Aktuelno

Posle četiri dana završeno ispitivanje prvog svedoka na suđenju Mustafi: Optuženi je čovek koji me je tukao

Komentari

Autor: Tanjug

23/09/2021

-

16:20

Posle četiri dana završeno ispitivanje prvog svedoka na suđenju Mustafi: Optuženi je čovek koji me je tukao
Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa - Copyright EPA/ SEM VAN DER WAL

veličina teksta

Aa Aa

Na suđenju nekadašnjem komandantu u OVK Saljihu Mustafi, danas je nakon četiri dana završeno ispitivanje prvog svedoka pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu, poznatom i kao Sud za ratne zločine OVK.


Na današnjem suđenju svedoku "W03593", koji je Albanac, pitanja su ostavljali članovi tročlanog sudskog veća, a prethodnih dana to su činili Mustafini advokati i tužilaštvo.

Nakon toga počelo je ispitivanje drugog svedoka pod pseudonimom "W04600".

Prvi svedok je tokom svedočenja detaljno ispričao da su ga pripadnici OVK oteli i držali zatočenog u logoru u selu Zlaš, i da ga je dva puta pretukao čovek sa crvenom kapom, za kojeg tvrdi da je mesec dana kasnije kad je pušten, saznao da je optuženi Mustafa.

Nije znao da objasni zašto je 2006. godine, kada su ga službenici Unmika, kojima je davao izjavu o torturi koju je prošao, izričito pitali ko vas je tukao, on rekao da ne zna.

"Možda sam zaboravio", rekao je svedok, tvrdeći da se nije plašio da kaže.

Mustafa više ne prisustvuje suđenju iz sudnice, već ga po odobrenju suda prati putem video linka iz pritvorske jedinice.

U Hagu od septembra

Mustafi je počelo suđenje 15. septembra, kada se izjasnio da nije kriv po optužbama za koje se tereti.

Nalazi se u haškom pritvoru od septembra prošle godine, a na pojavljivanju pred sudom u oktobru 2020. godine negirao je krivicu po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova i najavio da će se, pored ostalog, braniti alibijem.

Za sada je devet lica dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku, a prijavljivanje je i dalje u toku.

Ovo je prvo suđenje nekom optuženom iz OVK pred ovim sudom, dok su za druga tri predmeta - protiv Hašima Tačija i dugih, Hisnika Gucatija i Nasima Haradijana i Pjetra Šalje pripreme za suđenje još u toku.

Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U četiri tačke optužnice optužen je za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo u kojoj se tvrdi a je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Jedan zatvorenik je ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999. godine, navodi se u optužnici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija