Politika

Tužilac: Ponašanje Gucatija i Haradinaja pokazuje motiv za ometanje postupka

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2021

-

12:28

Tužilac: Ponašanje Gucatija i Haradinaja pokazuje motiv za ometanje postupka
Tužilac: Ponašanje Gucatija i Haradinaja pokazuje motiv za ometanje postupka - Copyright Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

U Hagu je danas, pred Specijalizovanim većima Kosova, počelo suđenje predsedniku i potpredsedniku Udruženja veterana tzv. OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, povodom optužbi za ometanje rada tužilaštva i zastrašivanje svedoka, a tužilac je rekao da ponašanje optuženih "jasno pokazuje motiv za ometanje postupka".

Gucati i Haradinaj su se izjasnili na današnjem suđenju u Hagu da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret, prenosi Reporteri.

Pre nego što se izjasnio o krivici, Gucati je tražio vreme da pročita svoju biografiju, ali je njegov zahtev odbijen.

"Treba mi dva minuta da pročitam moju biografiju", rekao je Gucati, ali sudija je insistirao da se prvo izjasni o optužbama.

U međuvremenu, Nasim Haradinaj je rekao specijalnom tužiocu da je čuo optužnicu protiv njega, ali da ga ne razume.

"Ne mogu ni da razumem, ali ono što sam pročitao čuo sam", rekao je Haradinaj.

Tužilac je istakao da su Gucati i Haradinaj, koji se terete za iznošenje u javnosti hiljade stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva, između aprila i septembra 2020. godine za svedoke koji sarađuju sa Specijalnim tužilaštvom naveli da su u pitanju "lažovi, saradnici i izdajnici".


"Ovo ponašanje jasno pokazuje njihovu motivaciju da ometaju i oštete postupke Specijalizovanih veća", naveo je tužilac.

Prema njegovim rečima, optuženi su ohrabrivali druge da šire poverljive i nejavne informacije i preduzimali druge radnje u cilju ometanja rada Specijalnog suda.

"Ove poverljive informacije uključivale su dokumente označene kao poverljive, imena i lične podatke stotina zaštićenih svedoka", rekao je tužilac.

Kako prenosi Kosovo onlajn, očekuje se da će tužilac završiti svoje izlaganje do 16 časova.

Prema procenama suda, suđenje bi moglo da se završi 17. decembra ove godine.

Gucati i Haradinaj optuženi su za ometanje rada tužilaštva i zastrašivanje svedoka, jer su neovlašćeno otkrili zaštićene informacije uključujući i podatke o potencijalnim svedocima, koji su se nalazili u ovim dosijeima, a koje je Udruženju dostavila nepoznata osoba.

Tokom suđenja tužilaštvo planira da pozove tri svedoka i imaće četiri dana za njihovo saslušanje, koje bi trebalo da se okonča do 9. novembra, nakon čega će odbrana pozvati svoje svedoke, odnosno predstaviti svoje dokaze.

Gucati i Haradinaj su uhapšeni u Prištini 25. septembra 2020. i istog dana su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu.

Oni se potvrđenom optužnicom terete za četiri krivična dela - ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

U optužnici se navodi da su oni najkasnije od 7. do 25. septembra 2020. godine na tri konferencije za novinare, kao i putem izjava na društvenim mrežama i skupovima koje su prenosili mediji, neovlašćeno otkrili zaštićene informacije uključujući podatke o potencijalnim svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

"Optužbe iz potvrđene optužnice počivaju na dobro utemeljenoj sumnji da su Gucati i Haradinaj su potencijalnim svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća", navodi se u optužnici.

Podaci koji su objavljeni su zaštićeni kao tajni u skladu Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova, koji je izglaslaa kosovska skupština.

Gucati i Haradinaj terete se da su pomenutim radnjama povredili tajnost postupka, vršili odmazdu i zastrašivanje potencijalnih svedoka tužilaštva, što je imalo za posledicu opstrukciju rada tužilaštva i njegovih istraga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija