Politika

Fajon: Dobro je što ni vlast ni opozicija nisu sasvim zadovoljni radnim dokumentom o izbornim uslovima

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2021

-

14:04

Fajon: Dobro je što ni vlast ni opozicija nisu sasvim zadovoljni radnim dokumentom o izbornim uslovima
Tanja Fajon - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Poslanica Evropskog parlamenta iz Slovenije Tanja Fajon ocenila je danas da je dobro to što, kako je navela, ni vlada ni opozicija nisu sasvim zadovoljne radnim dokumentom o izbornim uslovima u Srbiji jer to, kako navodi, znači da će obe strane morati da naprave neki kompromis.


Fajon koja je bila posrednica EP u međustranačkom dijalogu vlasi i opozicije je za N1 ukazala da je pojedine zahteve opozicije kritikovala kao "neracionalne i nemoguće za implementaciju", a kao primer navela je "pregrubo mešanje" u javni servis.

Komentarišući kritike dela opozicije da su evroparlamentarci stali na stranu predsednika Aleksandra Vučića, ona je rekla da su svih četvoro predstavnika Evropskog parlamenta, koji dolaze iz različitih politickih grupa, zastupali zajedničke evropske ciljeve.

"Uzimali smo u obzir predloge opozicije, a one, na koje je vlada pristala, smo uneli u dokument", objasnila je Fajon.

Ona je dodala da su četiri predstavnika Evropskog parlamenta učinili sve što je bilo u njihovoj moći da bi postigli trajni kompromis između vladajuće koalicije i opozicije u Srbiji.

Fajon je naglasila da oni iz Brisela nisu doneli rešenje, već su bili fasilitatori u procesu približavanja stavova i poručila da će rešenja zavisiti "od toga koliko su u Srbiji spremni sami da urade".

Evropska poslanica ocenila je da dokument, koji je pored predstavnika EP potpisao i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, i na čiju primenu se obavezala srpska vlada, donosi napredak u 16 konkretnih tačaka, a kao naročito važne tačke izdvojila je one o formiranju tela u kojima će moći da sarađuju i predstavnici vanparlamentarnih stranaka.

Fajon je rekla da je "dobrodošli presedan" to što je vlast pristala na širenje odbora na predstavnike iz vanparlamentarnih stranaka.

"Ne treba zaboraviti da su poslanici Evropskog parlamenta pozvani kao fasilitatori između vlasti i opozicije od strane srpske vlade, što znači da je vlast svesna da politička atmosfera u državi treba da se poboljša pred izbore koji će biti održani sledeće godine", rekla je Fajon.

Govoreći o dešavanjima tokom međustranačkog dijaloga, Fajon je rekla da je nezadovoljstvo izražavala naročito grupa koju vodi Dragan Ðilas, ali i da su i oni učestvovali u pregovorima.

"Nijedna strana nije sasvim zadovoljna, ni vlada ni opozicija, što je po mom mišljenju dobro, jer to znači da će obe strane morati da naprave neki kompromis da bi uredile međusobne odnose“, rekla je Fajon.

Ona se saglasila sa izjavom predstavnika EP Vladimira Bilčika da je dokument konačan i da će evroparlamentarci proveravati njegovu implementaciju.

Uz to, poručila je da će Srbija morati da sprovodi sve mere koje su bile donete još u prvom krugu pregovora između vladajuće koalicije i opozicije, kao i sve preporuke OEBS-a/ODHIR-a.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija