Politika

Bramerc: Pozdravljam najavu o jačanju saradnje Srbije i BiH u rešavanju ratnih zločina

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2021

-

18:11

Bramerc: Pozdravljam najavu o jačanju saradnje Srbije i BiH u rešavanju ratnih zločina
Bramerc: Pozdravljam najavu o jačanju saradnje Srbije i BiH u rešavanju ratnih zločina - Copyright Prinskrin/United Nations

veličina teksta

Aa Aa

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, Serž Bramerc, pozdravio je najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbija preduzima korake u pogledu jačanja pravne saradnje sa BiH u vezi sa predmetima koji se tiču ratnih zločina.

"To je važno za izgradnju poverenja između dve države i podršku pravdi", istakao je Bramerc.

On je naveo da su se u nedavnim razgovorima sa predsednikom Vučićem u Beogradu složili da hapšenja na graničnim prelazima podrivaju uspešnu saradnju među tužiocima u regionu.

"Zato sam zahvalan predsedniku Vučiću što se bavi tim pitanjem, počevši sa danas najavljenim merama", naglasio je Bramerc.

Budući da će se srpski i tužioci za ratne zločine iz BiH uskoro sresti, od njih očekujem konkretne dogovore o transferu mnogo većeg broja predmeta, naveo je on.

"Moja kancelarija će nastaviti da radi sa kolegama tužiocima na pomenutim predmetima, uključujući pristup našim dokazima i ekspertizi", napisao je Bramerc.

On je dodao da žrtve moraju videti da će osumnjičenim ili optuženim za ratne zločine biti suđeno bez obzira na mesto boravka i da će pravda biti zadovoljena.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije koje je podiglo optužnicu protiv Edina Vranja zbog sumnje da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Goražda, od januara 1993. do oktobra 1994. godine.  Kako je najavljeno tužilaštvo će predložiti Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu da ovaj predmet prepusti organima u BiH.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je upitanju jednostrana incijativa.

"Inicijativa o unapređenju saradnje sa nadležnim organima Bosne i Hercegovine u procesuiranju ratnih zločina i njihovih izvršilaca na teritorijama naših zemalja, je jednostrana inicijativa Srbije sa ciljem slanja poruke mira i saradnje", istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, odgovarajući na pitanje na čemu Srbija insistira u regionalnoj saradnji u procesuiranju ratnih zločinaca, o čemu je danas pre podne imao sastanak, kazao da će naši tužioci razgovarati sa svojim kolegama u BIH jer je Srbija spremna da prepusti bosanskom pravosuđu prepusti slučaj Edina Vranja u formi optužnice.

„To je naša jednostrana inicijativa. Želimo da pošaljemo poruku mira i saradnje ljudima u BiH, pre svega Bošnjacima“, ukazao je on.

Komentari (0)

Srbija