Politika

Blinken pozdravio podršku EU evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana

Komentari

Autor: Fonet

14/10/2021

-

22:09

Blinken pozdravio podršku EU evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana
Žosep Borelj i Entoni Blinken - Copyright Tanjug/AP/Jonathan Ernst

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozdravio je nedvosmislenu podršku Evropske unije evropskoj perspektivi Balkana, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs posle susreta najvišeg američkog diplomate sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom u Vašintonu.

Blinken je, kako se navodi u saopštenju, tokom susreta potvrdio trajnu važnost partnerstva SAD i EU i rešenost Vašingtona da se Briselom sarađuje na rešavanju zajedničkih izazova.

 

 

Državni sekretar je rekao da ceni nastavak nedvosmislene podrške koju Evropska unija pruža evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i njenu posvećenost procesu proširenja i naglasio da je potrebno postići napredak u pristupnim pregovorima sa Albanijom i Severnom Makedonijom, navodi se u saopštenju, prenosi Glas Amerike.

Dodaje se da su Blinken i Borelj razgovarali o razvoju događaja u vezi sa Avganistanom i pozdravili pokretanje dijaloga SAD i Evropske unije na visokom nivou o Rusiji, kao i održavanja narednog sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga Vašingtona i Brisela, koji bi trebalo da se održi kasnije tokom godine.

Tanjug/AP Photo/Brittainy Newman

Đozep Borelj

Blinken je potvrdio podršku snažnijoj i spremnijoj američkoj odbrani koja, kako je naznačeno u saopštenju, doprinosi transatlantskoj i globalnoj bezbednosti, koja je kompatibilna sa NATO.

Državni sekretar i visoki predstavnik EU naglasili su da nameravaju da pokrenu dijalog o bezbednosti i odbrani, što je dogovoreno na samitu SAD i EU u junu, a zadužili su svoje timove da utvrde obim i modalitete dijaloga, zaključuje se u saopštenju.

Borelj, koji se nalazi u dvodnevnoj poseti SAD u svetlu intenziviranja transatlantske saradnje, objavio je da je sa Blinkenom imao dobru diskusiju koja će, kako je naznačio, produbiti strateško partnetstvo Evropske unije i SAD.

"Uz razmenu stavova o geopolitičkim pitanjima, saglasili smo se da uskoro otpočnemo dijalog o bezbednosti i odbrani, kao i da se konsultacije o indo-pacifičkom regionu održe ove godine", objavio je Borelj na Tviteru.

 

 

Blinken je uoči razgovora sa Boreljom poručio da je Evropska unija najznačajniji partner SAD u suočavanju sa svim izazovima širom sveta. Ne postoji izazov na kome ne radimo zajedno. Pred nama je veoma važna agenda koja se odnosi na evropsku, indopacifičku i zapadnu hemisferu i o svemu tome ćemo razgovarati.

SAD u vezi sa svim pitanjima Evropsku uniju smatraju najbližim partnerom, rekao je američki državni sekretar pre razgovora sa Boreljom. Borelj je ukazao da su Evropljani i Amerikanci najbliži partneri i saradnici.

"Transatlantski odnosi su najvažnije relacije koje imamo, tako da je potrebno da gajimo uzajamno razumevanje i saradnju u vezi sa Zapadnim Balkanom, Avganistanom, Kinom ili Rusijom. Na brojnim mestima Zemljine kugle postoje izazovi sa kojima se potrebno suočiti. Sarađujemo u skladu sa zajedničkim vrednostima i ovaj susret je važan korak u tom smeru, posebno kada je reč o pitanjima bezbednosti i odbrane", naveo je uoči razgovora Borelj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija