i drugi mehanizmi kjao što je Izveštaj Evropskog parlamenta o napretku".

"Zarad demokratskih izbora i njihovog ishoda potrebno je biti spreman na kompromis i na traženje najšireg konsenzusa. Izborni proces nakon naših predloga neće biti savršen, ali ovo je korak da se poboljšaju izborni uslovi", rekla je Fajonova.

Istakla je da je misija delegacije Evropskog parlamenta bila pokušaj da se poboljšaju izborni uslovi, ali i povećanje poverenja u izborni proces i stvaranje jednakih uslova za sve učesnike u izbornom procesu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija