Politika

Nastavljeno suđenje Gutaciju i Haradinaju pred Specijalizovanim većima Kosova, svedoči istražiteljka tužilastva

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2021

-

11:31

Nastavljeno suđenje Gutaciju i Haradinaju pred Specijalizovanim većima Kosova, svedoči istražiteljka tužilastva
Nastavljeno suđenje Gutaciju i Haradinaju pred Specijalizovanim većima Kosova, svedoči istražiteljka tužilastva - Copyright Prinstcreen YouTube/Oxygen, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pred Specijalizovanim većima Kosova (SVK) sa sedištem u Hagu saslušanjem prvog svedoka tužilaštva danas je nastavljeno suđenje predsedniku i potpredsedniku Udruženja veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju povodom optužbi za ometanje rada tužilaštva i zastrašivanje svedoka.

Ovaj svedok nije zaštićen i zove se Zdenka Promper. Ona je pripadnik istražne radne grupe, odnosno istražitelj u okviru tima Specijalizovanog tužilaštva Kosova. Njen posao, kako je pojasnila, je da vodi razgovore sa svedocima, priprema materijale za tužilaštvo, obavlja analize dokaza u vezi sa postupcima protiv pripadnika OVK koji se vode zbog sumnje da su počinili ratne zločine na KIM 1988/1999. godine.

Upravo materijale koje je istražna grupa pripremala za tužilaštvo Haradinaj i Gucati su prošle godine od 7. i 25. septembra objavili na konferencijama za novinare, otkrivajući identitete pojedinih svedoka, vređajući ih i pozivajući javnost na Kosovu na odmazdu. Ona svedoči o pojedinim dokumentima koje je sama sastavljala, a koje su optuženi neovlašćeno objavili u javnosti, nakon čega su 25. septembra uhapšeni i sprovedeni u Hag, gde se i dalje nalaze u pritvoru.

Haradinaj i Gucati su se na početku suđenja prošle sedmice izjasnili da nisu krivi, a predstavnik Specijalizovanog tužilaštva Kosova (STK) je potom izneo uvodnu reč i predstavio detalje optužnice.Sve optužbe protiv Gucatija i Haradinaja povezane su sa postupcima koji se vode pred SVK, uključujući istrage Specijalizovanog tužilaštva, navodi se u optužnici koja ih tereti za ometanje rada tog tužilaštva, odmazdu prema svedocima i njihovo zastrašivanje i povredu tajnosti postupaka.

U optužnici se navodi da su od kraja aprila do septembra 2020. godine Gucati i Haradinaj javno davali izjave u kojima su optuživali svedoke koji sarađuju sa tužilaštvom da su lažovi, kolaboracionisti i izdajnici. Ovi postupci pokazuju njihovu nameru i motive da omalovaže i opstruiraju postupke pred SVK, ocenjuje tužilaštvo.

Takođe navodi da su između 7. i 25. septembra 2020. godine Gucati, Haradinaj, kao i sekretar njihovog Udruženja Faton Klinaku i pravni savetnik Tome Gaši, kao i drugi članovi i predstavnici Udruženja, bez odobrenja obelodanjivali tajne informacije u vezi sa poverljivim istragama Specijalnog istražnog tima SITF i Specijalizovanog tužilaštva, ohrabrujući druge da dalje šire te tajne podatke. Takođe su preduzimali druge korake u cilju opstrukcije rada SVK i STK.

Ove poverljive informacije uključivale su dokumenta označena kao "poverljiva", zatim imena, lične podatke i dokaze o stotinama svedoka koji su pod zaštitom u okviru postupaka koji se vode pred SVK i predkrivičnih postupaka koji su povezani sa Kosovom. Gucati i Haradinaj su organizovali i koordinirali neodobreno obelodanjivanje i povezane akcije, tako što su sa saradnicima pregledali poverljive podatke, učestvovali u donošenju odluka da li će ih i na koji način dalje raširiti, navodi se u manje redigovanoj optužnici. Organizovali su konferencije za štampu i javne nastupe, gde su poverljive i nejavne informacije bile javno distribuirane i diskutovane.

Objavljivanje tajnih dokumenata u tri navrata

Prva objava dogodila se 7. septembra 2020. na konferenciji za novinare kada su Gucati i Haradinaj objavili da je Udruženje dobilo dokumenta i podatke povezane sa radom SVK i STK.

Ova dokumenta su bila položena na sto tokom konferencije, a Haradinaj je izjavio da su urađene četiri fotokopije dokumenata koje su stavili medijima na raspolaganje. Potom je objavio imena, mesta boravišta i zaposlenja i druge podatke četiri svedoka. Takođe je objasnio da se u toj prvoj objavi nalaze imena, mesta boravišta, telefonski brojevi, drugi lični podaci, izjave i podaci iz svedočenja svedoka Albanaca, Srba i Roma.

Obznanivši poverljivu prirodu ovih dokumenata, Haradinaj je rekao da će jednu kopiju poslati kosovskoj skupštini, kao i da će prisutnima na konferenciji podeliti kopije dokumenata "koliko god ih žele". On je nagovarao prisutne da uzmu kopije dokumenata i pregledaju imena svedoka i njihove izjave (svedočenja).

Sutradan, 8. septembra, STK je zaplenilo ova dokumenta u prostorijama Udruženja. U periodu od 7. fo 15. septembra Hardinaj i Gucati su nastavili da javno pričaju o identitu svedoka, nazivajući ih izdajnicima.Takođe su podsticali medije da objave podatke predstavljene na prvoj konferenciji, što je jedan broj kosovskih medija i uradio.

Drugo obelodanjivanje podataka dogodilo se 16. septembra na konferenciji za novinare kada je Gucati objavio da je Udruženje dobilo još jedan set dokumenata i pozvao prisutne da ih uzmu. Dok je pokazivao jedan od dokumenata imenovao je dve osobe koje su sarađivale sa SITF-vom, a zatim je Haradinaj to ponovio objavljujući i druge poverljive podatke. U narednim danima usledili su njihovi javni pozivi medijima da ove podatke objavljuju, iako su znali da su poverljivi. Navodili su da će i pored toga objaviti i druge podatke ako dođu u njihov posed, tvrdeći da taj način ne opstruišu postupke pred SVK.

Treće obelodanjivanje tajnih podataka sproveli su 22. septembra na konfereniciji za novinare. Pored ostalog Gucati je tada objavio imena pet potencijalno optuženih osoba. On i Haradinaj su uhapšeni tri dana kasnije, 25. septembra 2020. godine i sprovedeni su u pritvor u Hagu, gde se i dalje nalaze.

Optuženi su za četiri krivična dela - ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka. Podaci koje su objavili su zaštićeni kao tajni u skladu Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova, koji je izglaslaa kosovska skupština. Prema najavama iz suda, ovo suđenje bi trebalo da se okonča već sredinom decembra, nakon čega će im biti izrečena prvostepena presuda.

Komentari (0)

Srbija